У російському МНС підтвердили, що з родичів жертв пожежі у Кемерові беруть підписку про нерозголошення

У російському МНС підтвердили, що з родичів жертв пожежі у Кемерові беруть підписку про нерозголошення
Родичі жертв пожежі змушені підписувати документи про нерозголошення

Поліцейські вилучають у мешканців будинків, прилеглих до торгово-розважального центру, мобільні телефони і камери

Джерело в МНС Росії підтвердило, що з родичів жертв пожежі в торгово-розважальному центрі «Зимова вишня» в Кемерово беруть підписку про нерозголошення.

Як повідомляє радіостанція «Говорит Москва» з посиланням на оперативний штаб з ліквідації наслідків пожежі, там заявили, що ця процедура має «протокольний характер».

Раніше про те, що батьків дітей, які загинули в ТЦ, не пускають на впізнання їхніх тіл без попередньої згоди на підписку про нерозголошення, повідомив радіостанції «Ехо Москви» один з жителів Кемерово, який просив не називати його імені.

З яких причин і за чиїм розпорядженням правоохоронні органи намагаються «заткнути» свідків пожежі, що забрала десятки життів, офіційно не повідомляється.

Крім того, поліцейські вилучають у мешканців будинків, прилеглих до торгово-розважального центру, мобільні телефони і камери.

Як відзначають російські експерти, подібна практика «впізнання в обмін на нерозголошення»  застосовується в багатьох випадках масових катастроф і надзвичайних подій. Так було після невдалого звільнення заручників на Дубровці, коли батькам загиблих дітей забороняли розповідати про трагедію під загрозою невидачі тіл загиблих. З родичів у таких випадках беруть зобов'язання про нерозголошення того, що вони побачать при процедурі впізнання: кількості тіл і частин тіл, їх стану і т. д. Це робиться ніби з метою «запобігання наростання паніки, надуманих версій події і причин трагедії».

Відзначимо, що в неділю, коли в Кемерово вирувала пожежа і надходили повідомлення про численні жертви, федеральні телеканали практично нічого не повідомляли глядачам про те, що відбувається. Перший канал присвятив сюжету одну новину на три хвилини, «Росія-1» почала екстрений ефір тільки вночі, а канал НТВ висвітлював ситуацію тільки новинами на сайті.

У понеділок прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що припущення про те, що федеральним телеканалам нібито заборонено показувати погані новини, є «дурістю і абсурдом».

З вівторка, 27 березня, в Кемеровській області оголошено триденну жалобу. Всеросійський траур не оголосили.

Вранці 27 березня на центральну площу російського Кемерово прорвалося кілька тисяч осіб, які хочуть притягнути до відповідальності владу міста через трагедію, що сталася. Присутні на площі вимагають не тільки відставки губернатора області Амана Тулєєва. Головне для людей - дізнатися справжню кількість загиблих.

Крім того, лише сьогодні, нещодавно переобраний російський президент Володимир Путін, прилетів на згарище у Кемерово, щоб «провести нараду» та поспівчувати родинам загиблих. Він також зробив сьогодні свою першу заяву щодо трагедії, де загинуло – за офіційними даними – 64 людини. З них майже половина – діти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: