Молдовський юрист пояснив, чим небезпечна паспортизація РФ на окупованих територіях

Молдовський юрист пояснив, чим небезпечна паспортизація РФ на окупованих територіях
Фото: h1.md

Росія сприймає молдовське громадянство на окупованій території як загрозу для існування сепаратистського режиму

Паспортизація окупованих територій дозволяє Росії здійснювати незаконні дії руками місцевих жителів. Про це під час транскордонної онлайн-дискусії «Над прірвою в брехні: пропаганда на окупованих територіях України й Молдови», організованої «Главкомом», розповів молдовський правозахисник, директор організації Promo-Lex Іон Манолє (Ion Manole).

«Паспортизація (на окупованих територіях – ред.) небезпечна тим, що там же є російська армія та склад боєприпасів. Якщо раніше російських солдатів треба було привозити, то зараз вони «на місці». Росія не соромиться – ставлять намети в центрі міста й призивають молодих людей на службу у російські структури. Звісно, це порушення всіх можливих домовленостей», – розповів Манолє.

Юрист зазначив, що Росія сприймає молдовське громадянство на окупованій території як загрозу для існування сепаратистського режиму.

«Протягом багатьох років після війни люди не знали, що робити. В них не було паспортів. Паспортний стіл у Бандерах у 1996 році режим під вигаданим приводом й змусив їх зачинитися. Тоді Росія зрозуміла, що паспортизація молдовськими паспортами є загрозою для сепаратистського режиму. Тоді Російська влада почала видавати там російські паспорти всупереч усім міжнародним договорам», – додав він.

Манолє додав, що в таких умовах жителі окупованих територіях мають кілька громадянств.

«За нашою інформацію у жителів Придністров’я є кілька паспортів: обов’язково є придністровський паспорт, молдовський паспорт та російський паспорт. Крім того, в деяких випадках і по декілька європейських паспортів», – підсумував юрист.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: