Україна просить аукціон Sotheby's оцінити пляшку вина врожаю 1775 року, яку Путін видудлив разом з Берлусконі у Криму

Україна просить аукціон Sotheby's оцінити пляшку вина врожаю 1775 року, яку Путін видудлив разом з Берлусконі у Криму
Володимир Путін на заводі «Масандра»

Підозра по цій справі оголошена незаконно призначеному керівнику держконцерну «Масандра» за статтею «Привласнення, розтрата майна»

Прокуратура Автономної Республіки Крим звернеться до аукціонного дому «Сотбі» в Лондоні (Sotheby's) за оцінкою вартості колекційного вина «Херес-де-ла-Фронтера» (Jerez de la Frontera) врожаю 1775 року з колекційного фонду «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра».

Про це стало відомо «Главкому» з ухвали Печерського райсуду суду Києва від 10 серпня.

Досудове розслідування з’ясувало, що 11 вересня 2015 року державний концерн «Масандра», який розташований в окупованому Криму, відвідали діючий президент Росії Володимир Путін і колишній прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі. Незаконно призначена окупантами директор підприємства Яніна Павленко відкоркувала для цих осіб пляшку унікального колекційного вина Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року об’ємом 0,7 л з колекційного фонду Енотеки, яке є національним надбанням України. Натомість відкриття таких вин можливе тількн за рішенням Міністерства аграрної політики України.

Володимир Путін і Сильвіо БерлусконіВолодимир Путін і Сильвіо Берлусконі

Таким чином, Яніна Павленко вчинила розтрату однієї пляшки унікального колекційного приблизною вартістю близько $100 тис.

На початку 2016 року прокуратура оголосила підозру псевдокерівниці «Масандри» за ч.5 ст.191 КК України і подала у державний розшук.

Окрім того, у ході досудового розслідування у зазначено, що прокурор залучав спеціаліста для проведення дослідження можливої вартості вина «Херес-де-ла-Фронтера» врожаю 1775 року. За поясненням останнього наразі вартість неможливо встановити без отримання офіційних відомостей з аукціонного дому «Сотбі».

Крім цього прокуратура Автономної Республіки Крим поцікавиться в експертів «Сотбі» щодо наявності пропозицій з продажу вина «Херес-де-ла-Фронтера» («Jerez de la Frontera») врожаю 1775 року після 2001 року.

В енотеці «Масандри» на момент анексії Криму зберігалося п'ять пляшок «Хересу-де-ла-Фронтера», ще дві пляшки були продані на аукціоні «Сотбі» у 1990-му і 2001 роках.

Нагадаємо, що наприкінці 2016 року Генеральна прокуратура просила правоохоронців Італії допитати колишнього прем'єр-міністра країни Сильвіо Берлусконі з приводу його візиту в анексований Росією Крим у вересні 2015 року.

14 вересня 2015 року Служба безпеки України заборонила в'їзд на територію України італійському політику, колишньому прем'єр-міністру Сильвіо Берлусконі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: