Україна все ще імпортує з РФ енергоносії – економіст

Україна все ще імпортує з РФ енергоносії – економіст
Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи, керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень та політичних консультацій
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

У торгівлі з Росією зростає не експорт, а імпорт, і Україна все ще залежна від російських енергоносіїв, розказала економіст Вероніка Мовчан

Понад 60% імпорту з РФ становлять енергоносії. Хоча за останні п’ять років Україна половину імпорту переорієнтувала з Росії на інших постачальників. Це гарний результат, зважаючи на технологічну складність процесу. Про це розповіла Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи, керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Економіст зазначає, що тема про зростання торгівлі з Росією розганялася у 2018 році, хоча зростання було тільки в 2017 році. «З 2012-по 2018 роки було падіння експорту, окрім 2017 року, коли відбулося невеличке зростання за рахунок цін», – говорить Мовчан.

У торгівлі з РФ зростає не експорт, а імпорт. Україна все ще залежна від російських енергоносіїв.

«Останні кілька років зростає імпорт товарів з РФ. І це показує один із вразливих місць економіки України. Дві третини імпорту – енергоносії плюс ТВЕЛ для АЕС. (ТВЕЛ – головний конструктивний елемент активної зони ядерного реактора, в якому знаходиться ядерне паливо – «Главком»). Сьогодні Україна ще залежить від поставок енергоносіїв з РФ. Ми не залежимо зараз від газу де-юре, але залишається нафта, продукти нафтопереробки, вугілля, а також паливо для АЕС. Це все разом становить понад 60% імпорту з РФ», – продовжує Мовчан.

Вона пояснює, що така ситуація викликана зростанням вітчизняної економіки, тому зростає потреба в енергоносіях. Як наслідок зростає імпорт з того джерела, який є ближчим і економічно вигіднішим. «Останнім часом міняється структура енергоспоживання в Україні. Поступово розвивається альтернативна енергія, енергозбереження, поступово переходимо на ядерне паливо не з РФ. Але все це не може відбутися миттєво. Особливо миттєво не можемо припинити імпорт ТВЕЛів для АЕС. Тому що великим залишається ризик перебоїв.  І, певно, ніхто не хоче другого Чорнобиля. Але за 5 років ми половину імпорту переорієнтували з Росії на інших постачальників. Це гарний результат, зважаючи на технологічну складність процесу», – підсумувала економіст.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: