Україні треба більш радикально формувати ринки – економіст

Україні треба більш радикально формувати ринки – економіст
Олег Гавриш

Вихід з ситуації, що склалася експерт бачить у формуванні конкурентного ринку електроенергії, в якому вплив державного регулятора на формування тарифів буде знівельований

В Україні недостатньо радикально формуються ринкові механізми тарифоутворення. Про це в ефірі «5 каналу»заявив заступник редактора відділу «Бізнес» проекту «Новий час» Олег Гавриш.

«Ми недостатньо радикально формуємо ринки, ми весь час боїмося зробити крок вперед. Зараз йдуть постійні суперечки на рахунок «Роттердам +»: чи варто його застосовувати, не варто його застосовувати, що це за формула і так далі і тому подібне. На мій погляд, сама практика державного регулювання цін на газ і електроенергію є вкрай негативною і не ринковою. За великим рахунком потрібна біржа», - сказав експерт.

На думку Гавриша, глава Національного бюро розслідувань України Артем Ситник, який заявив що формула «Роттердам +» незаконна, невірно трактує принципи ціноутворення на вугілля.

«Я поясню, чому він так говорить. Тому що він вважає, що ця формула повинна застосовуватися тільки у відношенні імпортного вугілля, але не щодо українського вугілля. Тобто імпортне вугілля повинно бути за цією формулою, а українське повинно бути за іншою формулою. На що українські добувачі вугілля резонно запитують - а чому і де це написано?», - дивується він.

Вихід з ситуації, що склалася експерт бачить у формуванні конкурентного ринку електроенергії, в якому вплив державного регулятора на формування тарифів буде знівельований.

«Правильно побудувати такий ринок, при якому в принципі ніякі формули і не будуть потрібні. Коли не вирішуватиме одна людина, глава НКРЕ, або група товаришів НКРЕ кому який тариф виставляти», - підкреслив економіст.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко підписав закон «Про ринок електроенергії» 8 червня. Закон «Про ринок електроенергії» передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу вперед», внутрісуточних ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. При реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.

Документ запроваджує норми Третього енергетичного пакету ЄС, в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: