Україні треба ставити питання про присутність місії ОБСЄ на російсько-українському кордоні - експерт-міжнародник

Україні треба ставити питання про присутність місії ОБСЄ на російсько-українському кордоні - експерт-міжнародник

Аналітик Інституту світової політики Дарія Гайдай дала оцінку роботі місії ОБСЄ в Україні на тлі прикладів країн, де були збройні конфлікти

Українській стороні потрібно порушувати питання про присутність місії ОБСЄ не на лінії розмежування, а на кордоні між Росією та Україною, щоб зменшити проникнення зброї та «добровольців» в зону АТО. Гарний приклад такої місії був на Балканах. Але Росія на такий сценарій навряд чи погодиться. Таку думку висловила аналітик Інституту світової політики Дарія Гайдай під час прес-конференції в прес-центрі «Главкому».

«Я хотіла б зауважити одне питання, яке поки що не порушується, а саме - про розгортання місії на кордоні між Україною та Росією, як це було між Сербією та Боснією у 1994 році», - говорить Гайдай.

За її словами, тоді в обмін на полегшення економічних санкцій Слободан Мілошевич, президент Сербії, погодився на розгортання місії на кордоні між Боснією і Сербією для того, щоб закрити кордон.

«Спостережна місія була розташована на кордоні і слідкувала за тим, аби озброєння та добровольці Сербії не потрапляли на територію Боснії. Звичайно, цей механізм був не ідеальним, бо було мало спостерігачів і кордон був довжиною в 300 км. Однак, з іншого боку, це дозволило суттєво зменшити військову підтримку Сербії для Боснії», - продовжує аналітик.

Через рік уже дві сторони знаходилися в іншій ситуації при врегулюванні конфлікту. Тобто це створило сприятливі умови для врегулювання конфлікту.

Гайдай переконана, що такого сценарію ні Росія, ні сепаратисти не хочуть. Але порушувати це питання Україні все одно треба.

Подивитися запис прес-конференції можна тут:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: