Україні загрожують позови європейців через мораторій на вивіз деревини – експерт

Україні загрожують позови європейців через мораторій на вивіз деревини – експерт
Мораторій на експорт деревини

Перешкода вільній торгівлі в сучасному світі сприймається як архаїзм, який дуже погано характеризує економічну політику держави, зазначив Устенко

Україна може стати стороною розгляду про незаконне обмеження експорту як країна, що не виконує свої зобов'язання за угодою про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Про це заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи запроваджений рік тому мораторій на вивезення необробленої деревини.

«Україна є членом СОТ, а в її рамках будь-які експортні обмеження неприйнятні. Країна, яка не виконує такі вимоги, зіткнеться з тим, що в Женеві проти неї буде слухання про незаконне обмеження експорту. Те ж саме стосується й експортних мит, якби ми ввели їх на вивезення лісу-кругляку. Обмежувати експорт у рамках СОТ не можна», – зазначив Устенко, якого цитує УНІАН.

За його словами, перешкода вільній торгівлі в сучасному світі сприймається як архаїзм, який дуже погано характеризує економічну політику держави. «Сьогодні будь-який європейський виробник може подати документи від своєї асоціації, наприклад виробників меблів, у європейську комісію з розгляду суперечок про незаконне обмеження експорту з боку України – і виграти. Тоді у нас будуть ще й болючі іміджеві втрати. Фактично європейці нас пробачили за рік такої поведінки з мораторієм», – додав експерт.

Устенко звернув увагу на той факт, що відмову України від мораторію на експорт деревини в Євросоюзі пов'язують з наданням макрофінансової допомоги в загальному розмірі 1,2 млрд євро. «ЄС зробив чітку заяву: або Україна знімає експортні обмеження, або в зоні ризику питання макрофінансової допомоги, яку європейці використовують як морквину для України. Але якщо ми не збираємося виконувати свої обов'язки в рамках угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, то незабаром виникне питання і в іншій площині: а інші зобов'язання України збирається виконувати?» – застеріг виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

На його думку, часу на вирішення питання з мораторієм в України залишилося до 1 січня 2017 року, коли закон про заборону експорту набуде чинності. «Україна традиційно думає, що зможе якимось чином сказати одне, а зробити інше. Це неправильний підхід. Але час на розв'язання проблеми з мораторієм ще є – до 1 січня», – зазначив Устенко.

Нагадаємо, в квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, яким наклала 10-річну заборону на експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів в необробленому вигляді. Зокрема, з 1 листопада 2015 року заборонено вивозити з України лісоматеріали деревних порід (окрім сосни). Мораторій на експорт деревних порід сосни почне діяти з 1 січня 2017 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: