В Євросоюзі пояснили, чому ЄС не може значно збільшити безмитні квоти для українських товарів

В Євросоюзі пояснили, чому ЄС не може значно збільшити безмитні квоти для українських товарів

Посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі

Фото: Главком

Європейський Союз погодився на додаткові обсяги для деяких сільськогосподарських і промислових товарів на додаток до того, що вже передбачено Угодою про асоціацію

Посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому Євросоюз  не може зараз збільшити квоти на товари з України. Як відомо, завдяки Угоді про асоціацію ЄС-Україна діє режим вільної торгівлі. Цей фактор вплинув на зміну квот для українських товарів, які продаються у країнах ЄС, але ж існують і винятки.

«Україна звернулася з проханням збільшити квоти на деякі товарні позиції. Це було зроблено для того, аби підтримати розвиток економіки, і Європейський Союз погодився на додаткові обсяги для деяких сільськогосподарських і промислових товарів на додаток до того, що вже передбачено Угодою про асоціацію. Ми сподіваємося, що це дозволить українським підприємствам отримати кращий доступ до європейського ринку, зокрема коли йдеться про такі продукти як ячмінь, пшениця, овес, кукурудза, перероблені томати і натуральний мед, а з промислових товарів, це – взуття і електронне обладнання», - розповів дипломат.

Як відомо, власник одного з найбільших агрохолдингів України «Миронівський хлібопродукт» (МХП) Юрій Косюк критикує замалі квоти, які має Україна для експорту курятини в ЄС, називаючи таку позицію обманом України. Він каже про необхідність розширення квот з 20 тис. тон до 300. Мінгареллі пояснив, що заважає розширити ці квоти і які фактори впливатимуть на їхнє збільшення.

«У країнах Європейського Союзу також є багато безробітних. Будь-яке значне збільшення квот для таких чутливих товарів створить додаткові економічні труднощі для деяких наших підприємств. Тому нам необхідно знайти баланс між зусиллями, які ми докладаємо для підтримки української економіки, і обмеженням шкоди, що може бути завдана нашій власній економіці», - розповів посол.

Він додав, що Європейська Комісія внесла пропозицію (щодо зміни квот). Вона тривалий час обговорювалася Європейським Парламентом і Європейською Радою, які зрештою погодилися збільшити квоти.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: