В парламенті зареєстрували законопроект щодо таємного голосування за омбудсмена

В парламенті зареєстрували законопроект щодо таємного голосування за омбудсмена

Автори документа пропонують повернутися до процедури таємного голосування за омбудсмена

У Раді  21 серпня зареєстровано проект закону 7018-1 про внесення змін до закону «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини), ініціатори якого пропонують повернутися до процедури таємного голосування за омбудсмена.

Про це повідомив один з ініціаторів законопроекту - заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, депутат із фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Алєксєєв.

«Нова редакція закону «Про Конституційний суд» передбачає зміну процедури обрання омбудсмена з таємної на відкриту, проте тільки в Регламенті Верховної Ради. В законі про «Уповноваженого Верховної Ради з прав людини» процедура обрання лишається таємною. Таким чином парламент фактично опинився в ситуації, коли обрання омбудсмена без порушення одного з цих законів неможливе. Тому у зареєстрованому законопроекті 7018-1 Про внесення змін до закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини)» ми пропонуємо повернутися до процедури таємного голосування. Це має виправити цю законодавчу колізію», - пояснив Алєксєєв.

Він висловив сподівання, що восени цей законопроект буде ухвалено. Інакше, каже нардеп, щодо процедури обрання Уповноваженого можуть виникнути питання міжнародних правозахисних організацій, а статус українського омбудсмена через запровадження відкритої процедури його обрання буде понижено.

24 травня Комітет Верховної Ради з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин рекомендував до розгляду у сесійній залі кандидатури народних депутатів Сергія Алєксєєва (БПП), Людмили Денісової («Народний фронт») та правозахисника Андрія Мамалиги на посаду уповноваженого ВР з прав людини.

В новому законі про Конституційний суд скасовано норму таємного голосування за уповноваженого ВР з прав людини.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: