В СБУ роз’яснили, як вберегтися від нової кібератаки

В СБУ роз’яснили, як вберегтися від нової кібератаки

Зловмисники, які під час кібератаки Petya отримали адміністративні відомості, можуть створити умовно безстрокові TGT-квитки зі збереженням доступу

СБУ попереджає про можливу нову кібератаку на мережі українських установ та підприємств і просить дотримуватися рекомендацій з безпеки.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Під час аналізу атаки вірусу Petya фахівці виявили, що їй передував збір даних про підприємства - електронні пошти, паролі, реквізити доступу до серверів, дані користувачів та інша інформація, відсутня у відкритому доступі. В  подальшому дані приховали у файлах cookies та відправили на командний сервер.

Фахівці СБУ припускають, що саме ця інформація була метою першої хвилі кібератаки та може бути використана як для проведення кіберрозвідки, так і для подальших деструктивних акцій.

Про це свідчить виявлена утиліта Mimikatz (інструмент, що дозволяє отримати високопривілейовані дані з системи). Вона використовує архітектурні особливості служби Kerberos у Microsoft Active Directory для прихованого збереження привілейованого доступу до ресурсів домену. Робота Kerberos базується на обміні та верифікації TGT-квитків доступу.

У більшості установ та організацій зміна паролю krbtgt не передбачена.

Таким чином, зловмисники, які під час кібератаки Petya отримали адміністративні відомості, можуть створити умовно безстрокові TGT-квитки зі збереженням доступу в разі відключення зламаного облікованого запису.

СБУ радить системним адміністраторам і уповноваженим з інформаційної безпеки у найкоротший термін провести такі дії за наведеним порядком:

  • здійснити обов’язкову зміну паролю доступу користувача krbtgt;
  • здійснити обов’язкову зміну паролів доступу до всіх без винятку облікових записів в підконтрольній доменній зоні ІТС;
  • здійснити зміну паролів доступу до серверного обладнання та до програм, які функціонують в ІТС;
  • на виявлених скомпрометованих ПЕОМ здійснити обов’язкову зміну всіх паролів, які зберігались в налаштуваннях браузерів;
  • повторно здійснити зміну паролю доступу користувача krbtgt;
  • перезавантажити служби KDC.

У подальшому СБУ рекомендує зберігати дані про доступ, використовуючи для цього спеціалізоване програмне забезпечення.

Вчора Національний банк розіслав повідомлення, в якому сповістив банки про можливу вірусну атаку за допомогою програми Word на День Незалежності, 24 серпня. 

Також читайте: Глава кіберполіції Сергій Демедюк: Інструкції до модифікованого вірусу Petya.A писали російською мовою. Це доведений факт

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: