В Українському гідрометеорологічному інституті не виключають, що Україна з часом зможе вирощувати банани

В Українському гідрометеорологічному інституті не виключають, що Україна з часом зможе вирощувати банани
Анатолій Патій, що вирощує банани під Києвом
Фото: kiev.vgorode.ua

Глобальне потепління вплине на сільське господарство в Україні, кажуть науковці

Подальше глобальне потепління призведе до таких змін клімату на території України, які дозволять вирощувати культури, характерні для Середземномор’я, такі як банани чи гранати. Про це в інтерв’ю «Главкому»розповіла Світлана Краковська, кліматолог, старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, член Міжурядової групи експертів зі змін клімату (IPCC), кандидат фізико-математичних наук.

«Можна середземноморський клімат Туреччини перенести на наші широти, подивитися, що родить у них, те родитиме й у нас (у разі подальшої зміни клімату в Україні – ред.): гранати, апельсини, лимони. Скоріш за все, і банани зможемо вирощувати, якщо так піде і далі. Подивіться, у Києві абрикоси й персики достигають, виноград у мене на дачі вже кілька років такий солодкий, якого раніше не було: завжди збирали перед першими морозами, а він ще кислючий», - сказала вона.

Водночас фахівець відзначила, що за такого сценарію достигання культур автоматично не означає того, що плоди будуть високої якості.

«Є дослідження, які вимірюють поживні речовини у продуктах. Так от, не факт, що наші апельсини чи банани будуть такими самими корисними як ці ж фрукти, привезені з півдня, оскільки при підвищені рівня вуглекислого газу знижується поживність. Врахуйте і те, що при зміні клімату зростає й екстремальність погоди. Всі ми бачили, що відбувалося у Тімішоарі. Це місто, яке розташоване далеко від океану, від моря, але по ньому пройшовся буревій. Минулого літа подібне було на сході Польщі, в Угорщині», - пояснила науковець.

Краковська також відзначила, що глобальне потепління несе для України загрозу інтенсифікації посух.

«При підвищенні температури збільшуватиметься випаровування і відповідно зменшуватиметься кількість води у водоймах перш за все на півдні країни. Концентрація усього забруднення, стоків, що потрапляють у річки, зростатиме. Мікроби полюбляють тепло, вони набагато швидше розмножуватимуться. У нас є інвазійні види (чужорідні експансивні види – «Главком») флори та фауни, які приходять на територію і захоплюють її. Як з ними боротися – ніхто не знає. Нічого позитивного я в цьому не бачу. Тобто те, що у нас будуть банани і гранати, не компенсуватиме ті втрати, які ми нестимемо від зміни клімату», - сказала вона.

Кліматолог додала, що хоч Україна і відстає у кліматичних дослідженнях у порівнянні із розвинутими країнами, проте його легко надолужити – у разі появи необхідного устаткування.

«Як воно (обладнання – ред.) з’явиться, ми ні в чому не поступатимемося», - підкреслила фахівець.

Раніше кліматолог розповіла, чого чекати українцям від глобального потепління.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: