В уряді визнали, що ціни на продукти таки ростуть

В уряді визнали, що ціни на продукти таки ростуть

Найближчим часом можуть ще подоржчати яйця і молочна продукція

З початку прийняття урядом рішення про запровадження з 1 жовтня 2016 року пілотного проекту про призупинення державного регулювання цін на продукти харчування, в Україні спостерігається незначне зростання цін на соціальні групу продуктів харчування.

Про це зазначили представники Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів під час круглого столу «Скільки коштуватиме новорічний кошик для українців. Прогноз цін на продукти харчування у 2017 році».

За словами т.в.о. заступника голови Держпродспоживслужби Лілії Стиренко, аналіз цінової ситуації за останні два з половиною місяці свідчить про незначне зростання цін на продукти.

Так, за даними Держстату, протягом осені хліб пшеничний з борошна першого ґатунку подорожчав на 26 копійок, хліб житній - на 34 коп. Ціна на соняшникову олію з початку осені суттєво не змінилася, цукор подорожчав на 11,2%. У листопаді ціна на рибу зменшувалася на 3-5 гривень за кілограм, але вже до новорічних свят вона може коштувати на 5-10% дорожче.

Найбільше можуть зрости в ціні курячі яйця, які і так за осінь стали дорожчими в 1,5 раза.

«Тут діє сезонний фактор: влітку яйця дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період стрімко скорочується виробництво яєць», - зазначила Стиренко.

Також протягом осені в середньому на 15% зросли ціни на молоко і молочні продукти, і зниження цін на ці продукти можна очікувати уже з початку весни.

Із соціально значущих м’яса та м’ясопродуктів восени найбільше подорожчало сало (на 12,1%), ковбаси варені першого ґатунку (на 4,1%). Разом з тим, м’ясо курятини здорожчало восени менш ніж на 1 гривню, яловичина в ціні зросла на 3%, а на свинину ціни залишилися на рівні початку осені, але, ймовірно, що через підвищений попит перед святами виробники піднімуть ціни на м'ясо на 10%.

Читайте також матеріал Главкому: Олів’є часів Гройсмана

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: