Верховний суд пояснив, чому не повернув Шокіна у крісло генпрокурора (Документ)

Верховний суд пояснив, чому не повернув Шокіна у крісло генпрокурора (Документ)
Віктор Шокін. Фото УНІАН

Колишній генпрокурор скаржився, що написав заяву під психологічним тиском

Верховний суд України відмовив екс-генпрокурору Віктору Шокіну у задоволені позову щодо можливого порушення закону Верховною Радою під час його звільнення.

Про це стало відомо «Главкому» з повного тексту постанови суду, який 27 липня було оприлюднено в реєстрі.

Шокін ще у березні 2017 року хотів відновитися на займаній посаді через Вищий адміністративний суд. Однак його позов був залишений без розгляду.

У Верховному суді позивач повідомив, що при постановленні оскаржуваної ухвали Вищий адмінсуд порушив принцип незалежності суддів, «оскільки на служителів Феміди, котрі розглядали справу, здійснювався тиск Генеральною прокуратурою України». Тому Шокін просив скасувати вказане рішення від 20 квітня і передати справу на розгляд цьому ж суду.  

Крім цього, Шокін, якого Верховна Рада звільнила 29 березня 2016 року, просив визнати поважними причини пропуску та поновити строк звернення до суду з адміністративним позовом. Його пояснення зводилися до того, що під час голосування за відставку були допущені порушення вимог закону щодо особистої участі народних депутатів і протиправного втручання в діяльність парламенту. Про ці факти, як стверджував Шокін, він дізнався у лютому 2017 року (тобто майже через рік - Главком) із засобів масової інформації.

Ще колишній генпрокурор наполягав, що його заява на звільнення була написана під психологічним тиском президента Петра Порошенка, на якого, у свою чергу, тиснув віце-президент США Джозеф Байден.

Верховний суд відкинув ці доводи, заявивши: Шокін мав звернутися до адміністративного суду з позовом протягом одного місяця з дня оприлюднення постанови ВР від 29 березня 2016 року №1040-VIII та відповідних указів президента. Проте у визначений законом строк він своє звільнення не оскаржив.

Також колегія суддів назвала безпідставними звинувачення Шокіна щодо тиску Генпрокуратури на суддів Вищого адміністративного суду, котрі розглядали його позовну заяву.

Як відомо, Віктор Шокін очолював Генеральну прокуратуру України з лютого 2015 року до квітня 2016 року. За час роботи на цій посаді його неодноразово критикували через низьку ефективність роботи ГПУ, гальмування резонансних справ тощо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: