Верховний суд визнав, що контролювати місце перебування переселенців для виплат - незаконно

Верховний суд визнав, що контролювати місце перебування переселенців для виплат - незаконно
З 2014 року до 1 липня 2018 року на допомогу переселенцям витрачено понад 10 млрд грн

У постановах уряду є ознаки дискримінації за місцем проживання, - вирішив суд

Касаційний адміністративний суд Верховного суду підтвердив незаконність двох постанов Кабінету міністрів щодо контролю перебування внутрішньо переміщених осіб за зареєстрованим місцем перебування для отримання соціальних виплат. Про це йдеться у рішенні суду від 20 грудня 2018 року.

Суд скасував ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 7 лютого 2018 року і залишив в силі рішення Окружного адміністративного суд м. Києва від 14 грудня 2017 року.

Таким чином, визнано незаконними норми постанов Кабінету міністрів від 8 червня 2016 року № 365 про Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування та постанови № 637 від 5 листопада 2014 року Про здійснення соціальних виплат внутрішньо-переміщеним особам. 

За даними Рахункової палати, з 2014 року до 1 липня 2018 року на допомогу внутрішньо переміщеним особам з державного бюджету витрачено понад 10 млрд грн.

Зазначимо, що проблеми з виплатами у пенсіонерів-переселенців виникають, коли вони з якихось причин повертаються на непідконтрольну територію і залишаються там більше двох місяців. В цьому випадку вони втрачають статус внутрішньо переміщених осіб, і як наслідок, перебуваючи в окремих районах Донецької і Луганської областей, не можуть претендувати на пенсії в Україні. Єдина можливість для них зберегти право на пенсію - не пізніше ніж на 59-й день перетнути лінію розмежування, відзначившись на підконтрольній території української влади.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: