Влада Бельгії прокоментувала отримання ордера на арешт Пучдемона

Влада Бельгії прокоментувала отримання ордера на арешт Пучдемона
Карлес Пучдемон

Бельгійський міністр: Ордер на арешт Пучдемона - суто юридична процедура

Міністр юстиції Бельгії Коен Генс заявив у суботу, 4 листопада, що бельгійський уряд не має впливу на майбутнє відстороненого від влади каталонського лідера Карлеса Пучдемона після того, як Іспанія видала європейський ордер на його арешт.

Генс наголосив, що ордер на арешт є «цілковито юридичною процедурою» і ця процедура відбувається «через прямий контакт між правоохоронними органами», повідомляє агентство AP.

Бельгійська прокуратура напередодні ввечері підтвердила отримання виданого Іспанією ордеру на арешт Пучдемона та чотирьох відсторонених міністрів каталонського уряду, які теж мають перебувати в Бельгії. Ордер буде «вивчено» і передано слідчому судді, повідомив речник прокуратури Ерік ван дер Сіпт.

Раніше іспанський суд видав європейський ордер на арешт екс-лідера Каталонії Карлеса Пучдемона.

У четвер, 2 листопада, увечері в Барселоні десятки тисяч людей прийшли до будівлі регіонального парламенту, вимагаючи звільнення заарештованих в четвер колишніх каталонських міністрів.

Нагадаємо, 2 листопада суд в Іспанії ухвалив узяти під арешт на час розслідування дев’ять усунених чи колишніх членів регіональної влади Каталонії, автономного регіону на північному сході країни, які прийшли за викликами на допит до суду в Мадриді.

Один із них, який сам подав у відставку ще напередодні одностороннього проголошення незалежності Каталонії її регіональним парламентом, зможе вийти на волю під заставу у 50 тисяч євро, інші вісім арештовані без можливості застави.

14 членів усуненої влади Каталонії звинувачують у заколоті, підбурюванні до заколоту і розтраті державних або громадських коштів у зв’язку з їхніми діями навколо референдуму про незалежність Каталонії і подальшого самочинного проголошення цієї незалежності.

Як відомо, уряд Іспанії 28 жовтня офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Того ж дня екс-глава женералітату Каталонії Пучдемон закликав захищати незалежність мирно.

Міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: