Вселенський Патріарх підтвердив намір надати українській церкві автокефалію

Вселенський Патріарх підтвердив намір надати українській церкві автокефалію
Президент України Петро Порошенко провів зустріч з делегацією Вселенського Патріархату

Варфоломій у посланні Порошенку підтвердив ініціативу надання українській церкві автокефалії

Вселенський Патріарх Варфоломій передав послання президенту України Петру Порошенко, в якому підтвердив ініціативу надання українській церкві автокефалії. Текст послання було передано президенту України під час його зустрічі з делегацією Вселенського патріарха Варфоломія у Києві, 27 липня.

«Вельмишановний пане президент. У ці відповідальні часи церква взяла на себе ініціативу відновити єдність православної віруючої України з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію», - йдеться у посланні.

Текст послання від Варфоломія було написано грецькою. Його зачитали українською мовою у Маріїнському палаці.

«Пане президенте, це послання засвідчує постійну підтримку матері Церкви вашої держави і Києва. Засвідчується, що протягом багатьох років, а не тільки напередодні святкування 1030-річниці ми пишаємось тим, що були завжди разом з вами і доєднаємось до вас в святкуванні річниці», - повідомили представники делегації Вселенського Патріарха.

Президент України Петро Порошенко привітав делегацію і подякував представників Патріарха за приєднання до святкування річниці хрещення Київської Русі-України.

«Для мене як і для України велика приємність вітати Вас в день святкування 1030 річниці хрещення України-Русі - високоповажну делегацію від Матері Церкви і Всесвятості Патріарха Константинопольського Варфоломія. Я дуже вдячний його Всесвятості про постійну турботу Матері церкви до українських віруючих», - повідомив Порошенко.

Президент зазначив, що український народ переживає непрості часи у зв’язку з російською агресією проти України. І питання самостійної церкви є важливим.

«Для мене і для більшості українців дуже важливими слова про те, що Україна не є канонічною територією РПЦ. Я дуже дякую вам за молитву. Я дуже дякую, що завтра ми будемо спільну святкувати цю важливу річницю», - додав Порошенко.

Представники делегації Вселенського Патріарха Варфоломія під час зустрічі із Порошенком заявили про початок першого етапу процесу надання автокефалії українській православній церкві (УПЦ). У свою чергу Порошенко заявив, що Україна з нетерпінням чекає на рішення щодо автокефалії.

Нагадаємо також, що Вселенський Патріарх відмовився відзначати Хрещення Київської Русі разом з Кирилом.

З нагоди відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі 27 і 28 липня у Києві проводяться молебні й хресні ходи - 27 липня Московського патріархату; 28 липня - за єдину помісну Українську православну церкву, участь у якій планують взяти представники різних конфесій.

Дивіться фоторепортаж: Олігархи та жебраки. Хресний хід Московської церкви: найяскравіші моменти

Читайте також: Битва Хресних ходів

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: