Юрист-міжнародник розповів, чому Україна не зможе розпочати провадження проти Росії в Міжнародному суді

Юрист-міжнародник розповів, чому Україна не зможе розпочати провадження проти Росії в Міжнародному суді
Сергій Саяпін

Держави, перед тим як звертатися до Міжнародного суду ООН, повинні спочатку пройти процедуру переговорів

Юрист-міжнародник, доктор права Берлінського університету імені Гумбольдта Сергій Саяпін в інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому наразі немає сенсу звертатися до Міжнародного суду стосовно злочинних дій Росії в Україні.

«Вимога про необхідність переговорів може бути обов’язковою умовою тільки в контексті певних міжнародних договорів. Наприклад, у контексті Конвенції про заборону фінансування тероризму, – пояснив юрист. – Саме у цій конвенції прописано, що держави, перед тим як звертатися до Міжнародного суду ООН, повинні спочатку пройти процедуру переговорів».

Саяпін додав, що без цієї процедури Міжнародний суд просто не прийме справу. Але ця умова не є стандартом, вона не є присутньою у всіх міжнародних договорах.

«Що стосується України і Росії, то тут складність більш загального характеру. Росія не визнає юрисдикцію Міжнародного суду ООН. Тому Україна просто не може розпочати провадження проти Росії в Міжнародному суді. Юрисдикція цього суду значно обмежена перш за все через те, що на постійній основі юрисдикцію цього суду визнали далеко не всі держави», – зазначив Саяпін.

Як відомо, юристи-міжнародники, зокрема Томас Ґрант, міркуючи про агресію Росії проти України, час від часу згадують 2008 рік, вторгнення Росії до Грузії. Того ж року Грузія намагалася подати позов на РФ до Міжнародного суду ООН. Однак суд не взяв до розгляду цю справу начебто через те, що Грузія перед зверненням не провела з Росією перемовини щодо спірного питання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: