Журналісти Bild побували в місці, де зародився мафіозний клан Путіна

Журналісти Bild побували в місці, де зародився мафіозний клан Путіна

Всю Росію поділено між господарями тих ділянок і дачних будинків, які шукали в середині 1990-х спокій і умиротворення далеко від міської метушні

Все почалося з невеликого дачного кооперативу «Озеро», розташованого за 130 км від Санкт-Петербурга. А закінчилося тим, що тепер усю Росію поділено між господарями тих ділянок і дачних будинків, які шукали в середині 1990-х спокій і умиротворення далеко від міської метушні, пише Bild.

Йдеться про чинного президента Росії Володимира Путіна, який в середині 1990-х обіймав високу посаду в адміністрації Санкт-Петербурга, а також про його впливових друзів. Наприклад, про Віктора Зубкова, який у той час перебував на керівній посаді в податковому відомстві Санкт-Петербурга, потім був прем'єр-міністром, віце-прем'єром, очолює раду директорів «Газпрому». Саме Зубков, зазначає видання, забезпечив необхідними документами майбутніх членів кооперативу «Озеро».

Батьком-засновником ж вважається сам Путін, який «заклав там камінь в основу не лише своєї влади, а й багатства», йдеться у статті. Після свого повернення з Німеччини він отримав ділянку і побудував спочатку невеликий дерев'яний будинок, а згодом більш солідний цегляний.

Кореспонденти Bild побували в дачному кооперативі і поговорили з 64-річною Вірою Шпожниковою, яка мешкає неподалік. Вона знала їх усіх, власників дач з «Озера». У тому числі подружжя Путіних. «Їхні дочки тут виросли. Тепер ніхто не приїжджає», – каже вона. Інші іноді бувають, продовжує жінка похилого віку. Іноді приїжджають на машинах, а коли і на вертольоті – у Якуніна, наприклад, на ділянці є вертолітний майданчик.

Володимир Якунін – представник найближчого оточення Путіна, до грудня минулого року очолював ТОВ «РЖД». Після серії скандалів (раз у раз з'являлася інформація про те, що шеф державної компанії з мільярдними збитками є мільярдером і володіє шикарною віллою, а його син більше не хоче бути громадянином Росії і запросив британське громадянство) Якунін-старший був змушений піти у відставку. «Якуніна вважають тим, хто за дорученням Путіна смикає за потрібні ниточки у Західній і Південній Європі: це у зв'язку з таким німецьким екс-політиком, як Маттіас Платцек, або з екс-генералом Харальдом Куят, з правими радикалами і прихильниками теорій змови на Заході», – зазначають автори статті.

Якунін – сусід Путіна по дачі, розповідає Віра Шпожникова. Путіна вона вважає приємним і турботливим керівником країни. За її власними словами, вона нічого не знає про те, що «Озеро» охороняється приватним підприємством, що підкоряється одному зі злочинних авторитетів. «Нам тут добре: вони і нас заодно охороняють», – зауважує жінка.

За словами Андрія Зикова, екс-слідчого з особливо важливих справ, «Озеро» від самого початку було об'єднанням, куди увійшли ті, хто використовував владу в особистих цілях. (У червні 1999 року разом з п'ятьма колегами з Генпрокуратури РФ підполковник юстиції Андрій Зиков почав слідство у справі про великі бюджетні розкрадання в Санкт-Петербурзі, в яких були задіяні високопоставлені співробітники адміністрації міста. Справа №144128 скоро стала відомою як «справа Путіна». Вже незабаром, розповідає Зиков, вони зіткнулися з неймовірним розмахом «корупції, привласнення бюджетних коштів та незаконного бізнесу в розмірі сотень мільярдів рублів». Щойно Путін став президентом, справу було закрито і розслідування зупинено. – Ред.).

«Особливістю «Озера» було те, що існував спільний рахунок, яким кожен із засновників в будь-який час міг скористатися, в тому числі й Путін. Ці кошти не контролювалися ніким більше», – розповідає Зиков. Це був найкращий спосіб відмити гроші і приховати статки. «Ця система існує досі. Тут зародилася путінська мафія», – упевнений Зиков.

Як стало відомо Зикову, в 1993 році так званий «Двадцятий трест» (корпорація, заснована Путіним і тодішнім мером Санкт-Петербурга Анатолієм Собчаком. Корпорація отримувала бюджетні кошти, за допомогою яких планувалося врятувати від краху компанії, що потрапили в жорна кризи. Однак «Двадцятий трест» було швидко приватизовано, а мільярдні суми привласнено. – Ред.) замовив у фінській будівельній компанії будинок для Путіна – разом з іншими чотирма будинками. На суму 765 тис. фінських марок. Однак побудовано було тільки будинок для майбутнього президента. «Гроші за інші будинки повернуто не було. Чим не шлях для відмивання грошей?» – каже Зиков.

Сьогодні, за чутками, Путін володіє статками, що, за різними оцінками, становлять від 40 до 200 млрд доларів. Неясно, якою нерухомістю володіє президент: хтось говорить про палац під Сочі, нерухомості в Австрії та Швейцарії, на півдні Німеччини. В Іспанії в рамках справи проти голови Тамбовської ОЗУ Геннадія Петрова спливли документи про віллу Путіна в іспанському Аліканте. Іспанські ЗМІ з посиланням на джерела в слідчих органах повідомляють про те, що Петров керував частиною статків Путіна.

За словами Зикова, Петров був частим гостем як в офісі Путіна в Санкт-Петербурзі, так і на дачі в кооперативі «Озеро».

Як зазначають далі автори публікації, сусідами Путіна і Якуніна по дачі став і Володимир Смирнов – бізнесмен і вчений з Санкт-Петербурга. Мерія Санкт-Петербурга укладала багато договорів з будівельними компаніями, заснованими в 1990-ті роки Смирновим. У тому числі з німецькими партнерами.

Оселилися по сусідству і банкіри Юрій Ковальчук, брати Фурсенки, а також Віктор Мячин. Всі вони, йдеться в статті, стали акціонерами банку «Росія». Доки Путін будував кар'єру в Санкт-Петербурзі, банк «Росія» вів бізнес тільки там. З переїздом Путіна до Москви розширився і банк. Сьогодні друзі президента володіють левовою часткою в навколодержавних ЗМІ, і їм належить «Газпром-банк».

У 2004 році, пишуть автори, до банку «Росія» прийшов і останній співзасновник кооперативу «Озеро». Йдеться про бізнесмена Миколу Шамалова. З чуток, саме будівельні компанії Шамалова відбудовували той самий палац Путіна під Сочі. Діти засновників кооперативу «Озера» сьогодні вважаються казково багатими. Синові Шамалова пощастило більшою мірою – він уже не тільки встиг стати мільярдером, а й вдало одружився. З дочкою Путіна Катериною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: