Свідок у справі Щербаня: вбивство замовив «Лазаренко в інтересах Тимошенко»

Свідок у справі Щербаня: вбивство замовив «Лазаренко в інтересах Тимошенко»

Свідок у справі про вбивство депутата Верховної Ради другого скликання Євгена Щербаня Ігор Мар'їнков заявляє про замовлення вбивства Щербаня колишнім-прем'єр-міністром Павлом Лазаренком в інтересах екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Свідок у справі про вбивство депутата Верховної Ради другого скликання Євгена Щербаня Ігор Мар'їнков заявляє про замовлення вбивства Щербаня колишнім-прем'єр-міністром Павлом Лазаренком в інтересах екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це він сказав на допиті в рамках слідчих дій, які продовжуються у четвер в приміщенні Апеляційного суду Києва.

За повідомленням прес-служби «Батьківщини», суд повністю оточений міліцією. На допит не пустили депутатів.

«У серпні 1997 року (Анатолій) Рябін (…) сказав, що було замовлення від Лазаренка в інтересах Тимошенко, що Тимошенко тоді загрожувала якась небезпека від Щербаня, і було замовлення на Момота й Щербаня», - сказав пан Мар'їнков, якого цитують «Українські новини».

За словами свідка, за вбивство Щербаня було заплачено 1,8-2 млн доларів.

«Паша (Лазаренко) дав команду Юлі (Тимошенко) заплатити ці гроші зі своїх рахунків, і гроші були перераховані Мільченку на його рахунки - це була розплата (розрахунок) за вбивство Щербаня», - сказав він.

За однією з версій слідства, нині покійний Олександр Мільченко був посередником між замовником і виконавцем убивства депутата Євгена Щербаня у листопаді 1996 року в аеропорту Донецька.

Ігор Мар'їнков уже давав свідчення щодо вбивства Євгена Щербаня у 2003 році під час процесу над членами злочинного угрупування Євгена Кушніра. Однак тоді, за його словами, «не було необхідності згадувати про Тимошенко».

На уточнювальне запитання захисника Сергія Власенка, чому зараз він вирішив дати такі свідчення, свідок відповів: «Правда колись повинна восторжествувати», повідомляє УНІАН.

-- «Стукач» ГПУ

Водночас Ігор Мар'їнков розповів, що не був особисто знайомий з Юлією Тимошенко і Павлом Лазаренком. «Не був, оскільки не було такої необхідності», - відповів свідок на запитання захисника пані Тимошенко Сергія Власенка, повідомляє прес-служба «Батьківщини».

На уточнювальне запитання Сергія Власенка, «чи був Мар’їнков особисто присутнім під час «зустрічі» Мільченка-Кушніра-Тимошенко, про яку він розповідав, свідок відповів, що «бачив, як вони «мило спілкувалися», але не був присутнім на цій зустрічі».

Сергій Власенко нагадав, що Мільченко, Кушнір і Рябін, на слова яких посилається свідок у своїх показаннях, померли в 90-тих роках.

Голова політради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Олександр Турчинов, якого не пустили до суду, назвав свідка у справі Щербаня штатним «стукачем» ГПУ.

«Головним свідком від Генпрокуратури по справі Щербаня виявився присипаний нафталіном штатний «стукач» ГПУ. У своїй брехні він посилався на померлих людей, які не можуть ні спростувати, ні підтвердити цю словесну маячню», - наголосив пан Турчинов, якого цитує прес-служба партії.

Ігор Мар’їнков на допиті 13 лютого повідомив, що родом з Донецька, а також те, що особисто колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко не знав, однак з 1994 по 1998 рік у нього був номер у готелі «Національний» у Києві, де також проживала пані Тимошенко.

На засіданні суду у середу Ігор Мар’їнков заявив, що бачив, як Юлія Тимошенко зустрічалася з ватажком бандитського угруповання Кушніром навесні в 1996 році.

-- Допит без Тимошенко

13 лютого суд вирішив розпочати допит свідка без участі Юлії Тимошенко, яка раніше наполягала на особистій присутності при допиті.

У Державній пенітенціарній службі України до засідання суду повідомили, що Юлія Тимошенко, яку підозрюють у причетності до організації вбивства Євгена Щербаня, відмовилася прибути на суд.

Проте адвокати екс-прем'єра заперечують цю інформацію.

Засідання суду у середу супроводжувалося бійками між присутніми депутатами парламенту опозиційної фракції «Батьківщина» та співробітниками підрозділу «Грифон» та спецпідрозділу міліції «Беркут».

Зіткнення сталися після того, як слідчий суддя Оксана Царевич ухвалила рішення оштрафувати Юлію Тимошенко «за неповагу суду» у розмірі одна тисяча неоподатковуваних мінімумів та її захисника, депутата парламенту Сергія Власенка - у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Депутати висловлювали обурення таким рішенням, після чого суддя ухвалила іще одне - про видалення їх із зали засідань.

Під час сутичок у приміщенні суду постраждали два телеоператори та один співробітник «Грифону».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: