Фазенда для китайців, або Як уряд продає Україну

Фазенда для китайців, або Як уряд продає Україну

Китайські ЗМІ стверджують: українська влада погодилась віддати Піднебесній 3 млн. гектарів чорноземів

Новина про те, що Україна збирається продати китайській корпорації Xinjiang Production and Construction Corps одразу 3 млн гектарів землі (Так! Саме «продати») промайнула в українському інформаційному просторі блискавично. З’явилась і практично одразу ж зникла з інформаційного поля, потонувши у лавині інформації про євроінтеграцію, стосунки з Росією, та про те, що Обама дозволив Януковичу сфотографуватись з собою.

Між тим, є усі підстави для того, щоб сприймати цю новину більш ніж серйозно. По-перше, 3 млн гектарів землі – це практично 5% всієї території України. Це більше, ніж вся Київська область зі столицею включно. Але ж мова йде лише про землі сільськогосподарського призначення. Тобто – проект охопить щонайменше кілька областей.

По-друге, що значить «продати»? Принаймні, саме так Національне радіо радісно повідомило громадян про домовленості з Китаєм. В Україні до 2016 року діє мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Тому мова може йти хіба що про оренду. Принаймні, поки що.

По-третє, інформаційний вакуум, який миттєво виник навколо цієї без перебільшення сенсаційної новини наводить на певні підозри. Зрозуміло, що проект китайської експансії справді існує. Але хтось завчасно засвітив цю тему, тому було прийнято рішення терміново заглушити зайвий резонанс. Великі гроші люблять тишу, як відомо. Особливо в Україні.

Але не в Китаї. Новина про грандіозні домовленості з Україною з’явилась у багатьох китайських ЗМІ. І саме там можна почерпнути головні деталі домовленостей української влади .

На англомовній версії сайту китайської газети South China Morning Post повідомляється, що у випадку успішної реалізації проекту, Україна стане найбільшим закордонним виробником китайської сільськогосподарської продукції. Окрім того, корпорація Xinjiang Production and Construction Corps розраховує таким чином створити нові робочі місця для китайських працівників. Місцеві експерти в один голос співають дифірамби українським родючим ґрунтам. Тим часом, в Україні жодне ділове видання з якогось дива навіть не починає вникати в суть сенсаційної інформації.

Китайці повідомляють, що проект розрахований на 50 років, і почнеться вже у 2014 році. У його рамках китайська сторона вже підписала перший протокол про наміри з агрохолдингом KSG Agro. Однак одразу ж кидаються в очі деякі незрозумілі деталі.

У інформаційному повідомленні на офіційному сайті KSG Agro сказано, що мова йде лише про 3 тис. га землі, причому не для ведення сільського господарства, а для «підвищення ефективності, встановлення систем краплинного зрошування і застосування сучасних агротехнологій». Розмитість формулювання доповнюється твердженням, що протокол був підписаний ще 31 травня.

-- Китай планує отримати від України 5% її території

Це повідомлення дещо відрізняється від того, про що пишуть китайські ЗМІ. Принаймні, виглядає так, ніби KSG Agro делікатно замовчує багато важливих деталей.

За інформацією South China Morning Post, спочатку йдеться про «100 тис. га – площа розміром з Гонконг – високоякісних сільгоспугідь на сході Дніпропетровської області, в основному для вирощування сільськогосподарської продукції та розведення свиней».

При цьому, хоч сайт KSG Agro і запевняє, що «інформація про результати роботи та можливі шляхи співпраці висвітлювалися в пресі», слідів цього в інтернеті знайти не вдалося. Так само, як і на офіційному сайті компанії.

Проте «Главкому» вдалося поспілкуватися з головою ради директорів KSG Agro Сергієм Касьяновим. Спочатку він до інформації китайських ЗМІ поставився скептично.

«Я хотів би поправити, що це була не офіційна заява корпорації, це була стаття журналіста в газеті. Вони посилаються на інформацію, яка в них є, але це не офіційна заява корпорації», - сказав Касьянов.

Щоправда, стаття у South China Morning Post містить посилання саме на заяву потужної китайської Xinjiang Production and Construction Corps. І у подальшій розмові Каьсянову довелось визнати, що інформація китайської газети про співпрацю з українським агрохолдингом правдива.

«Так, плануються такі проекти. І ми обговорюємо ці проекти у рослинництві, в установці систем зрошення, і у вирощуванні як зернових, так і овочевих культур тут в Україні. В нас є вже програма по тваринництву, свинарству.. Вони (китайські партнери – «Главком») зацікавлені в розвитку цієї програми і зацікавлені в закупівлі цієї продукції в майбутньому для продажу на китайському ринку, в чому і ми також зацікавлені», - сказав Касьянов.

Так само менеджер фактично підтвердив й інформацію про площі, які KSG Agro має для реалізації спільного проекту з китайськими партнерами. «На сьогоднішній день ми орендуємо 96 тис га землі, а перші, ті що ми плануємо на майбутній рік, це 3 тис га», - пояснив Касьянов.

«Ми ніколи це не заперечували, і коли вони були тут у липні – ми цю всю інформацію давали і в пресі, і у інтернеті, і на нашому сайті, як ця співпраця буде розвиватися, як ми бачимо це. Це все було, це все є. Це спільна діяльність. В майбутньому, можливо, буде створено спільне підприємство, але ці питання ми не обговорювали», - каже менеджер.

Дуже схоже на те, що глобальний проект (дійсно на 3 млн. гектарів) став відомим громадськості завдяки витоку або свідомому зливові інформації про його старт з початкових 100 тис. гектарів. І тепер ті, хто за ним стоїть, намагаються максимально нівелювати суспільний резонанс.

На користь версії про «китайську експансію» свідчать важливі деталі. Останнім часом візити українських можновладців до Китаю відбуваються дуже часто. От і з 23 по 27 вересня у Піднебесній з офіційним візитом перебуває перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. А у грудні до Китаю полетить Віктор Янукович.

Теоретично можна було б припустити, що це лише збіг, однак офіційною метою перебування Арбузова у Піднебесній є обговорення «актуальних питань розвитку торговельно-економічних та політичних відносин». Крім того, Арбузов «візьме участь в Євразійському економічному форумі в Сіані. У ході заходу представники Кабінету Міністрів обговорять роль України у забезпеченні продовольчої, екологічної та енергетичної безпеки в умовах глобальних світових викликів».

Якщо до цього ще згадати, що Арбузов ніколи не займався сільським господарством, то виникає обґрунтована питання, чому він несподівано зацікавився продовольчою безпекою у стосунках саме з Китаєм. І чому саме у момент його візиту до Китаю в Україні поширюється скандальна інформація про 3 млн. гектарів? А потім її хтось починає «глушити». Зрозуміло, що тема «продажу цілої області Китаю» створила б негативний фон для візиту першого віце-прем’єра, і спровокувала б лавину незручних питань до нього. Чи не тому в провідних ділових виданнях цю тему обійшли стороною, а на інформаційних стрічках деяких агентств новина про сенсаційну угоду просто зникла?

Водночас на офіційному сайті Кабміну можна знайти ще одне цікаве повідомлення з посиланням на міністра сільського господарства Миколу Присяжнюка. «Міністр повідомив, що вже сьогодні Україна виробляє у 2,5-3 рази більше сільгосппродукції, ніж споживає. Тому є всі ресурси, щоб збільшувати свій експортний потенціал, а також відіграти важливу роль у вирішенні глобальної проблеми нестачі продуктів харчування. І Китай, за словами Миколи Присяжнюка, готовий долучитися до цього», - йдеться у новині.

Щоб зрозуміти значення і прихований сенс цієї «співпраці», слід згадати політичну і економічну ситуацію, в якій перебуває діюча українська влада.

Ні для кого не секрет, що Україна потерпає від браку коштів на найпотрібніше. Заборгованість з виплати зарплат перевищила 1 млрд грн. І внутрішніх резервів для покриття цієї заборгованості в уряду немає.

Але що таке борги із заробітної плати напередодні доленосних для влади президентських виборів 2015 року? Це політична смерть. Бо усі бюджетники традиційно будуть чекати, що саме перед виборами їхню лояльність влада купуватиме збільшеннями зарплат та різних соціальних видатків.

Додайте до цього ще кілька статей витрат бюджету на кшталт фінансування дефіциту вічно збиткового «Нафтогазу» та Пенсійного фонду, а також виплати за раніше взятими кредитними зобов’язаннями – і ви зможете уявити сучасний стан української економіки.

Ці проблеми накладаються на погіршення стосунків з Росією на тлі євроінтеграційних прагнень України. Це може означати як продовження «торгових воєн», через які підприємства терплять збитки і бюджет недоотримує податкові надходження, так і, наприклад, складний вступ у опалювальний сезон.

В таких умовах можна було б взяти новий кредит, однак де? МВФ у найкращому випадку буде чекати результатів саміту у Вільнюсі, а потім, якщо таки й вирішить дати Україні черговий транш (що ще далеко не факт) – на узгодження усіх нюансів і перевірки піде не один місяць. Усі ж інші європейські і міжнародні кредитори будуватимуть свою політику щодо України у фарватері курсу МВФ. А гроші потрібні вже, причому терміново.

Теоретично можна позичити у Росії. Однак Віктор Янукович вже має певний досвід стосунків з Кремлем і добре розуміє, що це - мишоловка.

Але, схоже, український уряд аніскільки не турбується через брак коштів. Принаймні, Микола Азаров заявляє, що Україна може взяти кредит десь «в інших місцях». Цікаво, де?

Відповідь, очевидно, можна знайти на тому ж сайті Кабміну. «Сергій Арбузов проведе зустрічі з керівниками провідних корпорацій і банків КНР. Зокрема, обговорюватимуться питання співпраці з керівництвом банків розвитку Китаю, а також Експортно-імпортного банку країни», - сказано в повідомленні.

«Під час зустрічі з керівництвом Промислово-комерційного банку КНР Сергій Арбузов висловив зацікавленість України як в залученні китайських кредитних коштів та підрядників для реалізації проектів в Україні, так і в переході до інвестиційного співробітництва з Китаєм», - цитує Арбузова офіційний сайт уряду.

У світлі цих фактів повідомлення про китайський аграрний проект в Україні не видається чимось дуже неймовірним. Однак все ж його реалізація неминуче зіштовхнеться з певними труднощами.

Перш за все, якщо говорити про купівлю землі китайським інвестором, слід сказати, що сьогодні це неможливо. До 2016 року в Україні діє мораторій на продаж землі сільгосппризначення.

Однак китайські інвестори планують прийти до України на 50 років, а за цей час багато чого може змінитися. Тим більше, що спроби скасувати мораторій відбуваються регулярно.

Але можна обійтися і без купівлі. Землю можна взяти в оренду на ті ж 50 років. за доброї політичної волі влади це не становитиме жодних труднощів.

-- Китайська корпорація у 2014 році орендує 100 тис га на сході Дніпропетровщини

Як вважають деякі експерти, в Україні для реалізації китайського проекту немає достатньої кількості вільних сільгоспугідь, і що їх буде складно зібрати у один масив. Але вирішити цю проблему українській владі під силу. У пригоді стане створення Державного земельного банку, який почне свою роботу в середині жовтня,. До статутного капіталу Держзембанку буде внесено 2,6 млн га державних земель. Цього майже достатньо для того, щоб покрити усі потреби китайського інвестора. Решту додадуть приватні компанії, такі як KSG Agro.

Зокрема попередньо йшлося про те, що Xinjiang Production and Construction Corps почне свою співпрацю з холдингом «Авангард», власником якого Олег Бахматюк. Однак на якомусь етапі з невідомих поки причин домовленості зірвались. Можливо, далася взнаки конкуренція груп впливу всередині Партії регіонів, і «Сім’я» відсунула Бахматюка від цього ласого шматка…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: