Доктор медичних наук Сергій Крамарєв: Ліки від свинячого грипу ефективні у перші 48 годин від початку хвороби

Доктор медичних наук Сергій Крамарєв: Ліки від свинячого грипу ефективні у перші 48 годин від початку хвороби

25 смертей від грипу - нічого екстраординарного у цьому епідеміологічному сезоні немає

Грип називають високозаразним сезонним захворюванням. Нині в Україні відзначається агресивність вірусу грипу типу А Н1N1, так званий свинячий грип. На відміну від інших вірусів, він здатен провокувати важкі вірусні пневмонії, що і є часто причиною летальності. Про це заявила головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська. За офіційною інформацією, з початку епідемічного сезону (з 28.09.2015р.) станом на 10.01.2016 року в Україні зареєстровано 25 летальних випадків від грипу, підтверджених фахівцями обласних вірусологічних лабораторій. У 23-х випадках, каже глава МОЗ Олександр Квіташвілі, люди звернулися до лікаря на 6-7 день з початку хвороби, а не одразу, що і спричинило смертельні випадки. Найбільша кількість померлих в Одеській – 15 осіб, Вінницькій – 7, Харківській – 1 та місті Києві – 2. Лише за останній тиждень – 12 смертельних випадків (11 в Одеській області та 1 в Києві). В той же час в коментарі виданню «Остров» заступник директора департаменту охорони здоров'я в Донецькій області Володимир Колесник повідомив, що лише з кінця грудня до 12 січня від гострих вірусних захворювань і їх ускладнень померло в регіоні 27 людей. При цьому Колесник визнає, що достовірно наразі невідомо, що стало першопричиною смерті людей, чи це гостре ГРЗ, чи невідомий штам грипу. Він лише припускає, що можливо, саме з причин грипу померли менше половини з усіх загиблих від гострих вірусів. На Донбасі найбільш складна ситуація з респіраторними хворобами склалася у Краматорську. З початку епідемічного сезону тут померли за 15 людей. Однак, якщо вірити офіційній статистиці, жоден з цих людей не хворів саме на грип.

Так чи інакше, епідемії, тобто 60 хворих на 10 тис. осіб в Україні наразі немає, епідеміологічний поріг захворюваності на грип не перевищено. Про це 13 січня заявив міністр Олександр Квіташвілі. За його словами, ситуація «не така страшна, як передають засоби масової інформації», бо нині ми спостерігаємо за «звичайним піком грипового сезону». Ефективним запобіжником захворювань на грип вважається вакцинація, яку слід проводити перед епідемічним сезоном у вересні – на початку жовтня. Всього з осені 2015-го року вакцинацію пройшли трохи більше 117 тис. громадян, що становить тільки 0,3% мешканців України. Формула вакцини щороку змінюється, враховуючи зміну самого вірусу грипу.

Завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету, доктор медичних наук Сергій Крамарєв вважає низьку кількість вакцинованих однією з найбільших проблем у боротьбі проти грипу в Україні. В інтерв’ю «Главкому» медик пояснив, чому ліки навіть проти свинячого грипу будуть малоефективними в разі їх застосування після 48 годин з початку захворювання, які штами вірусу є «популярними» в Україні цього епідеміологічного сезону, а також розповів про те, як убезпечитися від зараження на грип навіть при масовому скупченні людей.

З чим пов’язаний нинішній спалах грипу і чи дійсно мова іде про вірус свинячого грипу (H1N1), чи ідеться про якийсь інший штам?

Не можна говорити, що нинішній спалах якийсь надзвичайний. Це сезонний ріст захворюваності на грип і інші гострі респіраторні інфекції, що має місце кожного року. Нічого екстраординарного у цьому році немає. Це по-перше. По-друге, згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього року, як і в попередні 5-6 років циркулює у світі, в тому числі в нашій країні декілька штамів грипу, в тому числі цей свинячий, чи як його ще називають, каліфорнійський грип. Були прогнози, що цей грип і мав бути нині, він і є - на прикладі тих хворих, які у нас в країні є сьогодні. У деяких уже підтверджений цей штам. Він просто продовжує циркулювати, він не взявся нізвідки.

Чи є в Україні нині ліки від цього штаму грипу, можете назвати?

Звичайно, що є ліки. Є противірусні, протигрипозні препарати, які ефективні при захворюванні на грип. Це так звані інгібітори нейроаминідази (ферменти, які входять до складу оболонок багатьох вірусів): озельтамівір (комерційна назва «Таміфлю»), занамивір (комерційна назва «Реленца»), і «Ремантадин». Але потрібно зробити акцент на тому, що найбільш ефективними вони будуть тоді, коли призначаються у перші 48 годин від початку хвороби. Якщо вони призначаються пізніше, то їх ефективність набагато менша. Перш за все ті люди, які належать до груп ризику і не вакциновані мають знати про існування таких препаратів. Лікарі таких хворих з перших днів хвороби мають призначати їх.

Ці препарати будуть ефективні незалежно від штаму вірусу, на який заразилася людина?

Так. У всякому випадку проти тих штамів, які у нас циркулюють.

Які є у нас найпоширеніші штами грипу окрім так званого свинячого, які з них є найнебезпечнішими для людини?

Прогностично у нас циркулюють три штами грипу. Це А H1N1 (свинячий грип), А H3N2 (так званий швейцарський) та вірус грипу В/Phuket (за назвою міста Пхукет у Таїланді). Окрім грипу є ще гострі респіраторні вірусні інфекції, які також можуть мати ускладнений перебіг, парагрип, чи аденовірусна інфекція (різновиди ГРЗ), наприклад.

За офіційною інформацією, з кінця грудня тільки в Донецькій області померли начебто від грипу 27 людей. Чи не є кількість смертей аномально великою?

Я не можу говорити, не бачачи історій хвороб людей, конкретних випадків. Кожного року, в тому числі і в нашій країни помирають люди від пневмонії. Але від чого саме померли ці люди, про яких ви говорите, я не знаю.

Як убезпечити себе від захворювань, якщо неможливо уникнути масових скупчень людей?

Це вакцинація, насамперед вона стосується груп ризику. Але і інші люди, які ведуть активний спосіб життя, могли би вакцинуватися і сьогодні. Є і так звані неспецифічні методи профілактики, які відомі усім. Починаючи від уникнення скупчень, про які ви говорили, і до миття рук, чим частіше, тим краще й полоскання роту й носу водою після приходу з вулиці додому, або в офіс. Потрібно також промивати очі. Все це допомагає.

Марлева пов’язка врятує від зараження?

Її потрібно одягати на хвору, а не на здорову людину. Якщо в квартирі ви мешкаєте з хворою людиною, то так, вона може врятувати. Але одягнена на вулиці марлева пов’язка вам нічого не дасть.

Чи можна самостійно визначити, чи захворіла людина на грип, чи це звичайне ГРЗ? Які грип має найвиразніші ознаки?

Людині самостійно нічого не потрібно визначати. Всі ці захворювання клінічно можуть бути дуже схожими. Неосвічена людина не може це визначити. Якщо хвороба протікає важко, у людини висока температура, до того ж вона належить до групи ризику, її хворобу має визначати лікар, а не вона сама. І ці протигрипозні препарати, про які ми з вами говорили, перш за все повинен призначати лікар.

Але ж наші люди не ідуть за мінімального погіршення самопочуття не біжать до лікаря. Як не допустити ускладнень, якщо в підсумку хвороба виявиться грипом?

Є ж певні показання до госпіталізації. Але все одно це визначати має лікар. В будь-якому випадку слід або самому іти до лікаря, або викликати його додому. Особливо якщо у людини тяжкий перебіг хвороби і вона у групі ризику: діти і люди старші 65 років.

Наскільки вакцинація гарантує те, що людина не захворіє на грип?

Вакцина має склад згідно тих штамів вірусу, які нині циркулюють. Це є гарантією, хоча 100% ніхто не дасть, в медицині такого не буває. Але на 90% гарантія може бути. В Україні це є проблемою, оскільки у нас дуже мало громадян, які вакциновані.

Одні люди легко переносять хворобу, в інших вона протікає важче. Чому така різниця?

Факторів дуже багато. Починаючи від дози (вірусу, - «Главком»), яку отримав хворий і закінчуючи станом його здоров’я, імунітету, чи є у людини хронічні захворювання тощо. Від віку, звичайно, залежить, від того, чи входить людина до груп ризику.

Наскільки швидкоплинна хвороба грип?

Тяжкий грип за два дні може закінчитися неприємностями. А в середньому хвороба протікає 5-7-10 днів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: