Чи треба так спішити на цвинтар? Що чекає Україну після поминальних вихідних

пандемія
Чи треба так спішити на цвинтар? Що чекає Україну після поминальних вихідних
Традиційне відвідування кладовищ після Воскресіння Христового  українці були змушені пересидіти вдома  через карантин. Але тепер...
фото з відкритих джерел

Хто такі суперпоширювачі коронавірусу і як їх оминути цими вихідними

Цьогоріч поминальні дні в Україні були перенесені. У зв’язку з пандемією влада у квітні була змушена заборонити багатолюдні відвідування цвинтарів у звичні дні – після Великодня. На рівні уряду та обласних адміністрації були ухвалені рішення: проводи пройдуть на початку літа – на Трійцю, починаючи з 6 червня, Троїцької суботи. Були сподівання, що до цього моменту ризик інфікування коронавірусом знизиться. Та не так сталось, як гадалось. В останні дні показники захворюваності на Сovid-19 знову б’ють рекорди.При цьому уряд вже пішов на суттєві послаблення карантинних вимог. У тому числі було дозволене проведення релігійних заходів.  

6 червня – Троїцька або Батьківська субота. У цей день згадують не тільки померлих родичів, а й усіх християн, які жили на Землі і пішли в світінший. У батьківську суботу в храмах проводяться заупокійні служби, а могили на кладовищахприйнятоприкрашатизеленню та квітами.

Як писав «Главком», епідеміолог Катерина Сояк пов’язує сплеск нових випадків хвороби саме із пом’якшенням карантину 1 червня, саме тоді запрацював у повну силу громадський транспорт, діти пішли у садочки. Більш того, громадяни, зокрема у Києві, вже давно перестали належно виконувати усі необхідні заходи безпеки. До транспорту багато хто дозволяє собі заходити без маски, а ті, хто одягають, часто роблять це формально, залишаючи неприкритим ніс. 

Водночас інфекціоніст Сергій Крамарєв вважає, що підвищення показників обумовлено й збільшенням масштабів тестування, а не лише послабленням карантину. Більше аналізів – більше виявлених випадків. Аргумент фахівця такий: інкубаційний період у Covid-19 становить 5-14 днів, тож поки що минуло замало часу для висновків про згубний вплив рішень уряду.. 

Київ коронавірусу не боїться

Наприклад, найбільше нових випадків хвороби за позаминулу добу зареєстровано у Києві – 82,  МОЗ звітувало про 77 хворих у столиці. Померло в цей день четверо. 

Попри таку тривожну тенденцію, поминальні дні мерія скасовувати вдруге не стала: вони таки відбудуться у вихідні (6, 7, 8 червня). Понад те, міська влада вирішила у своєрідний спосіб попіклуватися про громадян: замість того, щоб заохотити киян ізолюватися або ж користуватися власним транспортом, вона навпаки організує перевезення до міських кладовищ громадським транспортом.

Пасажиропотік в метро щодня вже сягає майже 800 тисяч людейПасажиропотік в метро щодня вже сягає 800 тисяч людей

За словами мера столиці Віталія Кличка, в ці дні збільшать кількість рухомого складу на регулярних маршрутах та будуть організовані додаткові маршрути. Найбільше їх буде 6 червня. «Про перенесення поминальних днів ми домовлялися з главами конфесій напередодні Великодня», – нагадав міський голова. 

До слова, сам Кличко при цьому визнав, що їздити у громадському транспорті «стає небезпечно». «Збільшився за останні дні пасажиропотік в метро. Він вже становить майже 800 тисяч пасажирів щодня. Нагадаю, спочатку, після відновлення роботи, метро перевозило в середньому до 500 тисяч людей. Тобто, ризик заразитися в транспорті збільшується», - зазначив міський голова. Його обурює, що пасажири починають розслаблятися: не всі заходять у громадський транспорт у масках, або ж, зайшовши, знімають їх.

Суперпоширювачі інфекції

Вчені з Університету Гонконгу наприкінці травня опублікували статтю, яку український сегмент інтернету оминув увагою, а даремно. Дослідники стверджують, що 70% хворих на Covid-19 не заразили жодної людини, проте решта 30% – суперпоширювачі інфекції.

Сам термін «суперпоширювач» в епідеміології означає інфіковану вірусом особу, яка заражає велику кількість інших людей. Будь-хто інфікований може стати суперпоширювачем – для цього достатньо просто з’явитися у недоречний час у публічному місці і сконтактувати з багатьма людьми. У випадку із коронавірусною хворобою небезпека полягає у тому, що впродовж 5-14 днів після зараження інфікований не виявлятиме жодних симптомів, однак вже поширюватиме вірус. Більш того, понад половина інфікованих взагалі не відчують, що хворіють, адже перебіг у них безсимптомний. А от заражати інших вони будуть. 

Суперпоширення – це не феномен Covid-19. В епідеміології існує так зване правило 80-20, яке спрацьовує із багатьма інфекційними хворобами. Масштабне дослідження 2011 року показало, що 20% населення відповідали за 80% випадків передачі багатьох захворювань, включаючи малярію.

Деякі вчені вважають, що у випадку з коронавірусною хворобою співвідношення може бути навіть 90 на 10. Модель дослідників Лондонської школи гігієни та тропічної медицини передбачає, що 10% випадків коронавірусу стали причиною  80% передач захворювання у глобальному вимірі. Попередні дослідження ізраїльських вчених, які вивчали понад 200 випадків Covid-19 в цій країні, також виявили, що від 1 до 10% випадків були пов’язані з 80% передач. Дослідники з китайського університету Шеньчжень дійшли схожого висновку: за їхніми даними, від 8% до 9% випадків захворюваності спричинили 80% передач на інших осіб.

Гонконзькі вчені наводять кілька прикладів суперпоширення. Зокрема, в Арканзасі заражені коронавірусом пастор та його дружина відвідували церковні заходи та групу з вивчення Біблії за кілька днів до того, як у них виявилися симптоми захворювання. З 92 людей, з якими вони контактували, 35 захворіли (сімох довелося госпіталізувати, троє померли).

Отже, суперпоширення відбувається під час масових заходів, особливо – у закритих приміщеннях. З цієї причини у випадку із поминальними днями однозначно ризиковано відвідування служб у церквах, небезпеку становить сам процес переміщення у автобусах, маршрутках та поїздах.

Крім того, скупчення людей на кладовищах – хай навіть просто неба– ризиковане і з причин порушення соціальної дистанції. Через те, що друзі та родичі, які давно не бачили один одного, можуть не втриматися і почати обніматися-цілуватися, кожен наражатиметься на небезпеку. Доктор медичних наук, завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського Алла Мироненко звертає увагу на те, що в Італії, яка продемонструвала надзвичайно високі показники смертності від коронавірусної хвороби, проблема полягала в тому, що її громадяни на початку спалаху ігнорували вимоги щодо носіння масок та уникнення тактильного контакту. Італійці продовжували бурхливо зустрічатися та виявляти свої почуття один до одного. В Україні ж ця історія повторюється лише тепер, коли багатьом здалось, що карантин послаблено і всі небезпеки позаду.

Однак якщо говорити про події, де зазвичай і відбувається суперпоширення, то від небезпеки на них не завжди може вберегти навіть носіння маски та дотримання дистанції. «Річ не у тім, що якісь люди більш заразні за інших, – пояснює один з дослідників Гонконзького Університету Джонатан Каулінг, – Йдеться про званий крапельний шлях зараження».

Крапельна небезпека

Дедалі більше вчених доходять висновку, що вірус SARS-CoV-2 передається не лише крапельним шляхом (при чиханні і кашлі), а й через мікрокраплини, які ще називають аерозолями. Вони можуть вивільнятися під час спілкування, співу чи, скажімо, глибокого зітхання. Ці мікрокраплини, які містять часточки вірусу, на якийсь час «зависають» у повітрі, тоді як більш важкі краплі швидко осідають під власною вагою. Аерозолі найдовше залишаються у повітрі у приміщеннях із поганою вентиляцією. Разом із тим, саме ці часточки можуть циркулювати у приміщеннях за допомогою потоків повітря з кондиціонерів і таким чином інфікувати інших людей.

Вчені з Університету штату Орегон дослідили переміщення часточок із корона вірусом у кондиціонованих приміщенняхВчені з Університету штату Орегон дослідили переміщення часточок із коронавірусом у кондиціонованих приміщеннях

Частинки коронавірусу мають розмір 0,06-0,14 мкм (мікрон). Аерозолі можуть бути такої самої величини, як частинка вірусу (тобто 0,06-0,14 мкм).

Отже, найнадійніший захист у випадку, якщо ви все ж таки потрапили у церкву чи на цвинтар, – це вже навіть не маска (хоча вона, безумовно, необхідна), а значна соціальна дистанція. А ще краще – відвідайте могили рідних та близьких в інший день.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: