Прислужував окупантам, бо «не міг відмовитися». Колишній віце-губернатор Севастополя уник в’язниці

правосуддя
Прислужував окупантам, бо «не міг відмовитися». Колишній віце-губернатор Севастополя уник в’язниці

Олег Кізіменко допомагав окупаційній владі організовувати парад військової техніки збройних сил РФ

Голосіївський районний суд Києва визнав винним колишнього заступника губернатора Севастополя Олега Кізіменка (який спочатку отримав підозру у держзраді) у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч.2 ст. 110 КК України) і призначив покарання з випробувальним терміном один рік.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 26 грудня.

За даними досудового розслідування, весною 2014 року після окупації території Криму збройними силами Російської Федерації Олег Кізіменко погодився працювати на посаді заступника голови Севастопольської міської адміністрації питань забезпечення життєдіяльності міста.

Протягом квітня-травня 2014 року обвинувачений надавав безпосередні вказівки з доставки паливно-мастильних матеріалів з території Російської Федерації до Севастополя; головував на організаційному комітеті щодо проведення на території Севастополя параду за участю особового складу та військової техніки збройних сил Російської Федерації; приймав у Севастополі делегацію з Російської Федерації на чолі з заступником міністра будівництва та житлово-комунального господарства РФ.

Олег Кізіменко із в.о.глави Севастопольської адміністрації Дмитром Беліком приймали заступницю міністра будівництва та житлово-комунального господарства РФОлег Кізіменко із в.о. глави Севастопольської адміністрації Дмитром Беліком приймали заступницю міністра будівництва та житлово-комунального господарства РФ

Допитаний у судовому засіданні Кізіменко повністю визнав свою вину і щиро розкаявся. Водночас він пояснив, що з грудня 2012 року працював заступником губернатора Севастополя. Після подій, що відбулися на півострові на початку 2014 року, він намагався звільнитися з посади, але чинний губернатор покинув Севастополь, тому він не зміг звільнитися законно. Вся його родина на той час проживала у Севастополі, і їхні спроби покинути півострів були марні, оскільки їх не випускали окупаційні війська.

Водночас обвинувачений наголосив, що офіційно не був працевлаштований у створених у Севастополі незаконних державних органах Російської федерації. Він вважає, що його діяльність на посаді заступника губернатора у цей період була короткотривалою і пов'язана із забезпеченням життєдіяльності Севастополя.

Зазначив, його було поставлено (окупаційною владою - «Главком») в ті умови, за яких він не міг відмовитися виконувати свої обов'язки. Паспорт громадянина України він не здавав і громадянство Російської Федерації не оформлював.

Кізіменко додав, що у червні 2014 року його було звільнено посади на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП України («за згодою сторін»). Однак лише у 2016 році він залишив територію Криму.

Суд визнав винним колишнього посадовця у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років, яке замінив умовним терміном на один рік.

Вирок суду може бути оскаржений до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його оголошення.

Нагадаємо, що на початку вересня 2018 року прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з працівниками Головного Управління Служби безпеки України в АР Крим на підставі ухвали слідчого судді затримали колишнього так званого «заступника голови Севастопольської міської державної адміністрації» Олега Кізіменка. Йому вручили підозру за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

Як повідомляв «Главком», мешканку Хмельницького, яка на замовлення ФСБ готувала теракт, засудили до 6 років в’язниці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: