Ротний загинув у бою, і Олександру випало взяти командування на себе

Ті, хто примножують силу
Ротний загинув у бою, і Олександру випало взяти командування на себе
Олександр перед повномасштабним вторгненням сім років служив у війську
фото з відкритих джерел

Командир Кросс: Твоє завдання – щоб боєць вірив тобі

27-річний Сашко з позивним Кросс воює з 19 років. Народився в Нью-Йорку під Торецьком. Сім років служив у війську, в тому числі в Силах спеціальних операцій. Після широкомасштабного вторгнення pocійської армії в Україну він став до лав бахмутського батальйону Сил територіальної оборони ЗСУ. Перший командир його роти в серпні 2022 загинув у бою, і Сашку випало взяти командування ротою на себе.

Про те, які якості необхідні бойовому командиру, він розповів спеціально для проєкту Сил ТРО ЗСУ «Ті, хто примножують силу».

«Ті, хто примножують силу»проєкт Сил територіальної оборони ЗСУ спільно з Українським ветеранським фондом та «Главкомом», що розповідає про бойових командирів, військових лідерів, які проявили себе під час російсько-української війни. Боєздатність підрозділу – це лідерство командира, помножене на решту необхідних складових: дисципліну, зброю, підготовку. Лідерами не народжуються. Лідерство – навик, який можна здобути і вдосконалити.

Командир – це найкращий психолог

Командир має пройти шлях від звичайного бійця. Ти був у шкурі звичайного бійця, ти розумів, як до тебе ставились попередні командири і розумієш, що працює, а що ні. Ти повинен прибрати всі ці моменти, коли до тебе ставились погано.

Я ніколи не ставився погано до хлопців. Якщо людина допустила «косяк», можна зробити простіше: висміяти цю помилку, пояснити людині, що так робити не можна. Наприклад, боєць порушив якісь правила техніки безпеки, як-от поводження зі зброєю. Тоді ти не караєш його, а пояснюєш наслідки таких дій і до чого це може призвести. А в подальшому ти смієшся з цієї ситуації: «Пам'ятаєш, ти так робив? От більше ти так не робиш, тому що ти молодець!» і в такому ж дусі.

Практика суто «батогом» чи «батогом і пряником» – це в російській армії. В Україні, на щастя, така практика не працює. І це дуже добре. У нас ментальність дуже відрізняється від російської. Наші люди не люблять, коли їх карають. Я заохочував людей своїм ставленням до них.

Командир – це найкращий психолог. Твоє завдання – щоб людина йшла за тобою і виконувала твої накази. А ти виконуєш безпосередньо накази керівництва. Твоє завдання – щоб боєць вірив тобі. Щоб він розумів, що ти дійсно перебуваєш з ним, відчував твою підтримку.

Командир зобов'язаний знати про кожного в підрозділі, його сімейні проблеми, що в нього відбувається в голові, що відбувається у житті. Людина відкривається тобі і ти таким чином її заохочуєш. Боєць розуміє, що тобі можна довіряти, ти нормальна людина.

Командир має бути з бійцями

Ти, як командир, перебуваєш на позиціях разом з бійцями. Це допомагає долати страх. Якщо з бійцями перебуває лідер, то вони з ним підуть куди завгодно.

Командир має пояснити бійцям, що страшно всім, але є два варіанти. Перший: ми не контролюємо страх і тому можемо загинути – не лише ти, а й твої побратими. Другий: ти вчишся контролювати цей страх.

У багатьох хлопців після поранень був посттравматичний синдром, доводилось з ними говорити не один раз. Були моменти, коли бійці почали заглядати в чарку, довелось проводити певні заходи, спілкуватись, з’ясовувати, у чому проблема. Ти повинен почути людину. І тільки потім людина починає змінюватись. Як людина, яка перебуває на війні з 2014-го, я також пережив цей посттравматичний синдром і знаю, як з цим треба правильно працювати.

Я контролюю переміщення своїх бійців. Якщо ви кудись збираєтесь, навіть якщо ви просто переміщуєтесь по цій же позиції, будьте ласкаві, скажіть, куди і що. Щоб я розумів, де вас шукати, і що ви там будете робити. Якщо не буде контролю за людьми, почнеться тотальна анархія.

Твоє головне завдання – зімпровізувати так, щоб і виконати завдання, і люди лишились цілі
Твоє головне завдання – зімпровізувати так, щоб і виконати завдання, і люди лишились цілі
фото з відкритих джерел

Про побратимство

На війні все відбувається набагато швидше. Недобрі люди з негарними звичками відсіюються одразу. Нормальні люди завжди тягнуться до нормальних людей.

Мені дуже пощастило. У нашому бахмутському батальйоні опинилися наші земляки з Торецька і тих, хто поближче. Так я зміг у своїй роті зібрати саме той кістяк. Хлопці прийшли мотивовані, а інші з них брали приклад: якщо до них нормальне ставлення, тому що вони виконують завдання, отже, і я також буду підтягуватись до нормальних людей, буду кидати свої погані звички чи міняти свій характер.

Командиру важливо бути людяним. Бійці – це бійці. Це люди, у кожного з них є своя життєва історія. Щоб стати хорошим командиром – постав себе на місце підлеглого, і чи хотів би ти, щоб з тобою так спілкувались, так до тебе так ставились? Завжди став себе на місце підлеглих, завжди став себе на місце тих людей, хто буде виконувати вказівки.

Імпровізуйте

Твоє головне завдання – зімпровізувати так, щоб і виконати завдання, і люди лишились цілі. Імпровізуй тим, чим є, і роби по максимуму.

Якщо бійцям чого не вистачає (зимової форми, спорядження), то головне завдання командира – прийти безпосередньо в частину забезпечення і надати список розмірів. Якщо не вистачає боєкомплекту, то подається заявка і тоді БК є в повній мірі. Якщо чогось не вистачає, то, знову ж таки, працює армійська винахідливість як командира. Ти повинен бути досить контактною людиною, використовуй також контакти з попереднього місця служби. Все можна знайти, якщо дуже цього захотіти.  

Коли люди імпровізують, перебуваючи на невеселих позиціях, вони примудряються дообладнати позиції або ще щось вигадати, облаштувати побут. І це круто.

Навчайтесь

Велику роль відіграє підготовка. Коли формувався наш підрозділ, спочатку було важко організувати людей. Тому що більшість не мала взагалі жодного уявлення про військо. Багато хто не знав, з якої сторони автомат стріляє. Ганяв їх на місцевому стадіоні, показував, як працювати на відкритій місцевості, як у приміщенні. І це допомогло. Навіть хлопці, які працювали в Соледарі, дякують і кажуть, що десь все воно відклалося і пригодилося. Отримали контузії, але виконали завдання і всі повернулися живими.

Читайте також: Ті, хто примножують силу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: