Епідемія фіктивних розлучень серед держслужбовців. НАБУ перевіряє впливового київського податківця

е-декларування
Епідемія фіктивних розлучень серед держслужбовців. НАБУ перевіряє впливового київського податківця
Начальник державної податкової інспекції у Шевченківському районі Києва Андрій Пащенко

Начальник ДПІ у Шевченківському районі столиці підозрюється у незаконному збагаченні - його колишня дружина живе з ним і багатіє, мов на дріжджах

Детективи Національного антикорупційного бюро одержали доступ до електронних декларацій за 2015-2017 роки начальника держподаткової інспекції у Шевченківському районі Києва Андрія Пащенка та його сина Дмитра Пащенка (працював у київській прокуратурі №1), що зберігаються у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу Солом’янського райсуду Києва від 9 липня.

Антикорупційний орган перевіряє причетність Андрія Пащенка до незаконного збагачення (ч.2 ст.368-2 КК України). У ході досудового розслідування з’ясовано, що податківець отримав кошти, законність набуття яких не підтверджено доказами. Крім цього, Пащенко передав гроші своїй колишній дружині Вікторії, з якою розлучений, але веде спільний побут, на купівлю елітної квартири в новобудові в Печерському районі Києва. Вартість набутих активів становить понад 4,5 млн грн.

Згідно з майновим реєстром, у листопаді 2015 року Вікторія Пащенко придбала квартиру площею 154 кв. м на вулиці Євгена Коновальця, 44а, що у Києві. Факт проживання у цій квартирі підтвердив в електронній декларації син Панащенків Дмитро, який звільнився з київської місцевої прокуратури №1.

Крім цього, за даними Державної прикордонної служби України Андрій та Вікторія Пащенки спільно виїжджали за кордон протягом 7-10 січня 2016 року (виїзд - авіарейс №311 Київ - Мілан, в'їзд - авіарейс №314 Мілан - Київ), 2-8 травня 2016 року (виїзд - авіарейс №305 Київ - Рим, в'їзд - авіарейс №306 Рим - Київ), 4-17 липня 2016 року (виїзд - авіарейс №911 Київ - Барселона, в'їзд - авіарейс №992 Барселона - Київ), 30 грудня 2016 року-11 січня 2017 року (виїзд - авіарейс №1386 Київ - Амстердам, в'їзд - авіарейс №128 Париж - Київ).

Разом з тим, в електронних декларація за 2015-2017 рр. начальника державної податкової інспекції у Шевченківському районі відсутні члени його сім'ї. Що цікаво: в е-декларації за 2015 рік Андрій Пащенко вказав, що користується столичною  квартирою площею 76,4 кв. м, яку записано на його колишню дружину Вікторію.

Звідси у НАБУ зробили висновок: Андрій та Вікторія Пащенки продовжують спільно проживати однією сім'єю, пов'язані спільним побутом і мають взаємні права та обов'язки, які мають характер сімейних, спільно відпочивають за кордоном.

Нагадаємо, що у листопаді 2017 року Нацагентство з питань запобігання корупції ініціювало повну перевірку декларацій за 2015 і 2016 роки начальника державної податкової інспекції у Шевченківському районі ГУ ДФС у Києві Андрія Пащенка.

Як відомо, в Україні є поширеною практикою фіктивне розлучення серед чиновників з метою приховати справжні статки та уникнути пояснень щодо джерел їхнього походжень. Раніше журналісти «Слідства.Інфо» фіксували, що суддя Київського апеляційного господарського суду Алла Тищенко формально розлучена, при цьому на її колишнього чоловіка записано низку дорогого майна.

Ідентичною схемою користується заступник голови Окружного адміністративного суду Києва Володимир Келеберда. Розлучений, він живе разом з екс-дружиною, і декларувати її майно, звісно, не поспішає.

Подібний спосіб життя веде заступник глави Адміністрації президента Олексій Філатов, який не декларує цивільну дружину Ганну Бабич. На останню, як дослідило НАБУ, записані автомобіль Porsche Macan, 2016 року випуску та дві квартири загальною вартістю 6,51 млн грн. 

Детальніше читайте тут: Скандал в Адміністрації президента. НАБУ перевіряє цивільну дружину «куратора судів» Філатова (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: