Провокація Цушком. Хто влаштував призначення, яке неможливе

скандал дня
Провокація Цушком. Хто влаштував призначення, яке неможливе
Топ-чиновник часів Януковича Василь Цушко, який був на посаді очільника МВС, під час штурму будівлі генпрокуратури у 2007 році

Все це лише тролінг. І ось чому…

Новина про те, що Василь Цушко, топ-чиновника часів президента Януковича, є кандидатом на посаду заступника міністра фінансів, сьогодні спровокувала інформаційний вибух. Подача електронної декларації політика з минулого, що є обов’язковою при призначеннях такого рівня, умить відволікла увагу ЗМІ та суспільства навіть від коронавірусу та можливого призначення в уряд експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі. При цьому мало хто згадав, що призначення Цушка принципово неможливе. І вся ця ситуація виявилась лише добрячим тролінгом. І ось чому… 

Люстрація обрізала крила 

Журналістам та політологам  було важко повірити, що двічі міністр (МВС і економіки) в урядах Янукович-Азарова і голова Антимонопольного комітету України (2010-2014) раптом став затребуваний командою молодого президента Зеленського. Адже він не раз говорив про оновлення політичної еліти. Аж тут Цушко? Більш того, новий уряд Дениса Шмигаля вже встиг обпектися «досвідченими кадрами» з минулого. В новий уряду було увійшов  міністр охорони здоров’я при президентові Януковичу Ілля Ємець, але вже за кілька тижнів він звільнився. 

Що ж не так у випадку з «призначенням» Василя Цушка? Все дуже просто, він не може займати державні посади, бо підлягає люстрації. 

Після зміни влади і звільнення з посади голови Антимонопольного комітету 26 березня 2014 року Василь Цушко зник з політичних радарів. Як зазначила «Главкому» колишній директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, аби нині потрапити до влади, пану Цушку доведеться передовсім заручитися підтримкою самого глави держави. Адже посада голови АМКУ, яку займав Цушко, потрапляє під люстрацію і із забороною 10 років працювати в органах державної влади.

«Василь Цушко подав декларацію як кандидат на посаду заступника Міністра фінансів, але він займав люстраційні посади при Януковича з 2010 до 2014 року, як говорять «від дзвінка до дзвінка». До жовтня 2024 року він не має право займати державні посади за люстрацією. Але чи може він потрапити на державну посаду? Не має права, але може: якщо той, хто його призначить, порушить закон про очищення влади або за умови, якщо йому дадуть звання не нижче генерала і його оформлять на військову службу, а потім президент підпише відповідний указ про надання йому індульгенції від люстрації. Більше того спочатку своє слово має сказати Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради, розглянувши клопотання про право надати генералу звільнення від люстрації. Але Цушко не військовий генерал і ніколи не був.  Тому законних варіантів на його призначення на державну посаду не має», - наголосила Козаченко.

Фахівчиня з люстраційних питань також нагадала, що попередній глава держави Петро Порошенко можливістю «воскресити» люстрованих скористувався декілька разів.

«Лише в одному випадку він схибив і зробив це штучно стосовно Олександра Терещука. У часи Майдану останній очолював Управління МВС у Волинській області, і саме під його керівництвом поліція застосовували світлошумові гранати до тамтешніх мітингувальників. Попри це нова влада зробила Терещука начальником Головного управління Національної поліції в Києві. Однак громадськість домоглася його звільнення з поліції. Терещука оформили на короткий час в Нацгвардію при МВС, указом президент звільнив його від люстрації, і цього було досить щоб одразу звільнився з Нацгвардії», - нагадала Козаченко.

«Главком» також відразу звернувся до своїх джерел в уряді з питанням, як мета «призначення» Цушка  у міністерство фінансів і чи знають про такі плану в Кабміні. На що редакція отримала іронічну відповідь: «Подзвоніть йому, нам самим цікаво». 

Саме цим і займались весь день багато журналістів. Але зв’язатися з героєм сьогоднішньої стрічки новин не вдалось нікому: Цушко був недоступним. А вже ближче до вечора стало відомо, що й сам колишній міністр, а тепер «кандидат» всю сьогоднішню історію вважає провокацією. Цушко це сам підтвердив у переписці з журналістом.

Переписка с Василием Цушко. Фото: НВПереписка журналістки Христини Бердинських з Василем Цушко. Фото: НВ

Кому ж був потрібна інформаційна провокація такого рівня. За словами джерел «Главкома» з монобільшості, вкидання інформації про «призначення» Цушка мігло бути вигідним… Офісу президента. І справа тут знову у вже згаданому Саакашвілі. Сьогодні був зірваний його тріумф. Плани увійти в уряд на посаду віце-прем’єра поламали депутати. Голосів на призначення експрезидента Грузії не знайшлось. Ідеї Зеленського з поверненням Сакаашвілі чомусь не оцінили навіть його соратники з фракції «слуг». Щоб загасити цю ганьбу, й був  запущений проект «Вася». Саме так назвало історію з подачею декларації Цушка джерело.

У бій старих не беруть

Політичне життя Василя Цушка тісно пов’язане із Соціалістичною партією та її лідером Олександром Морозом. Із чотирьох каденцій народного депутата він двічі (у 2002 і 2006 роках) обирався від соціалістів. Навіть у поданій е-декларації Василь Петрович вказав, що є членом Соціалістичної партії Олександра Мороза.

«Якби так сталося (призначення на посаду заступника міністра фінансів - «Главком»), то Цушко виступав би певним стабілізатором в теперішньому уряді. Я його вважаю професіоналом найвищого рівня. Адже сьогоднішня влада просто вперлася в стінку і ніяк не може знайти виходу. Управління державними структурами, напрямками у суспільних відносинах – це не шоу, це серйозна робота, де має бути відповідний досвід», - сказав у коментарі «Главкому» Олександр Мороз, новина якого про соратника відверто надихнула.

На уточнююче ж запитання, чи має Цушко зв’язки на міжнародному рівні (не секрет, що нині досить часто українським урядовцям з числа Мінфіну доводиться вести важкі перемовини з Міжнародним валютним фондом - «Главком»), пан Мороз переадресував поставити це запитання «потенційному» кандидату і своєму соратнику.

Період прем’єрства і президентства Віктора Януковича - кар’єрний пік Василя Цушка: спочатку глава МВС, потім міністра економіки, а потім більше трьох років керівництва Антимонопольним комітетом. 

Василь Цушко і Віктор ЯнуковичВасиль Цушко і Віктор Янукович

У коментарі «Главкому» колишній народний депутат, який свого часу перебував у лавах «регіонів», так відгукнувся про Цушка: «Попри високі посади за президента Януковича Василь Цушко так і не став членом команди Партії регіонів. Але так сталося, що у ключовий момент (у 2007 року, коли відбулися протистояння між президентом Віктором Ющенко і прем’єром Віктором Януковичем - «Главком») міністр внутрішніх справ Цушко особисто «поліз на бронепоїзд» (під час взяття будівлі генпрокуратури - «Главком»), тим самим продемонстрував свою рішучість. Цими діями він фактично підтримав Януковича. Тоді Віктор Федорович за це його заповажав. Однак між ними не було стосунків на кшталт як з Азаровим чи Арбузовим. Янукович просто йому довіряв». 

Віталій Тараненко, для «Главкома».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: