Новий епічний провал російської розвідки

Гібридна війна
Новий епічний провал російської розвідки
Ця світлина облетіла всі провідні світові ЗМІ. За декілька днів ці четверо співробітників Головного розвідувального управління міноборони РФ будуть затримані нідерландськими силовиками

У «легендарних» Петрова та Боширова з’явились послідовники

Співробітники Головного розвідувального управління міноборони РФ, спіймані на гарячому в Нідерландах, сприяли викриттю більш ніж 300 інших агентів. У розпорядженні Лондона та Амстердама тепер є база даних сотень російських спецагентів. Схоже, міжнародна спільнота близька до того, щоб довести усі звинувачення проти Росії у її злочинах.

Це не перший провал російської розвідки за останні кілька місяців. Так, на весь світ прогриміла історія із викриттям агентів Петрова та Боширова – їх звинувачують у замаху на Сергія Скрипаля та його доньку. Спроба  двох грушників виправдатися та запевнити широкий загал, що вони всього лише гей-пара туристів, які приїхали подивитися на пам’ятки архітектури у Солсбері, стала однією з найпопулярніших тем для жартів у мережі. Що цікаво: очевидний фейк російської пропаганди розкритикували не лише за кордоном, у й усередині країни.

Але тепер є інший привід для жартів...

«Хімічний» провал

4 жовтня на прес-конференції у Гаазі представники Великої Британії та Нідерландів розказали історію чергового проколу російських спецслужб. Ця історія починається 10 квітня цього року, коли четверо росіян із дипломатичними паспортами на імена Олексія Моренця, Олега Сотнікова, Євгена Серебрякова та Олексія Мініна прибули до Амстердама із Москви.

Там їх зустрічав один із дипломатів російського посольства.

Моренця та Сотнікова міноборони Нідерландів називає кіберофіцерами, інших двох – офіцерами прикриття або супроводження.

Наступного дня Мінін взяв в оренду автомобіль – Citroen C3. Того ж дня вони перебували неподалік штаб-квартири Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), про що свідчать фотографії з камери Мініна. 12 квітня він також зробив кілька фото території, на якій розташовані будівлі цієї структури, а наступного дня уся четвірка на своєму орендованому автомобілі прибула до ОЗХЗ та припаркувала автівку поблизу її території.

ОЗХЗ бере участь у розслідуванні хімічних атак в Сирії і отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері.

Там правоохоронці їх і затримали. Під час обшуку в машині було виявлено антену Wi-Fi, безліч смартфонів, акумулятор, роутер та комп’ютер. За даними слідчих, росіяни намагались зламати комп’ютерну мережу ОЗХЗ.

Під час затримання один із затриманих намагався розбити власний смартфон.

Грушники припустилися прикрих, якщо не смішних, помилок. Мало того, що вони  прихопили з собою в автівку пакет зі сміттям з готелю, офіцери не попіклувалися про «чистоту» власних засобів зв’язку. Так, один з вилучених у офіцерів телефонів було активовано 9 квітня, і цю активацію зафіксувала московська вишка сотового зв’язку поблизу Хамовницьких казарм. Ці казарми є одним із відділень ГРУ, яке використовується, зокрема, і його «кібервійськами».

Ба більше, у Моренця правоохоронці знайшли чек на таксі 10 квітня, яке він замовив від Несвізького провулку (неподалік якого розташовані Хамовницькі казарми) до аеропорту Шереметьєво. Шпіон, очевидно, просто забув позбутися папірця.

Також росіяни мали готівку: 20 тис. євро та $20 тис.

Не тільки «хімічні» справи

За даними британських та нідерландських слідчих, грушники виношували планиі щодо України. Зокрема, збиралися вивести з ладу Одеський аеропорт та Київський метрополітен. Та це – плани на майбутнє. Одразу ж після операції з ОЗХЗ росіяни планували вирушити до лабораторії Spiez у Швейцарії – саме до цієї лабораторії були направлені проби «Новачка», яким отруїли Скрипалів. Ці дані нідерландські правоохоронці отримали з ноутбука Серебрякова. Міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант вважає, що вина грушників у отруєнні Скрипалів не викликає сумнівів. «Якщо хтось мав сумніви щодо причетності російських військових до отруєння у Солсбері, то тепер їх можна відкинути, оскільки ми маємо докази того, що російські військові почали кібератаку проти самої організації», - підкреслив він.

Крім того, стало відомо, що росіяни шукали в інтернеті інформацію про цю лабораторію, мали роздруковані фото російських дипустанов у Берні та Женеві, а також залізничні квитки на 17 квітня до Берна.

Крім того, у ноутбуці також було фото Серебрякова з Олімпійських ігор 2016 року, а також дані щодо підключення до Wi-Fi мереж в одному з готелів Малайзії 16-22 грудня 2017 року та двох готелів швейцарської Лозанни 20-22 вересня 2017 року.

Міноборони Нідерландів підозрює, що у Малайзії грушники збиралися викрасти документи щодо розслідування авіакатастрофи MH-17 на Донбасі, а у Швейцарії – здійснити атаку на офіс Міжнародного олімпійського комітету.

4 жовтня стало роковою датою для країни-агресора, бо ж не лише Нідерланди та Британія оприлюднили результати свого розслідування щодо російських грушників. Того ж дня Мін'юст США висунув звинувачення сімом російським офіцерам, які намагалися зламати комп'ютери і викрасти дані спортивних організацій. Американська сторона оприлюднила прізвища звинувачених росіян: Дмитро Сергійович Бадін (27 років), Іван Сергійович Єрмаков (32 роки), Артем Андрійович Малишев (30 років). Інші чотири прізвища вже усім знайомі: Олексій Сергійович Моренець, Євген Михайлович Серебряков, Олег Михайлович Сотніков та Олексій Валерійович Мінін. Крім того, обвинувачені підозрюються у використанні криптовалют для фінансування своїх злочинів.

У Вашингтоні зазначили, що співробітники російських спецслужб впродовж 3,5 років періодично виїжджали за кордон, щоб зламати комп'ютерні мережі таких організацій, як ФІФА та ВАДА (Всесвітнє антидопінгове агентство). Крім того, серед постраждалих компаній була Westinghouse Electric, яка розміщується в Піттсбурзі і займається ядерними технологіями, а також постачає ядерне паливо в Україну.

Того ж дня США оголосило хакерів з ГРУ у розшук.

Звинувачення на адресу росіян підтримала і Канада. У МЗС цієї країни заявили, що уряд Канади звинуватив РФ у спробі підірвати світовий порядок, бо ж деякі з кібератак російської розвідки чинились і проти Канади. Зокрема, штаб-квартира ВАДА, у якої у 2016 році були викрадені бази даних, розташована саме в Канаді.

Розмотати клубок

Журналісти-розслідувальники з Bellingcat розпочали власне розслідування. Вони відштовхувалися від того, що ім’я Олексій Моренець є справжнім, і почали розмотувати клубок. У результаті розслідувальники дізналися, що ГРУ зареєструвало на одну і ту ж фізичну адресу 305 автомобілів на 305 офіцерів спецслужби. Цю інформацію журналісти отримали з відкритої бази Головного управління із забезпечення безпеки дорожнього руху МВС Росії. Відзначається, що автомобільна база російської розвідки має одну фізичну адресу. Всі 305 авто знаходяться у військовій частині за № 26165.

Встановлено, що за кожним авто закріплений офіцер віком 27-35 років. Всі ці особи також зареєстровані за тією ж адресою, що й автомобілі.

У відкритій інформаційній базі вказані імена російських шпигунів, номери їхніх паспортів та мобільні телефони. Видання пише, що, якщо ці 305 чоловік, чиї повні особисті дані доступні в базі даних реєстрації автомобілів, насправді є офіцерами або співробітниками, пов'язаними з частиною № 26165 військової розвідки РФ ГРУ, наявність такої бази у відкритому доступі може стати одним з найбільших масових розкриттів особистих даних розвідслужби в історії.

Реакція світової спільноти

«Це не дії великої держави. Це дії держави-ізгоя. Ми продовжимо роботу з союзниками, аби ізолювати і змусити їх зрозуміти, що вони не можуть поводитись таким чином», - заявив Гевін Вільямсон, міністр оборони Великобританії, коментуючи результати розслідування.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Росія поводиться безвідповідально і намагається підірвати норми міжнародного права. Він підкреслив, що НАТО «повністю довіряє висновкам британської розвідки».

«НАТО і члени альянсу вислали значну кількість російських чиновників і дипломатів у відповідь на атаку в Солсбері. Радник з національної безпеки Великобританії Марк Седвілл також поінформував країни-члени НАТО про те, як розвивається ситуація в цій справі. І ми продовжимо перебувати в щільному контакті з нашим союзником Великобританією з цього питання, оскільки будь-яке застосування хімічної зброї та нервово-паралітичних речовин викликає дуже серйозну стурбованість у всіх членів НАТО», – додав Столтенберг.

Голова Європейської ради Дональд Туск, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні виступили зі спільною заявою, в якій висловили стурбованість ситуацією.

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль переконана: Росію потрібно виключити з Ради безпеки ООН після спроб співробітників ГРУ здійснити кібератаки на Організацію щодо заборони хімічної зброї та Спільну слідчу групу, яка розслідує катастрофу літака МН17.  «Відмінність між тими, хто прагне справедливості, і злодіями – очевидна. Цивілізовані країни дотримуються процедур, ведуть розслідування, обґрунтовують свої позиції. А злодії лише вдаються до кібератак, крадіжок і маніпуляцій. Окрім атак на ОЗХЗ, атак також зазнала і Спільна слідча група, яка розслідує збиття літака МН17», - написала Зеркаль.

Попри величезну кількість доказів, РФ продовжує відхрещуватися від звинувачень у кібератаках та застосуванні хімзброї. У МЗС Росії звинувачення Нідерландів назвали «шпигуноманією». Заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Москва вивчає звинувачення Амстердама, але сумнівається в їхній обґрунтованості.

Ба більше, РФ пригрозила Нідерландам помстою! Перший заступник голови комітету ради федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров пообіцяв, що Росія відповість на висилку чотирьох її громадян. «Заходи будуть дзеркальними, наша реакція буде однозначною», — запевнив Джабаров та додав, що Нідерланди взяли участь у «русофобській кампанії» поряд із Великою Британією, з якою вони тісно пов'язані.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також матеріали «Главкома»:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: