Лідери ЄС виступили із спільною заявою щодо російських кібератак

Лідери ЄС виступили із спільною заявою щодо російських кібератак

Туск, Юнкер і Могеріні підкреслили, що серйозно стурбовані спробою підірвати репутацію Організації із заборони хімічної зброї

Президент Європейської ради Дональд Туск, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер і представниця ЄС з закордонних справ Федеріка Могеріні виступили зі спільною заявою, в якій засудили проведення ГРУ РФ кібератак проти офісів Організації із заборони хімічної зброї.

Документ був оприлюднений 4 жовтня на сайті представництва ЄС в Україні.

«У квітні Головне розвідувальне управління Росії  провело ворожу кібероперацію проти офісів Організації із заборони хімічної зброї в Гаазі. Розвідка Нідерландів у співпраці із Об’єднаним Королівством стали на заваді цій операції. Окрім того, 4 жовтня уряд Великобританії повідомив, що він виявив таке: безліч кіберсуб’єктів, які, як відомо, вчиняють кібератаки по всьому світу, насправді є Головним розвідувальним управлінням Росії», - зазначили автори заяви.

Туск, Юнкер і Могеріні підкреслили, що серйозно стурбовані спробою підірвати репутацію Організації із заборони хімічної зброї.

«Вона є шанованою міжнародною інституцією, що знаходиться у Нідерландах. Цей агресивний акт показав зневагу до важливої мети ОЗХЗ. Відповідно до мандату Організації Об’єднаних Націй, вона прагне викорінити зброю в усьому світі», - підкреслюється у заяві, автори якої засуджують дії Росії.

«Вони підривають міжнародне право і міжнародні інституції», - заявили Туск, Юнкер і Могеріні.

Раніше повідомлялося, що держави-союзниці НАТО виступили на боці урядів Нідерландів і Великої Британії й закликали Росію припинити «грубі спроби підірвати міжнародне право й інституції» через кібернетичні атаки.

Нагадаємо, влада Нідерландів оголосила про висилку у квітні чотирьох росіян, які планували здійснити кібератаку на Організацію щодо заборони хімічної зброї.

Як відомо, навесні 2018 року ОЗХЗ займалася вивченням замаху на Сергія та Юлію Скрипаль в Солсбері, а також хімічної атаки в Сирії, в здійсненні якої Захід звинуватив режим Башара Асада та РФ. Росія традиційно відкидає всі звинувачення.

Міністерство оборони Нідерландів оприлюднило імена висланих з країни співробітників ГРУ РФ.

У свою чергу перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що Росія дзеркально відповість на висилку чотирьох її громадян Нідерландами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: