Скоро в аптеках? Ліки під час пандемії – нова надія від Pfizer

пандемія
Скоро в аптеках? Ліки під час пандемії – нова надія від Pfizer
Дослідники з компанії Pfizer Inc вивчають противірусний препарат, що вводиться внутрішньовенно, вже поза лабораторією
Фото: Reuters

Американська компанія проводить випробування двох препаратів: у пероральній та внутрішньовенній формі застосування

Американська компанія Pfizer Inc почала у Сполучених Штатах ранні випробування пероральної противірусної терапії. Цей препарат можна було б призначати пацієнтам при перших ознаках кор-русної інфекції. Крім того, випробування проходить інший препарат, що вводиться внутрішньовенно.

Зазначимо, що не лише Pfizer Inc зайнята розробками ліків від кор-русу. Наразі існують ще два пероральних противірусні препарати, які знаходяться на проміжних стадіях клінічних випробувань: один розроблений американськими компаніями Merck & Co і Ridgeback Bio і має назву «Молнупіравір», інший - Roche Holding і Atea Pharmaceuticals, робота назва препарату – AT-527.

Що це за ліки?

У компанії заявили, що препарат для внутрішньовенного введення, що має назву PF-07304814, наразі перебуває на ранніх етапах випробування - на госпіталізованих пацієнтах з кор-русом. Робота над розробкою цього з'єднання розпочалася ще у 2002-2003 роках під час спалаху важкого гострого респіраторного синдрому (SARS). Однак проблема була у тому, що цю молекулу можна вводити лише внутрішньовенно, що обмежує її використання в лікарняних умовах.

Відтак, вже під час поточної пандемії компанія створила інший дуже схожий препарат – для перорального прийому, який легше застосовувати поза межами стаціонару та який підходить для профілактичного застосування. Препарат має офіційну назву PF-07321332, і виробляється у формі пігулок. Під час лабораторних досліджень «продемонстрував високу активність проти SARS-CoV-2», проте жодних конкретних цифр поки не наводила. Відтак, представники компанії його вже називають «сильнодіючим препаратом». У Pfizer заявляють, що цей препарат буде добре переноситися хворими на кор-рус, не викликаючи особливих побічних дій.

«Ми розробили PF-07321332 як метод потенційної пероральної терапії, яку можна буде провести при перших ознаках інфікування. Без госпіталізації пацієнта. У той же час внутрішньовенний антивірусний кандидат Pfizer є потенційно новим способом лікування для вже госпіталізованих пацієнтів», – заявив головний науковий співробітник Pfizer Мікаель Долстен.

Мікаель Долстен: «Пероральний та внутрішньовенний препарати можуть забезпечити комплексне лікування, яке має доповнити вакцинацію в тих випадках, коли хвороба все ж виникає, попри щеплення»Мікаель Долстен: «Пероральний та внутрішньовенний препарати можуть забезпечити комплексне лікування, яке має доповнити вакцинацію в тих випадках, коли хвороба все ж виникає, попри щеплення»

 

Механізм дії

Науковою мовою і PF-07304814, і PF-07321332 – це інгібітор протеази, який запобігає реплікації вірусу в клітинах. Ці препарати належать до групи антиретровірусних, які блокують фермент вірусу ВІЛ – протеазу. Деякі препарати з цієї групи застосовують для лікування кор-русної інфекції майже від початку пандемії: лопінавір та ритонавір.

Інгібітори протеази після перорального прийому проникають в уражені клітини та пригнічують реплікацію (тобто продукування) вірусу. Натомість утворюються незрілі вірусні частинки, які не можуть інфікувати клітини організму.

Перспективи

Дослідники з компанії вивчають противірусний препарат, що вводиться внутрішньовенно, вже поза лабораторією – у рамках раннього випробування на госпіталізованих пацієнтах з кор-русною інфекцією. Це чоловіки та жінки віком від 18 до 79 років.

«Разом ці два препарати – пероральний та внутрішньовенний – можуть забезпечити комплексне лікування, яке має доповнити вакцинацію в тих випадках, коли хвороба все ж виникає, попри щеплення», - прокоментував Мікаель Долстен.

Професор Ана Мартінез переконана, що препарат PF-07321332 може бути корисним для боротьби з іншими коронавірусамиПрофесор Ана Мартінез переконана, що препарат PF-07321332 може бути корисним для боротьби з іншими кор-русами

 

Член Іспанської національної дослідницьоїй ради (CSIC), професор Ана Мартінез заявила, що PF-07321332 може бути корисним для боротьби з іншими кор-русами та запобіганню майбутнім пандеміям. «Сподіваюсь, у нас буде новий препарат для боротьби з хворобою», – сказала Мартінез.

Щоправда, дослідження триватимуть довго. Раніше компанія обіцяла презентацію пігулок PF-07321332 6 квітня, однак досі цього не сталося і, очевидно, клінічні випробування триватимуть ще кілька місяців.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: