«Тепер - це ваша реальність». Трагедія в окупованій Керчі: перші висновки

ТЕМА ТИЖНЯ
«Тепер - це ваша реальність». Трагедія в окупованій Керчі: перші висновки
Джерела в окупаційній поліції майже одразу назвали одного підозрюваного – студента коледжу Владислава Рослякова

У своїй страшній трагедії Крим опинився на самоті

17 жовтня у політехнічному коледжі окупованої Керчі стався теракт. У результаті стрілянини та вибуху, за останніми даними, 20 людей загинули, ще близько 50 постраждали. 11 загиблих - неповнолітні.

За даними російської окупаційної влади, хронологічно все виглядало так. Близько полудня - на початку великої перерви між другою та третьою парами - стрілець зайшов до приміщення. При собі він мав рушницю та вибуховий пристрій, однак на хлопця ніхто особливої уваги не звернув, бо він увійшов із потоком інших студентів. Він одразу рушив до їдальні, де перебувала більшість учнів у цей час,  лишив там сумку із вибухівкою. Після цього юнак піднявся на другий поверх, де стріляв з рушниці та кидав петарди. Він прицільно вбив завуча та одного із викладачів. Шум почула вахтер і натиснула на тривожну кнопку. У цей же час учні у паніці через вікна тікають із будівлі. Коли патрони закінчилися, він спустився на перший поверх, підірвав вибухівку та застрелився.

Однак офіційні дані окупаційної поліції дуже різняться зі свідченнями очевидців. За словами студентів, нападників було кілька (окремі стверджують 9 чи 10). Є і ще один дивний момент: якби вибух стався після стрілянини, як кажуть правоохоронці, то людей у їдальні залишалося небагато: вони б встигли повтікати. Напрошується висновок, що стрілянина на другому поверсі та вибух у їдальні відбувались одночасно, а отже, виконавець теракту дійсно був не один.

Ба більше, вахтерка каже, що тривожна кнопка не працювала, тож вона не могла швидко викликати допомогу, як у цьому переконують правоохоронці. «Я побігла натискати тривожні кнопки. Ні слуху, ні духу, телефон не працює, свій теж не працює, мене сильно вдарило. Ноги, стегна і спина, кров ллється, стала кричати «викликайте швидку». Чи стала несправність кнопки і телефону наслідком вибуху, чи це було заздалегідь підготовлено –  можуть сказати лише експерти (якщо, звісно, вони досліджуватимуть цей момент).

Тим часом уся світова спільнота вражена тим, що сталося. Західні дипломати висловлюють співчуття жертвам масового вбивства на окупованій території. «Співчуваю та думаю про всіх, кого це торкнулося. Бажаю швидкого одужання усім пораненим», - написала міністр закордонних справ Швеції Марго Вальстрем у Twitter.

«Мої думки з родинами та друзями тих, кого сьогодні було вбито, та тими хто вижив у брутальному розстрілі у Керчі у Криму», - пише євродепутат Ребекка Хармс.

Співчуття висловив і депутат Європарламенту, голова делегації Україна-ЄС Даріуш Розаті.

Стріляв фанат Путіна

Джерела в окупаційній поліції майже одразу назвали одного підозрюваного – студента коледжу Владислава Рослякова. «За попередньою версією, молодик діяв з особистих помислів - у нього були конфлікти з викладачами», - розказало джерело.

Крім того, у правоохоронних органах додали, що юнак відвідував стрілецький клуб. «На місці виявлено близько 10 пачок набоїв до рушниці, а також близько 10 саморобних запалювальних пристроїв і пляшки з коктейлем Молотова. Владислав Росляков відвідував стрілецький клуб і цікавився зброєю», - сказав не названий співрозмовник ЗМІ. За його словами, також перевіряється версія можливої участі студента в молодіжних екстремістських угрупованнях, однак вона поки не знайшла підтверджень. При цьому свідки трагедії, співробітники коледжу, стверджують, що застосовувалась автоматична зброя, адже всі чули черги, а не поодинокі вистріли.

Наслідки стрілянини і вибуху. Фото: AFPНаслідки стрілянини і вибуху. Фото: AFP

За даними слідчого комітету РФ, Рослякову 18 років, він був студентом четвертого курсу Керченського політехнічного коледжу. Був зарахований до коледжу в 2015 році. Його тіло з вогнепальними пораненнями знайдено у бібліотеці коледжу. За попередньою інформацією, хлопець вчинив самогубство.

Російські телеканали поширюють інформацію про те, що хлопець, як і його батько, начебто був психічно неврівноваженим, а його мати - санітарка-сектантка. Так, один з рупорів кремлівської пропаганди, канал RT, наводить слова сусідки-підлітка Рослякова. «З дитинства він був жорстоким: схильність до зброї, постійно стрілянина. У мене був з ним інцидент, коли він поцілив кульками в ноги. З самого дитинства були якісь дивні речі», - сказала дівчина. Також вона зазначила, що батько Владислава був неврівноваженим, виходив на вулицю з шаблею і говорив дивні речі.

Інша сусідка Владислава Рослякова повідомила, що в дитинстві він «був дуже жорстоким», «котів ловив і душив їх мотузками».

Стан психічного здоров’я хлопця визначать спеціалісти. Призначено судово-медичні, балістичні та інші експертизи, а також посмертна психолого-психіатрична експертиза.

Тим часом «уповноважена з захисту прав дітей» в окупованому Криму Ірина Клюєва повідомила, що Росляков в жовтні отримав дозвіл на мисливську зброю. За даними ЗМІ, минулого тижня він купив зброю і 150 набоїв.

За даними ЗМІ, батьки Рослякова розлучилися. Галина Рослякова працює санітаркою в онкодиспансері Керчі. Вона була на робочому місці у день трагедії та навіть приймала поранених, оскільки у Центральній лікарні не вистачало місця, їх розвозили по усіх медичних установах. Для проведення слідчих дій силовики вивезли жінку з лікарні.

Як повідомляють ЗМІ з посиланням на оточення Рослякова, молодик був дуже замкнутим, майже ні з ким не спілкувався і «виявляв інтерес до маніяків». Один із знайомих Рослякова, який попросив про анонімність, розповів, що Влад «дуже ненавидів технікум через злих преподів, натякав, що помститься їм». З відкритих акаунтів в соціальних мережах, які, імовірно, належали Владу, можна дізнатися, що в 2014 році він висловлював гарячі симпатії терористичному угрупованню «ДНР» і президенту РФ Володимиру Путіну.

Росія – територія терактів

Теракти для Росії - явище звичне, хоч від цього і не менш жахливе. Варто згадати Беслан, Норд-Ост, а з нещодавнього - вибухи у метрополітені Санкт-Петербурга, тоді загинули близько десяти осіб. Їхні виконавці у переважній більшості випадків гинуть.

Читайте також: Вибухи в пітерському метро: Путін продовжує вбивати росіян, як і в 1999 році

Саме тому користувачі соцмережі відразу ж почали говорити про те, що історія з божевільним підлітком, який розстріляв коледж, може бути всього лише легендою, схожі випадки вже траплялися в недавній російськії історії. Прихильники цієї версії не виключають, що події в коледжі інспіровані самими спецслужбами країни-агресора, аби виправдати заплановану ескалацію ситуації або в самому Криму, або в російсько-українському конфлікті.

Російський журналіст Аркадій Бабченко ще чотири роки тому написав звернення-попередження до кримчан, які жадали «воссоєдініться» з РФ. Вчора, одразу після трагічних подій у Керченському коледжі, він нагадав деякі тези того звернення. «…те, що там (у Криму) обов'язково - обов'язково! - почнуться «теракти», було зрозуміло кожному обізнаному у російській дійсності. Це було неминуче. Не зможе ФСБ пройти повз Крим. 25 років ви і слів таких не чули - теракт, підрив, захоплення, заручники, невстановлений вибуховий пристрій, гексоген, тротиловий еквівалент, ваххабізм, заборонена в Росії організація, «Хізб-уб-Тахрір», екстремізм, штурм, газ. А тепер - це ваша реальність. Звикайте».

У наступному дописі та коментарях Бабченко зауважує: у залежності від того, із чого саме був зроблений вибуховий пристрій, можна буде робити припущення щодо ідейного натхненника теракту. На його думку, вибухівка була зроблена із речовини АС/ДП (аміачна селітра/дизельне паливо, рос. АС/ДТ, - «Главком»)

Політичний експерт Тарас Березовець, який сам родом з Керчі, вважає, що на окупованому півострові все йде за планом Путіна. Політолог звертає увагу, що коледж всього в 300 метрах від Керченського моста, і окупанти можуть оголосити цей інцидент спробою «українських диверсантів» підібратися до стратегічного об'єкта.

Втім одна версія не перекреслює іншу. Заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін переконаний: у будь-якому випадку відповідальність за теракт лежить на окупаційній владі, навіть якщо виявиться, що керченський стрілець був лише психічно неврівноваженим підлітком – послідовником безумців школи «Колумбайн» (масове вбивство в американській школі «Колумбайн» в 1999 році в штаті Колорадо, вчинене двома підлітками, учнями школи). «Очевидно, що до трагедії призвела саме атмосфера ненависті, яку насаджують окупаційні органи влади в Криму…», - робить висновок чиновник у Facebook. Золотухін звертає увагу, що вже за 20 хвилин після отримання інформації про трагедію, російські медіа «згадали і про «укроДРГ», і про слова російських силовиків Патрушева (Микола Патрушев, секретар Ради безпеки РФ, вважає, що за терактом стоїть Україна, яка бажає дестабілізувати окупований Крим, - «Главком») і Клінцевича (російський сенатор Франц Клінцевич, який теж угледів у теракті «руку Києва», - «Главком») щодо «дестабілізації в Криму», і про те, що коледж розміщується на дорозі до Керченського мосту».

Користувачка соцмережі Svetlana Tihonenko на сторінці «Главкома» у соцмережі зауважила: те,  що керченський юнак взяв у руки зброю та пішов стріляти по однолітках – це логічний наслідок специфічного виховання молоді окупаційною владою. «Це оті танці дітей з автоматами, сцени на концертах в свята зі зброєю, дитячі іграшки військові і нагнітання істерії «дєди ваєвалі» навіть коляски дитячі як військова форма. Насилля породжує насилля. Отак вам і камені з неба. Шкода дітей, дітей потрібно любити, а не вчити грати в війну».

Для чого це ФСБ?

«У Криму все було, - згадує кримсько-татарський журналіст Осман Пашаєв. - Замовні вбивства, бандитські розбірки в барах, вибухові пристрої під автомобілями в 90-х. Тероризму не було. А тепер Крим захопила сильна Росія. Зловила і посадила за чотири роки окупації під сотню «терористів». Провела обшуки у тисяч потенційних «терористів». Прослуховується і сканується все: телефони, соцмережі, розмови на кухнях. Людей саджають за пости в соцмережах українських часів. Стукач на стукачеві стоїть, сидить, лежить. У кожному селі інформатори ФСБ. Джанкой, здається, вдвічі збільшився за кількістю населення через завезених службистів. У кожній більш-менш великій організації працюють гебісти. А з Керчі влаштували Беслан».

Кримські татари побоюються, що теракт – передвісник посилення тиску на них. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний: відповідальність за трагедію в політехнічному коледжі несе тільки Росія, яка окупувала півострів. Крім того, він констатує: з боку російських ЗМІ з посиланнями на «правоохоронні» органи або «очевидців» протягом декількох годин були озвучені безліч версій того, що сталося.

«Підконтрольне Кремлю мережеве видання «Лента.Ру», в числі інших, поспішило поширити інформацію про те, що, мовляв, «чоловікові, який підозрюється в причетності до вибуху в керченському технікумі, на вигляд 23 роки, він схожий на татарина», додавши, що « ... чоловік влаштував стрілянину, добиваючи поранених, а потім був застрелений охороною». Опубліковане «Лентою. Ру» твердження про «татарський» слід трагедії моментально було передруковано сотнями інших російських ЗМІ, що дозволяє говорити про готовність російських окупантів до нових репресій проти кримськотатарського народу», - написав Чубаров у себе на сторінці у Facebook.

Експерти висловлювали і третю версію мотивації спецслужб країни-агресора до таких дій: налякати людей, змусити їх тулитися до одного сильного лідера, бачити в ньому єдиний захист. До слова, виглядає логічним кроком антикризової «піар-кампанії на крові» після вкрай непопулярної пенсійної реформи, яка обвалила рейтинг чинного глави РФ, до цього додалось ще й катастрофічне для Москви рішення про надання Томосу Україні.

Читайте також: У росіян пенсійний шок. Анексія Криму перестає рятувати рейтинг Путіна

Хто несе відповідальність за тих, кого захопив?

Кримський блогер-сепаратист Олександр Горний, який останнім часом все більше критикує нові порядки та російську окупаційну адміністрацію, цього разу звернув увагу на промовисту деталь: а де, власне, Путін? «Чому Володимир Путін не в Криму? Якщо не помиляюся, він у Сочі. Від нього не чекають деталей і гучних заяв, потрібно просто людське співчуття в цій біді, розмова з близькими тих, хто був убитий і поранений. Потрібно було покинути вчора всі справи і прибігти до Керчі, вчора, або на крайняк сьогодні… Життя складається не тільки з урочистих випадків і відкриття Кримського мосту, Володимир Володимирович. Люди чекають на Вас», - не втрачає віри у доброго царя кримчанин у своєму блозі на «Ехо Москви».

Однак анонсів про можливий візит Путіна до Криму на сайті Кремля немає. Натомість є коротке повідомлення про дводенний візит Путіна до Узбекистану.

Спочатку керчани отримали від Путіна лише формальні фрази, на кшталт «уже зараз ясно, що це злочин», «мотиви та версії вивчаються», «сподіваюсь, постраждалі скоро одужають» та «громадськість буде поінформована». Втім через добу він вже назвав винуватих – ними виявилися… американці. Путін заявив, що теракт в коледжі Керчі став результатом глобалізації, «включаючи соцмережі».  «Все почалося з трагічних подій в американських школах», - робить висновок «мудрий» Путін. «Ми створюємо мало контенту в інтернеті для молоді», - заявив президент РФ, пояснивши, що в такій ситуації молодь «хапає сурогат героїзму замість справжнього».

Так званий спікер «парламенту» окупованого Криму Володимир Константінов теж без розслідування визначив винних. Однак він побачив не американський, а «український слід» у теракті в Керчі.

До слова, за добу своє бачення трагедії змінив не лише Путін, а й слідком  РФ - там заявили, що перекваліфікували кримінальну справу щодо трагедії в Керчі, порушену за ст.205 КК РФ (теракт), на ч.2 ст.105 КК РФ (вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом). Перекваліфікування слідчі пояснили встановленням факту самогубства стрілка. Тобто загибель 20 людей і травмування півсотні, вибухи і стрілянина - це не теракт, а просто вбивство. Тим часом українська прокуратура розслідує трагедію за статтею «теракт».

Дещо більше активності, ніж Путін, виявив так званий глава Криму Сергій Аксьонов. Він таки прибув на місце події і оголосив триденний траур за загиблими. Водночас його дописи у Facebook корисні не лише з точки зору інформації про дії окупаційної влади у Керчі, а й завдяки коментарям користувачів, які показують ставлення пересічних кримчан до російського режиму.

Чим обурені кримчани

Приводів для критики у місцевих кілька:

  • якість розслідування. Користувачі звертають увагу на розбіжності офіційної версії теракту зі свідченнями очевидців, а також багато кримчан не схвалили перекваліфікацію злочину.

  • злидні медичної галузі. Люди пишуть, що в анексованому Криму не вистачає лікарів, практично відсутнє фінансування медицини. Красномовним є той факт, що для вивезення поранених з коледжа не вистачало автівок: задіювали громадський транспорт.

  • відсутність контролю за обігом зброї, а також превентивних заходів проти терактів: «Звідки у студента, мати якого працює в лікарні, а всі знають зарплату медиків, є кошти на дозвіл і сама зброя?».

 

Росія – не з Кримом. А Україна?

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття українцям, які втратили дітей та близьких у керченському теракті. «Розслідування таких справ є важливим для України, адже Крим є українською територією і українці, що живуть в окупації на півострові – громадяни нашої держави. І звичайно, коли гинуть українські громадяни, де б це не відбувалося, – це трагедія», - зазначив він.

Та чи реально гуртуємось, чи лише на словах? Журналістка Севгіль Мусаєва, яка також родом з Керчі, зауважує: «Моє рідне місто у всіх світових новинах. 19 убитих і 48 (інформація станом на вчора, - «Главком») поранених. Президент сьогодні сказав, що це українські громадяни, а коли гинуть українські громадяни - це трагедія для країни. Якщо це дійсно так, то в країні повинен бути оголошений національний траур».

Те саме питання ставить і журналіст В’ячеслав Чечило. «Траур! Адже нічого не коштує - на прапори чорні стрічки пов'язати.... «Крим наш!». Просто зробити те, що зробила б будь-яка інша країна, у випадку трагічної загибелі такої кількості її громадян. Чи все таки не її?», - ставить риторичне питання він.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: