«Вбити, як Бандеру». Головні цитати з передсмертного інтерв’ю Вороненкова

Тема дня
«Вбити, як Бандеру». Головні цитати з передсмертного інтерв’ю Вороненкова
Вбивство Вороненкова
Фото: Обозреватель

ФСБ придушила в Росії все

Сьогодні, 23 березня, об 11:25 у центрі Києва, біля готелю «Прем’єр-палас», було вбито екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Колишній депутат був свідком у справі держзради Януковича, яку наразі розслідує Генеральна прокуратура. Вороненков перебрався до України в листопаді 2016 року разом зі своєю дружиною – оперною дівою Марією Максаковою, яка теж була депутатом Думи передостаннього скликання від партії «Єдина Росія». У грудні Вороненков отримав громадянство України. За словами загиблого, він був на 50% українцем. Його прадід Яким Дудниченко очолював Монархічний союз України, а своє дитинство екс-депутат провів у Херсоні, Маріуполі, Миколаєві та Євпаторії.

«Главком» обрав найцікавіші цитати з останнього, передсмертного, інтерв’ю Вороненкова, опублікованого виданням «Гордон» буквально за годину до вбивства політика.

Про свою появу в українському медіа-просторі

Після заяви генпрокурора (Луценко сказав, що два депутати Держдуми дали свідчення у справі Януковича. – «Главком») було нескладно з’ясувати, хто були ці два депутати Держдуми. Тим більше що спецслужби РФ контролювали кожен мій крок, мій виїзд з Росії взагалі був у режимі спецзаходу. Я працював в органах, маю навички, розумію, як це робиться. Доки тихо сидів, російські спецслужби мовчали, але я вирішив з’явитися публічно.

Були серйозні побоювання, що мене в багажнику вивезуть з України і привезуть до Росії, а отже, я ніколи не зміг би довести, що це викрадення. Такі прецеденти вже мали місце. Тому після слів генпрокурора я виступив з програмною заявою на сайті «Цензор.НЕТ» і оголосив, що став громадянином України.

Про ФСБ та українські правоохоронні органи

Звідки ви взяли, що ФСБ така могутня організація, від якої втекти неможливо? Там працюють люди, котрі теж помиляються. Якщо знати систему зсередини, можна абсолютно спокійно робити те, що і я. Саме тому в Росії піднялася істерика: «Як поїхав? Чому не заарештований? Він ще й громадянином України став?!» До Вороненкова подібних прецедентів не було.

…Решта органів, включаючи МВС та армію, знищені. При авторитеті Шойгу армія почала відроджуватися, це, до речі, дуже затратний і довгий процес, але та сама генпрокуратура РФ позбавлена всіх владних і контрольних повноважень. ФСБ придушила в Росії все.

…Безумовно, ще до війни ледь не кожен другий співробітник СБУ був агентом ФСБ. Спецслужби РФ буквально узгоджували призначення нових співробітників спецслужб України, починаючи з керівника відділу – найнижчої керівної посади. Але так було до 2014 року. Зараз СБУ і Генпрокуратура очистилися від агентів, працюють якісно і професійно. На всю набирають обертів.

Про свідчення у справі Януковича

Коли виникло питання про притягнення Януковича до кримінальної відповідальності за державну зраду (що я вважаю правильним), я, як громадянин України, вважав своїм боргом дати ці свідчення и розповісти, що мені відомо. Наскільки цінними є мої свідчення, визначить суд. Генпрокурор вважав їх дуже важливими… Незабаром буде відкритий суд, мої свідчення буде озвучено публічно. І не тільки мої.

У передчутті смерті

Я – громадянин України, хто і як мене може зараз підставити? Мені не потрібні ніякі гарантії (безпеки. – «Главком»). В Україні, на відміну від інших країн пострадянського простору, працюють демократичні закони. Як не дивно, головним моїм гарантом був закон. Хоча на російських центральних телеканалах уже кричать: мовляв, треба було обміняти Вороненкова на Сущенка, а якщо не вийде – вбити, як Бандеру. Люди в Росії з'їхали з глузду, вони нездорові.

…Мене замовив генерал ФСБ Олег Феоктістов. Донедавна він очолював службу безпеки «Роснефти», котрою заправляв Сєчін. Моє протистояння з Феоктістовим почалося ще в 2007 році, під час роботи у Федеральній службі з контролю за обігом наркотиків.

Наталя Малиновська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: