Чи буде блекаут в окупованому Криму?

Чи буде блекаут в окупованому Криму?
Фото з відкритих джерел

На території Криму під час цього опалювального сезону віялові відключення є неминучими

Цього року під час опалювального сезону на кримчан чекають віялові відключення. Власних потужностей виробництва та «енергомосту» буде не достаньо для забезпечення мешканців Криму електроенергією. Буде також відчутний дефіцит газу. Про це повідомили експерти під час прес-конференції в перс-центрі Главкома. Участь у прес-конференції взяли: Геннадій Рябцев, директор спеціальних програм НТЦ "Псіхея", професор НАДУ при Президенті України; Віктор Логацький, провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова; Тарас Березовець, засновник проекту Free Crimea.

«Якщо казати про встановленні в Криму потужності електроенергетичні, то формально їх цілком достатньо, щоб забезпечити потреби півострова в електричній енергії. Якщо казати про реальне споживання в період опалювального сезону та під час ранкового максимуму то це 1,2 ГВт електроенергії, а щодо вечірнього, то приблизно 1 ГВт енергії. Власне виробництво в Криму в 2015 році було доведено до 500 МВт, , мобільне (в основному газотурбінні станції та автономні дизельгенератори) складає 350 МВт,

Теоретично «енергоміст» через Керчинську протоку може доставляти 800 МВт електричної енергії. Хоча реально, максимум він може забезпечити близько 400 Мвт, але проблема в тім, що існує нестача електричної енергії як в ростовській області , а основним постачальником електроенергії є ростовська АЕС, так  і в цілому всьому південно-центральному окрузі РФ. Більшість резервних потужностей в Криму працює на газі. Тому їхнє завантаження залежить від того, чи буде присутній газ в достатній кількості», - говорить Рябцев.

Тарас Березовець додає, що наприклад у Севастополі всього 116 котелень. «101 котельня працює на газі, 12 – на вугіллі, 3 – на мазуті. Із необхідних 1 500 тон вугілля, закуплено 97 тон», - зауважує Березовець.

Геннадій Рябцев продовжує, що стосовно газу ситуація також складна. Вона пов’язана з тим, що «Чорноморнафтогаз» скорочує обсяги видобутку. Дефіцит газу складе 200 млн куб від загального рівня споживання на рівні 1,9 млрд куб.

На думку Віктора Логацького, півострів Крим забезпечений майже повністю газом за рахунок того, що за останні два роки, коли ще там працювали українські геологи, було розбурено більше родовищ. «Але тут є деякі юридичні моменти. Наскільки законно «Черноморнєфтєгаз», який зареєстровано за російським ми законами, експлуатує українські родовища, зокрема родовища «Безіменне», «Одеське». Ці родовища знаходяться в півтора рази ближче до берегів Одеської області, аніж до Криму», - зауважує Логацький.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: