Правозахисники будуть пильно слідкувати за роботою нового Уповноваженого з прав людини

Правозахисники будуть пильно слідкувати за роботою нового Уповноваженого з прав людини

Призначення Людмили Денісової, партія Народний Фронт, на посаду Уповноваженого ВРУ з прав людини викликало в правозахисної спільноти занепокоєння. Адже процедура обрання була нелегітимною та зчисленними порушеннями. Правозахисники пообіцяли прискіпливо слідкувати за роботою нового офісу Омбудсмана, щоб не втратити всі позитивні здобутки роботи Лутковської та її команди. Такі думки висловили Тетяна Печончик, голова Центру інформації про права людини; Олександр Павліченко, виконавчий директор «Української Гельсінської спілки з прав людини», під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Вчора в парламенті програли спектакль-водевіль, який закінчився результативним обранням Уповноваженого ВРУ з прав людини, якщо можна це вважати легітимною процедурою. Усі правові колізії було проігноровано, були закриті очі на всі порушення і правові колізії. Склалося враження, що ми не вперед пішли, а повернулися назад. Ми побачили, що парламент може діяти по вказівці, що відбуваються договорняки і результати цих дій проявляються в тому, що наступних п’ять років очолюватиме інститут уповноваженого особа, яка була обрана в результаті такого конкурсу», - занепокоєно говорить Павліченко.

Тетяна Печончик повідомила, що правозахисники наполягали на тому, щоб всі кандидати зняли свої кандидатури, а саму процедуру обрання омбудсмена запустити по-новому. Адже спливли усі законні строки для розгляду уже поданих кандидатур. «Ми також хотіли, щоб участь в конкурсі взяв і представник від правозахисної спільноти. Але цього не було зроблено. Принагідно хочу нагади, що за часів Януковича коли обиралася Валерія Лутковська , на конкурс подавалися і представники правозахисної спільноти – Євген Захаров, Харківська правозахисна група, та Катерина Шевченко, очільниця «Ла-Страда»», - продовжує Печончик.

Правозахисники зазначають, що їм тепер доведеться витрачати більше зусиль на моніторинг за роботою новопризначеного Уповноваженого ВРУ з прав людини, щоб усі досягнення попередньої команди офісу Уповноваженого не були зведені на манівці.

Павліченко додав, що за роботи Валерії Лутковської офісу Уповноваженого було присвоєно в 2015 році ООН статус А+. «Цей статус свідчить про те, що інститут Уповноваженого є політично незаангажованим і відповідає Паризьким принципам. У 2019 році цей статус треба буде підтверджувати. Для Денісової підтвердження цього рейтингу буде викликом», - пояснює Павліченко.

При цьому правозахисники зазначили, що оскаржувати призначення Денісової в суді їхні організації не будуть. Але не виключили, що колеги по цеху можуть вдатися до таких дій. Проте зауважили, що, якщо новопризначений Уповноважений ВРУ з прав людини виявить бажання спілкуватися із громадським правозахисним сектором, то вони готові до діалогу.

Пропонуємо запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: