Росія хоче повернути свій статус регіональної держави в східній Європі - експерт

Росія хоче повернути свій статус регіональної держави в східній Європі - експерт
Світлина з відкритих джерел

Україна повинна зрозуміти, чого Росія насправді хоче від України, щоб вибудовувати з нею стосунки у цьому році. Адже РФ насправді намагається відновити свій вплив на території східної Європи. Таку думку висловив Микола Капітоненко, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Університету Шевченка, виконавчий директор Центру дослідження міжнародних відносин, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

--2[Микола Капітоненко]

«Я порадив би не використовувати у відносинах з Росією готові кліше. Варто задуматися над питанням чого Росія хоче. В України немає адекватної відповіді на це питання. Ми маємо трафаретні відповіді щодо інтересу Росії до України. Але я не впевнений, що це правильні відповіді. Давайте глибше подивимося на те, чого хоче Росія. І це дасть нам можливість дати відповідь, що ми можемо і готові надати або навпаки», - говорить експерт.

Він наводить приклади стандартної формули чого не робити: не залишати Крим, намагатися звільнити Донбас, вимагати повернення українців додому, не втручатися в українські справи. Але, на думку Капітоненка, це нереальний порядок денний і Росія його не виконає. В України немає засобів, щоб змусити зробити це.

«На мій погляд, Росія хоче затвердити свій статус регіональної держави. У своїй риториці вона бореться за те, щоб бути другою наддержавою. Але це нереально для Росії. Бо наддержава це та, яка має 20% світової економіки в своїх руках. США має 20+%, Китай – 20+%, ЄС – 20+%, а Росія – 1,5%. Тому наддержавною вона на глобальному рівні не стане. А от в регіоні східної Європи Росія може поборотися за вплив», - продовжує Капітоненко.

 З його точки зору, завдяки анексії Криму росіяни погіршили свої шанси залишитися регіональною державою. «У 2014 році у них були кращі позиції. Адже у них був проросійський президент України, вони мали вплив на вибори в Україні, і навіть не через якесь втручання, а через проросійські партії. У них також було гарантоване нерозширення НАТО, адже членство України не стояло тоді на порядку денному. На той час у них були великі можливості реалізувати власні інтеграційні проекти на пострадянському просторі. Після того, що Росія зробила в Україні, до дій РФ почали ставитися з підозрою», - зазначив експерт.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: