Україна не може ефективно протистояти на Азовському морі росіянам – віськовий експерт

Україна не може ефективно протистояти на Азовському морі росіянам – віськовий експерт
Світлина з відкритих джерел

У нас немає ефективних засобів протистояти росіянам на морі. На флоті немає жодної проти корабельної ракети, повністю функціональної артилерійської установки. Жодних бойових дій ми не в змозі вести. Такі думки висловив Тарас Чмут, керівник Українського мілітарного центру, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

У нас немає ефективних засобів протистояти росіянам на морі.

«В Азовскому морі через певні розміри моря, його глибини там не потрібно Росії мати флот. Сьогодні вона за рахунок малих катерів може наситити Азовське море і повністю блокувати наші спроби там щось робити. У них є ресурси. Вони перегнали з Каспійського моря три «Шмеля», один артилеріійський катер «Гриф», перекинули з Середземного моря катери, і в принципі при збільшенні напруги їм не буде складно перекинути кораблі з інших флотів, наприклад, з Балтії. Тобто у росіян є потужності щоб швидко наростити свій потенціал», - розповідає Чмут.

Згідно з підписаним документом у 2003 році між президентом Кучмою та президентом Путіним Азовське море є внутрішніми водами України і Росії. «З огляду на це Росія може діяти в будь-якій точці. І наші теж можуть так само діяти як і росіяни, тобто блокувати кораблі, закривати якісь райони Азовського моря для проведення стрільб. Інша справа, що нам немає чим це робити. ВМС взагалі не представлені на Азовському морі. В перспективі південно-морська база, яка зараз базується в Миколаєві та Очакові, буде йомвірно перекинута в Бердянськ , де буде розгорнуте Азовське морське командування. Поки що не зрозуміло які катери туди ввійдуть. Мабуть, що малі броньовані артилерійські катери (МБАК), у нас їх є 6 штук. А Азовське море велике», - продовжує Чмут.

В маріупольському загоні морської охорони, який охороняє ділянку державного кордону в Азовському морі (249 км – Главком), є один корабель морської охорони проекту 205П «Донбас» (б/н BG-32), декілька малих катерів .

Військовий експерт стурбований, що на рівні Міноборони і Генштабу немає розуміння, чому потрібен флот. «Тобто сухопутні генерали - спеціалісти в своїй галузі: для чого танки, ППО, розвідка. Вони вкладають в це кошти. А для чого нам морська авіація, проти корабельні ракети не дуже для них ясно. Вони мислять війною 2014 року. А сьогодні ми маємо конкретну проблему на Півдні України, є загроза з моря. Нинішня криза в Азовському морі – наслідок бездіяльності держави стосовно національної безпеки на морі», -зауважує військовий експерт.

За його словами, у нас на флоті немає жодної протикорабельної ракети, повністю функціональної артилерійської установки. «Але командування ВМС намагається робити все можливе, щоб хоч щось робити з тих наявних засобів. Але це потуги, результату немає. Тому при конфлікті завдання в наших буде або не потонуть, або потонуть, але з гордістю. Бо жодних бойових дій ми не в змозі вести», - підсумував Чмут.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: