Жіноча збірна України – срібний призер Всесвітньої шахової олімпіади 2018 року

Жіноча збірна України – срібний призер Всесвітньої шахової олімпіади 2018 року
Українські шахістки

Українки, як і китаянки, набрали 18 очок, але поступилися за рахунок додаткових показників

Жіноча збірна України стала срібним призером 43-ої Всесвітньої шахової Олімпіади, яка завершилася у грузинському місті Батумі.

До останнього туру українки підійшли, маючи у своєму активі 16 очок (шість перемог і чотири нічиї).

Аби претендувати на золоті нагороди, нашим шахісткам потрібно було будь-що перемагати команду США, а також сподіватися, що Росія відіграє успішно з Китаєм.

Справа у тому, що китаянки були одноосібними лідерками після 10-го туру, оформивши сім звитяг і тричі зігравши внічию.

Зауважимо, що китаянки й українки поєдинок між собою завершили нічиєю, тому до уваги бралися б додаткові показники, якби в обох команд була рівна кількість очок.

Українські жінки зі свою частиною завдання впоралися – вони здолали американок з рахунком 3:1. Перемоги здобули Анна та Марія Музичук і Наталя Жукова. Анна Ушеніна свою партію програла.

Після цього все залежало від підсумку зустрічі Росія – Китай.

Олександра Горячкіна несподівано чорними перемогла Шень Ян, чим вивела росіянок вперед. Ще дві партії завершилися нічийними результатами, а останніми завершували свою гру Олександра Костенюк і Цзюй Веньцзюнь.

Росіянка контролювала нічийний підсумок, чим могла принести своїй команді медалі, але наприкінці партії помилилася, і Цзюй Веньцзюнь скористалася своїм шансом – 2:2.

Таким чином, Україна та Китай набрали по 18 балів, але за рахунок додаткових показників наша команда залишилася на другому місці.

Срібними призерками 2018 року стали Анна Музичук, Марія Музичук, Анна Ушеніна, Наталя Жукова та Юлія Осьмак. Тренери – Михайло Бродський та Олександр Ковчан.

Бронзові нагороди здобули представниці команди Грузія-1. А Росія залишилася без нагород через помилку Костенюк.

4251

Жіноча команда України всьоме здобуває нагороди шахових олімпіад, і втретє – срібло. Успішніше українки виступили тільки у 2006 році у Турині, коли завоювали золото.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: