Рік без Олімпіади. Чим живуть лідери української збірної

спорт
Рік без Олімпіади. Чим живуть лідери української збірної
Українські олімпійці змушені чекати і ще рік працювати
Фото - НОК України

Як вплине перенесення головного старту чотириріччя на українських зірок?

Рішення про перенесення Олімпіади-2020 на рік боляче вдарить по японській економіці і принесе країні-огранізаторці збитки у кілька десятків мільярдів доларів. Учасникам Ігор начебто простіше, бо нехай і через рік, але виступити на головному старті чотириріччя вони зможуть. З урахуванням додаткових витрат, звісно. 

Втім, атлетам доведеться пройти повторний процес підготовки, кінцевою метою якого буде вихід на пік форми на літо 2021-го. Цьогорічний підготовчий період вже мав стартувати, і тренери запланували саме на перший етап зборів найбільші навантаження, бо закладався фундамент фізичної і функціональної підготовки. Тепер виходить, що виснажлива праця була проведена вхолосту. Навіть якщо сезон-2019 частково буде відновлений, то заплановані змагання на тлі Олімпіади виглядатимуть другорядними. 

Рішення про перенесення Олімпіади-2020 на рік боляче вдарить по японській економіці і принесе країні-огранізаторці збитки у кілька десятків мільярдів доларів. Учасникам Ігор начебто простіше, бо нехай і через рік, але виступити на головному старті чотириріччя вони зможуть. З урахуванням додаткових витрат, звісно. 

Втім, атлетам доведеться пройти повторний процес підготовки, кінцевою метою якого буде вихід на пік форми на літо 2021-го. Цьогорічний підготовчий період вже мав стартувати, і тренери запланували саме на перший етап зборів найбільші навантаження, бо закладався фундамент фізичної і функціональної підготовки. Тепер виходить, що виснажлива праця була проведена вхолосту. Навіть якщо сезон-2019 частково буде відновлений, то заплановані змагання на тлі Олімпіади виглядатимуть другорядними. 

Депутатська гриза

Додаткових труднощів додає той факт, що, перебуваючи на карантині, більшість спортовців позбавлена можливості повноцінно підримувати форму. Особливо болюче ця проблема може вдарити по гімнастах. За словами олімпійського чемпіона Олега Верняєва, специфіка виду спорту така, що навіть після двох тижнів без роботи на снарядах відновлювати форму стає складно. 

«Розгубити форму не боюся, бо вже маю дворічний досвід відновлення після операції, - каже Олег «Главкому». - Наразі, звісно, не тренуюся, бо база в Конча-Заспі закрита. А іншої альтернативи для проведення тренувань немає. Доводиться обмежуватися дрібницями вдома – розминка, загальна фізична підготовка. Нічого серйозного. Звісно, для мого виду спорту цього, м’яко кажучи, недостатньо. А змоги обладнати собі бодай подобу тренувальних снарядів немає. То ж не лише поперечина, бруси чи кінь – шість видів».

kharlan-vernyaevОльга Харлан і Олег Верняєв

Дворазовий чемпіон світу з греко-римської боротьби Жан Беленюк натомість навіть не приховував, що збирався завершити кар’єру після Ігор-2020 і присвятити себе повноцінно законотворчій діяльності. В колекції спортовця, який також був триразовим чемпіоном Європи і переможцем Європейських ігор-2019, саме олімпійського золота й бракує. З літа минулого року Беленюк поєднував роботу в парламенті з тренуваннями. Не приховував, що це непросто і думав, що з серпня 2020-го розпорядок дня стане трохи поблажливішим. Та тепер Жанові не залишається нічого іншого, як продовжити кар’єру. Борець намагається зберігати оптимізм і запевняє, що з завданням впорається. 

Атлети на позитиві

Зрештою, Беленюкові зараз лише 29 і для боротьби то золотий вік. 36-річній колезі Жана, іншій депутататці від «Слуги народу» Ользі Саладусі складніше. Чемпіонці світу-2011 і бронзовій призерці Олімпіади-2012 у потрійному стрибку зараз 36 і, враховуючи велику кількість перенесених атлеткою травм, підтримувати форму ще впродовж року їй буде непросто.

Згоден з цим зокрема й наставник збірної України з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник. «Перенесення Олімпіади – вочевидь для Олі мінус, - каже тренер. – Особливо з урахуванням, що тренування їй треба поєднувати з роботою у Верховній раді. Але Саладуха має бажання виступити в Токіо і, сподіваюся, своєї мети досягне.Також було б ліпше, якби Олімпіада відбулася цьогоріч, іще для двох наших досвідчених атлетів – метальниці молота Ірини Новожилової, для якої то будуть четверті Ігри в кар’єрі і стрибуна у висоту Андрія Проценка. Зрештою, зі свого досвіду знаю, що 33 роки для стрибуна у висоту – далеко не критичний вік. Так само не маю сумнівів, що гарно підготується до Олімпіади в 2021-му інша наша досвідчена спортсменка – бронзова призерка Лондона-2012 в естафетному бігу 4х400 метрів Анна Рижикова. Знаючи ставлення Ані до спорту, свого тіла і підготовки, маю певність, що вона підійде до Токіо-2021 в найкращих кондиціях».

Стосовно ще кількох наших топових атлетів пан Тиртишник налаштований ще оптимістичніше. Тренер вважає, що зайвий рік дозволить ліпше відновити форму після травм і операцій чемпіонові світу-2013, бронзовому призерові Олімпіади-2016 зі стрибків у висоту Богданові Бондаренку. «Попередній сезон Богдан пропустив через лікування, - каже наставник. – Зі слів його батька й тренера Віктора Бондаренка, наразі стовідсоткової певності, що нічого не болить, у його сина не було. Тому додатковий рік – це шанс долікуватися і бути готовим до потрібних тренувальних об’ємів повноцінно. А молоді стрибунки у висоту Ярослава Магучих та Юлія Левченко, а також Михайло Кохан за цей рік навпаки повинні зміцніти і стати ще сильнішими».

mahuchikh9Ярослава Магучих досі не може повернутися зі зборів з Португалії

В’ячеслав Тиртишник дуже сподівається, що запланований на літо чемпіонат Європи таки відбудеться. «Зовсім без змагань впродовж тривалого терміну буде важко, - міркує тренер. – Звісно, тривала відсутність змагальної практики позначиться на результатах. Єдине, що обнадіює – не лише наших, а й наших суперників. Якщо в 2019 році змагань не буде, то повноцінно включимося в зимовий сезон-2020. Благо, стартів там буде достатньо – чемпіонати світу і Європи, комерційні змагання. Також добре, що більшість наших атлетів не проігнорували зиму цьогоріч. Це компенсує відсутність змагальної практики бодай частково».

Одна з атлеток, яка взимку змагалася повноцінно, – срібна призерка торішнього чемпіонату світу Марина Бех-Романчук. Марина навіть стала переможницею престижної серії WorldAthletics Indoor Tour. Нині спортсменка знаходиться у рідному Хмельницькому і дуже розраховує, що їй дозволять тренуватися в нещодавно відновленому залі. Це ще й безпечно, бо тренувалася б Марина сама – інших збірниць у Хмельницькому немає.

Складніше чоловікові атлетки, найкращому українському плавцеві Михайлові Романчуку, який теж був срібним призером чемпіонатів світу і Європи в плаванні на довгі дистанції вільним стилем. Оскільки басейну персонально для нього в Хмельницькому в час карантину не наповнюватимуть, а отже, про водні тренування наразі доводиться забути.

У пошуках нового піку

Враховуючи обставини, міністр молоді і спорту Вадим Гутцайт звернувся до прем’єра Дениса Шмигаля. За клопотанням міністра членам національних збірних надали змогу займатися невеличкими групами в нелюдних місцях на відкритому повітрі. 

Сам Вадим Гутцайт згідно з функціональними обов’язками нині мусить турбуватися про всіх олімпійців одночасно. Проте до фехтувальників у нього, як в олімпійського чемпіона-1992, колишнього наставника збірної України і керівника профільної національної федерації, ставлення особливе. Надто – до лідерки команди, шестиразової чемпіонки світу шаблістки Ольги Харлан, яку пан Гутцайт прямо чи опосередковано тренує з 14-ти років.

«Звичайно, Олі буде непросто, - вважає Вадим Маркович. – Тренерському штабу доведеться заново переглядати програму підготовки, щоб виводити спортсменку на пік влітку 2021-го. Мене тішить, що навіть не дивлячись на те, що Харлан уже виграла чотири олімпійських медалі, одна з яких золота, вона зберігає мотивацію, щоб піднятися на олімпійський п’єдестал знову. З цікавістю подивився її останнє інтерв’ю. В ньому Оля сказала, що буде рада в Токіо нагороді будь-якого достоїнства – золоту, сріблу чи бронзі. Це справді так, бо піднятися в число призерів Ігор – вже велика честь. Тим паче, що на Харлан, як на лідера нашої команди, здійснюється великий психологічний тиск, впоратися з яким не так уже й просто. Тому я завжди намагаюся відмежувати спортсмені від думок про медалі, а сконцентруватися на власній підготовці».

ukr_empeeКоманда українських шаблістів - одна з найсильніших у світі

Окремо пан Гутцайт прокоментував перспективи ще одного потенційно медального для України олімпійського виду в фехтуванні – чоловічої командної першості в шпазі. «Найдосвідченішому нашому шпажистові Богданові Нікішину (призер п’яти чемпіонатів світу – «Главком») наступного року 41, - констатує міністр. – Звичайно, в такому віці бути на піку щорічно важко. Але Богдан – сильний спортсмен з міцною психікою. А це дуже важливо, бо всі, хто колись виступав на Олімпіадах і вигравав на них медалі скажуть, що психологія там відіграє не меншу роль, ніж фізична готовність». 

З хвилюваннями про вагу

Призерові шести чемпіонатів світу, чемпіонові планети-2009 і триразовому чемпіонові Європи з дзюдо Георгію Зантараї наступного літа має виповнитися 33. Він теж не приховує, що Ігри в Токіо будуть в його кар’єрі останніми і хотів би завершити їх єдиною нагородою, якої в його колекції бракує. Але чи вийде, чи вистачить сил?

«Георгій ще до карантину говорив мені, що збирається затриматися в спорті після Олімпіади ще на сезон і як мінімум на чемпіонаті Європи виступити, - каже наставник збірної і особистий тренер Занатараї Віталій Дуброва. – Власне, цей фактор обнадіює, що перенос Олімпіади не вдарить по психології Георгія». 

Наразі, за словами тренера, усі українські дзюдоїсти займаються вдома, сконцентрувавшись на загально-фізичній підготовці. Команда вже майже гарантувала собі шість олімпійських ліцензій – у вагових категорія до 60, 66, 90 і понад 100 кг серед чоловіків і до 48 кг та понад 79 кг у жінок. Крім того, шанси на здобуття перепусток у Токіо зберігають Артем Хомула (до 73 кг) і Анастасія Турчин (до 78 кг). Ліцензійний період міжнародна федерація дзюдо продовжила до травня наступного року.

bilodid_d4Дарина Білодід наразі куховарить

Зрозуміло, що основною українською надією в дзюдо на Іграх у Токіо буде дворазова чемпіонка світу і Європи, найкраща дзюдоїстка світу сучасності Дарина Білодід. Тренера не турбує, що через рік Дарина стане слабшою. «У Дарині, її професіональному ставленні до справи у мене сумнівів немає, технічно й тактично вона підготується ідеально, - каже Віталій Дуброва. – Мене бентежить інше. В Токіо-2021 Дарині буде 20. Вона ще росте. Враховуючи, що Білодід і без того високоросла, їй може бути складно зганяти до потрібних 48 кілограмів вагу».   

Коронавірус їх не взяв

У непростій з усіх точок зору ситуації опинилися українські боксери. Торішній чемпіонат світу в Росії, на якому мали розігруватися олімпійські ліцензії, втратив свій статус через корупційний скандал, пов’язаний із Міжнародною федерацією аматорського боксу. Міжнародний олімпійський комітет вирішив розіграти перепустки в Токіо на трьох спеціальних турнірах у 2020-му. Та перший з них – у столиці Великої Британії Лондоні – завершився, не встигнувши набрати обертів. Більше того, буквально через два тижні виявилося, що на Covid-19 захворів хорватський боєць вагової категорії до 91 кг Тоні Філіпі, якого в своєму стартовому бою переміг українець Сергій Горсков.

«На щастя, з Сергієм, як і рештою наших бійців, усе гаразд, - каже наставник збірної України з боксу Леонід Лоївський. – Хоча захворів з учасників лондонської кваліфікації не лише Філіпі, а двоє італійців, двоє турків, а Антон Кадушин, також тренер боксера з (окупованого – «Главком») Криму Глєба Бакши, який виступає за Росію. На щастя, з нашими хлопцями усе гаразд. До Києва ми повернулися 18 березня, а нині вже середина квітня. Якби щось було не так, це уже б проявилося».

Наразі тренера нашої боксерської збірної більше бентежить, що в Лондоні на момент припинення турніру ліцензію встиг здобути лише представник категорії до 57 кг Микола Буценко. Решта бійців хоча й здобули перемоги, але ще в число олімпійських учасників не увійшли. «Програв тільки Дмитро Замотаєв, - згадує Леонід Лоївський. – Але й він у бою з найсильнішим бійцем світу в категорії до 52 кг Ґабріелем Ескобаром проспав перший період, а в двох наступних був, м’яко кажучи, не гіршим. Думаю, судді могли прийняти й інше рішення».

khyzhnyak0Батько й син Хижняки

Зі впевненої перемоги нокаутом у Лондоні розпочав свій виступ на ліцензійному турнірі й найкращий боксер світу 2017 року, чемпіон світу і Європи Олександр Хижняк, який виступає в категорії до 75 кг. 

«Стосовно Сашка у мене сумнівів немає взагалі, - каже Леонід Лоївський. – Вони з татом, який одночасно є й тренером нашого бійця, ставляться до справи дуже відповідально. Знаю, що працювати вони продовжують і зараз, нехай і в домашніх умовах. Думаю, Хижняк підготується до Олімпіади найкращим чином і продемонструє весь свій потенціал». 

Боксерська збірна теоретично здатна принести Україні на Олімпіаді в Токіо не одну й не дві нагороди. Ось лишень би в ринг повернутися якомога швидше. «З усіма хлопцями зідзвонюємося кожних два-три дні, - каже Лоївський. – Всі працюють над основними для кожного боксера рисами – силою, витривалістю, гнучкістю і кмітливістю. Команда у нас гарна, маємо повну підтримку національної федерації, тому є надія, що в Токіо влітку 2021-го все буде гаразд». 

Іван Вербицький, «Главком»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: