Зміна форматів Ліги чемпіонів і Ліги Європи від УЄФА: які плюси від цього отримає Україна

Зміна форматів Ліги чемпіонів і Ліги Європи від УЄФА: які плюси від цього отримає Україна
Фото UEFA

Починаючи із сезону-2018/19 змінюються формати Ліги чемпіонів та Ліги Європи

Із сезону-2018/19 будуть змінені формати Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги Європи УЄФА. Офіційний сайт УЄФА розповів про нововведення.

Відтепер у груповий етап Ліги чемпіонів автоматично путівки отримають 26 команд, включаючи переможців Ліги чемпіонів і Ліги Європи попереднього сезону. Ще шість учасників визначаться у кваліфікації.

Кожна команда, що вилетіла у відборі Ліги чемпіонів, отримає шанс домогтися успіху у Лізі Європи.

Безпосередньо у груповий етап Ліги Європи потраплять 17 команд, ще 10 команд автоматично отримають путівки в основну сітку після вильоту з раунду плей-офф і третього відбірного раунду Ліги чемпіонів. 21 місце, що залишається, буде розігране у кваліфікації, розділеної на два шляхи («шлях чемпіонів» і «шлях представників ліг»).

Окрім того, введено попередній раунд кваліфікації у Лізі чемпіонів (буде проведено міні-турнір з грою на вибування) й у Лізі Європи (двохматчеві протистояння).

В основній сітці обох турнірів змін не буде, за винятком розділених у часі матчів – 19:55 і 22:00 за київським часом – у Лізі чемпіонів і в Лізі Європи.

630_360_1503435082-1904

Ліга чемпіонів УЄФА

Груповий етап

Автоматично у груповий етап потраплять 26 клубів зі списку учасників, складеного на основі клубного рейтингу УЄФА на кінець сезону-2016/17.

Серед них буде чинний переможець Ліги чемпіонів і чинний переможець Ліги Європи. По чотири найсильніші команди з чотирьох асоціацій з найвищим рейтингом (наразі це – Іспанія, Німеччина, Англія, Італія), по дві команди від асоціацій, які займають п’яте та шосте місця у рейтингу (Франція, Росія), а також чемпіони асоціацій із сьомого по десяте місця у рейтингу (Португалія, Україна, Бельгія, Туреччина).

Якщо чинний переможець Ліги чемпіонів отримає право зіграти у груповому етапі на основі результатів у національному чемпіонаті, то місце, що звільнилося, займе чемпіон асоціації, що займає у рейтингу 11-те місце (на момент написання це – Австрія), який в іншому випадку виступав би у кваліфікації у «шляху чемпіонів».

Якщо чинний переможець Ліги Європи отримає право зіграти у груповому етапі на основі результатів у національному чемпіонаті, то місце, що звільнилося, займе володар третього рядка у чемпіонаті країни, що займає п'яте місце у рейтингу (наразі це – Франція), який в іншому випадку виступав би у кваліфікації у «шляху представників ліг».

Одна асоціація може бути представлена на груповому етапі максимум п'ятьма клубами.

Кваліфікація

Команди змагатимуться у двох різних сітках: «шляху чемпіонів» і «шляху представників ліг». У відборі виступлять команди зі списку учасників, складеного на основі клубного рейтингу УЄФА на кінець сезону-2016/17.

У «шляху чемпіонів» (чотири путівки у груповий етап) зіграють чемпіони асоціацій, що займають у рейтингу місця з 11-го та нижче. Кваліфікація почнеться з попереднього раунду, потім передбачені три відбірні раунди та раунд плей-офф.

Усі команди, що вибули зі «шляху чемпіонів», починаючи з попереднього раунду та закінчуючи третім відбірним раундом, отримають шанс домогтися успіху у Лізі Європи, де вони виступлять у «шляху чемпіонів» відповідного раунду відбору. Команди, що вибули у раунді плей-офф, автоматично потраплять до групового етапу Ліги Європи.

У «шляху представників ліг» (дві путівки у груповий етап) зіграють володарі третіх місць з асоціацій, що займають у рейтингу п'яте та шосте місця, а також віце-чемпіони асоціацій, які перебувають у рейтингу із сьомого по 15-те місця. В цілому буде зіграно три відбірні раунди.

Почнеться усе з другого відбірного раунду. Команди, які програють у другому відбірному раунді «шляху представників ліг», продовжать єврокубковий сезон у третьому відбірному раунді «шляху представників ліг» Ліги Європи. Команди, які вилетять у третьому відбірному раунді «шляху представників ліг» або у раунді плей-офф, безпосередньо потраплять до групового етапу Ліги Європи.

680_58adc4490305f

Ліга Європи УЄФА

Груповий етап

Автоматично у груповий етап потраплять 17 клубів зі списку учасників, складеного на основі клубного рейтингу УЄФА на кінець сезону-2016/17. По дві найсильніші команди з п'яти асоціацій з найвищим рейтингом (Іспанія, Німеччина, Англія, Італія, Франція), по одній команді від асоціацій, які займають місця з шостого по 12-те місце у рейтингу (Росія, Португалія, Україна, Бельгія, Туреччина, Австрія, Швейцарія).

10 команд потраплять до групового етапу після вильоту з Ліги чемпіонів – шість невдах «шляху представників ліг» і чотири команди, які покинуть Лігу чемпіонів після раунду плей-офф у сітці «шлях чемпіонів».

Кваліфікація

Із сезону-2018/19 команди змагатимуться у двох різних сітках: «шляху чемпіонів» і «шляху представників ліг». У відборі виступлять команди зі списку учасників, складеного на основі клубного рейтингу УЄФА на кінець сезону-2016/17.

У «шляху чемпіонів» (вісім путівок у груповий етап) зіграють команди, які вилетять з Ліги чемпіонів на відрізку між попередніми раундом і третім відбірним раундом «шляху чемпіонів». В цілому буде зіграно три відбірні раунди.

У «шляху представників ліг» (13 путівок у груповий етап) зіграють інші учасники Ліги Європи з усіх 55 національних асоціацій плюс команди, які покинуть Лігу чемпіонів після поразки на стадії другого відбірного раунду у сітці «шлях представників ліг».

0_main

Як тепер бути українським клубам

Щодо чемпіона України, то він, як і раніше, потрапить у груповий етап Ліги чемпіонів напряму.

Срібний призер розпочне свій шлях у Лізі чемпіонів з третього відбірного раунду. Віце-чемпіону потрібно буде успішно подолати два раунди, щоб потрапити у груповий етап. Якщо ж володар внутрішнього срібла вилетить або у третьому відбірному раунді, або у раунді плей-офф, то однак отримає пряму путівку у груповий етап другого за рангом єврокубкового турніру – Ліги Європи.

Зауважимо, що до цього, якщо віце-чемпіон вибував у третьому відбірному раунді Ліги чемпіонів, то ще мав зіграти у раунді плей-офф Ліги Європи, аби потрапити у груповий етап цього турніру.

Володар кубка України, або ж бронзовий призер, якщо переможцем Кубку стане учасник майбутньої Ліги чемпіонів, потрапить напряму у груповий етап Ліги Європи. Тут зміни не зачеплять Україну.

Четверте та п’яте місця чемпіонату України візьмуть участь у кваліфікації Ліги Європи. Зауважимо, що наразі в УЄФА не уточнили, стартуватимуть ці дві українські команди з другого чи третього відбірного раунду. Хоча, враховуючи попередні розіграші, можна припустити, що обидва клуби почнуть виступи з третього етапу кваліфікації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: