Росія, як завжди, до Дня Перемоги щось знаходить

Росія, як завжди, до Дня Перемоги щось знаходить
Санітарний теплохід «Вірменія»
Фото: Вікіпедія

Біля берегів Криму, захопленого Росією у 2014 році, знайшли затоплений теплохід «Вірменія»

Біля узбережжя анексованого Криму знайшли та зняли на відео затоплений у 1941 році радянський санітарний теплохід «Вірменія», який не могли знайти 79 років.

Підводну зйомку оприлюднив Центр підводних досліджень географічного товариства країни-агресора.

Пропагандистська машина РФ завжди щось вигадує до 9 травня. За словами виконавчого директора центру Сергія Фокіна, після занурення практично одразу стало очевидно, що це саме «Вірменія». 

Також російський дослідник розповів, що попередні висновки спростовують версію про торпедну атаку судна німецькими літаками, а підтверджують версію про бомбардування нацистською авіацією.

Спущений на воду у листопаді 1928 року теплохід «Вірменія» входив у в шістку найкращих пасажирських суден Чорного моря, що складалася з однотипних теплоходів «Абхазія», «Аджарія», «Україна», «Вірменія», «Крим» і «Грузія». До війни курсував на кримсько-кавказькій експресній лінії Одеса—Батумі—Одеса. З початку Німецько-радянської війни судно здійснило 15 успішних рейсів на Кавказ і вивіз понад 15 тисяч евакуйованих.

6 листопада 1941 року в Севастополі «Вірменія» прийняв на борт 300 поранених, а також медичний і господарський персонал Севастопольського військово-морського госпіталю, 2-й військово-морський і Миколаївський базові госпіталі, санітарний склад і епідеміологічна лабораторія, працівників санаторію ВЦСПС та інші медичні служби флоту, частина медперсоналу Приморської і 51-ї армій, а також евакуйовані жителі Севастополя. Капітан «Вірменії» Володимир Плаушевський отримав наказ вийти з Севастополя 6 листопада о 19.00 і прямувати в Туапсе. Для супроводження санітарного транспорту був виділений тільки один морський мисливець М-041.

Близько 17.00 6 листопада «Вірменія» вийшла з Севастополя. За різними оцінками, на борту перебувало від 4,5 до 7 тис. людей. О другій ночі 7 листопада судно прибуло в Ялту, де взяло на борт ще кілька сотень людей.

О восьмій ранку судно вийшло з порту а 11 годин 25 хвилин було атаковано поодиноким німецьким торпедоносцем He 111. Літак зайшов з боку берега і з дистанції 600 метрів скинув дві торпеди. Одна з них влучила в носову частину теплохода. Через чотири хвилини «Вірменія» затонула. Незважаючи на те що транспорт мав розрізнювальні ознаки санітарного транспорту, «Вірменія» порушила цей статус, так як була озброєна чотирма зенітними гарматами 21-К. Крім поранених і біженців, на її борту перебували військовослужбовці та співробітники НКВС. Корабель супроводжували озброєний катер і два винищувачі І-153. У зв'язку з цим «Вірменія» була «законною» з точки зору міжнародного права військової ціллю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: