Як Верховна Рада зі скандалом Конституцію міняла

Як Верховна Рада зі скандалом Конституцію міняла

Парламент конституційною більшістю у 335 голосів змінив Конституцію в частині правосуддя.

Сам Закон про статус суддів та зміни до Конституції в частині правосуддя представив заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов.

«Цим законопроектом посилюється відповідальність суддів, обмежується суддівський імунітет, виключно функції. Створюється новий Верховний суд з новими функціями з новою структурою. І новим складом», — переконував Олексій Філатов.

А ще суддів призначатимуть довічно. Працювати на цій посаді можна буде з 30 років, а не з 25, як раніше. І головне — зарплатня. Лише мінімальна складе понад 36 тисяч гривень. Коаліціянти, звісно, — за, опозиціонери не зовсім згідні зі змінами. Утім, більшість таки перемагає.

Аби новації діяли, потрібно змінювати Конституцію, для яких необхідно 300 голосів. Зміни передбачають, що за призначення та переведення відповідатиме Вища рада правосуддя, яку мають створити замість Ради юстиції. Однак тут є цікавий нюанс: згідно з перехідними положеннями, питання переведення суддів — протягом двох наступних років — у компетенції Президента. «Самопоміч», «Батьківщина» та «ляшківці» — проти.

«Два наступні роки є монопольне право олігархів призначати суддів. Вони прикрили це можливістю їхнього звільнення, і тепер ці судді будуть їх рабами», — зазначив лідер фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк.

Аби переконати депутатів, що реформа дієва, в Раду приїздить сам ініціатор змін — Петро Порошенко. Разом з ним і Кабмін у повному складі. Був присутній і Арсеній Яценюк. Президент, як завжди, красномовний, сипле аргументами. А щоб проголосували напевне — апелює до релігії.

«Я попросив у своєму виступі у всечесніших отців благословення на цю богоугодну справу. І хочу проінформувати вас — отримав це благословення. І передаю вам прохання святих отців підтримати конституційну реформу», — заявив Петро Порошенко.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: