Байден знайшов, ким замінити Росію у Радбезі ООН

Байден знайшов, ким замінити Росію у Радбезі ООН
Байден на зустрічі із японським прем'єром заявив, що підтримує ідею включення Японії до складу постійних членів Радбезу ООН
фото: Twitter Ненсі Кук

Президент США Джо Байден розпочав свій візит до Японії

На зустрічі у Токіо із прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою очільник Білого дому торкнувся питання реформування Ради безпеки ООН, зокрема, щодо включення до складу Радбезу нових членів. Про це повідомив японський телеканал NHK.

Байден і Кісіда підтримали ідею реформування та зміцнення як Організації Об’єданих Націй в цілому, так і Ради безпеки ООН.

Президент США заявив, що підтримує надання Японії статусу постійного члена у реформованому Радбезі ООН.

Нагадаємо, що заклики про реформування Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй лунають з вуст багатьох світових лідерів. Так, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган ще 2020 року заявляв про необхідність змін у роботі Радбезу, оскільки нинішня структура, як зазначив тоді турецький лідер, полишає долю понад семи мільярдів людей на милість п’яти країн, що несправедливо.

Після початку повномасштабної російсько-української війни з’явилися пропозиції про позбавлення Росії статусу постійного члена Радбезу, аби та не могла блокувати питання щодо війни, яку вона веде в Україні. Про таке реформування ООН заявляв олова комітету із закордонних справ Сенату Чехії, екскандидат у президенти Чехії Павел Фішер.

Депутатка Європейського парламенту від Німеччини Віола фон Крамон-Таубадель прямо наголошувала у березні, що після повномасштабного вторгнення в Україну, порушення принципів міжнародного права та здійснення вбивств мирного населення Росія має бути виключена зі складу Ради безпеки ООН та позбавлена права вето на резолюції.

У квітні ідею позбавлення Росії права вето у Раді безпеки ООН підтримав сер Джеффрі Найс, який очолював трибунал над колишнім президентом Сербії Слободаном Мілошевичем в Міжнародному кримінальному суді.

У травні колишній головнокомандувач об’єднаними силами НАТО Філіп Брідлав заявив, що зараз – найзручніший час для того, аби виключити Росію зі складу Ради безпеки ООН.

Тоді ж депутат німецького парламенту від ультраправої «Альтернативи для Німеччини» Юрген Браун нагадав, що в історії ООН уже був випадок, коли одного члена Радбезу замінювали на іншу країну – 1971 року Тайвань поступився місцем комуністичному Китаю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: