Бельгійський суд відпустив Пучдемона на поруки

Бельгійський суд відпустив Пучдемона на поруки
Карлес Пучдемон

Пучдемон разом з чотирма своїми соратниками має залишатися на території Бельгії

Бельгійський суд звільнив на поруки екс-лідера Каталонії Карлеса Пучдемона і інших колишніх членів каталонського уряду.

Про це в ніч проти понеділка повідомив заступник голови Каталонської національної асамблеї Агусті Алькоберро у Twitter.

«Екс-глава Каталонії і його колишні міністри, які його супроводжують в Бельгії, були залишені на волі за умови, що залишаться в країні, поки вирішується питання про їх видачу Іспанії», — йдеться в повідомленні.

В неділю повідомлялося, що Пучдемона і чотирьох екс-міністрів місцевої адміністрації у Брюсселі взяли під варту мінімум на 24 години до подальшого рішення судового слідчого.

Як відомо, колишній глава каталонської регіональної адміністрації Карлес Пучдемон в неділю, 5 листопада, здався бельгійської поліції.

Напередодні Пучдемон заявив про готовність співпрацювати з прокуратурою Бельгії після того, як іспанський суд видав європейський орден на його арешт.

Бельгійська прокуратура у п'ятницю ввечері підтвердила отримання виданого Іспанією ордеру на арешт Пучдемона та чотирьох відсторонених міністрів каталонського уряду, які теж мають перебувати в Бельгії. Ордер буде «вивчено» і передано слідчому судді, повідомив речник прокуратури Ерік ван дер Сіпт.

Раніше іспанський суд видав європейський ордер на арешт екс-лідера Каталонії Карлеса Пучдемона.

У четвер, 2 листопада, увечері в Барселоні десятки тисяч людей прийшли до будівлі регіонального парламенту, вимагаючи звільнення заарештованих в четвер колишніх каталонських міністрів.

Нагадаємо, 2 листопада суд в Іспанії ухвалив узяти під арешт на час розслідування дев’ять усунених чи колишніх членів регіональної влади Каталонії, автономного регіону на північному сході країни, які прийшли за викликами на допит до суду в Мадриді.

Один із них, який сам подав у відставку ще напередодні одностороннього проголошення незалежності Каталонії її регіональним парламентом, зможе вийти на волю під заставу у 50 тисяч євро, інші вісім арештовані без можливості застави.

14 членів усуненої влади Каталонії звинувачують у заколоті, підбурюванні до заколоту і розтраті державних або громадських коштів у зв’язку з їхніми діями навколо референдуму про незалежність Каталонії і подальшого самочинного проголошення цієї незалежності.

Як відомо, уряд Іспанії 28 жовтня офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Того ж дня екс-глава женералітату Каталонії Пучдемон закликав захищати незалежність мирно.

Міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: