Хто «шив прапори» для каталонців?

Рука москви
Хто «шив прапори» для каталонців?

50% усіх груп, форумів та блогів, які постійно агітували за незалежність Каталонії велися з Росії

Уряд Іспанії офіційно повідомив, що в прикрих подіях навколо незалежності Каталонії був виявлений «російський слід». На саміті міністрів закордонних справ Євросоюзу, який відбувся в понеділок, 13 листопада, в Брюсселі, іспанці передали в розпорядження ЄС пакет доказів, які вказують на російське втручання в підготовку та проведення так званого «референдуму про незалежність». Одразу за Іспанією, про «російський слід» заговорила й Велика Британія – британці вважають, що російські ЗМІ та хакери добряче попрацювали над Brexit.

Незаконний «референдум» про незалежність, який було проведено в автономній іспанській провінції Каталонія 1 жовтня, наробив чимало шкоди: через нестабільну політичну ситуацію з Барселони втекли вже майже дві тисячі компаній, в провінції не вщухають демонстрації прихальників та противників незалежності. А уряд Іспанії, який застосував до сепаратистів на чолі з тепер вже екс-прем‘єром вельми жорсткі методи – звільнення з посад, арешти і, зрештою, введення в провінції прямого управління з Мадриду – раптом «прозрів» та побачив у всіх цих подіях «руку Москви».

Іспанські «гойдалки»

Насправді, про «російський слід» вже багато місяців повідомляли різноманітні іспанські ЗМІ, але уряд утримувався від коментарів, аж допоки не отримав чітких доказів. Напередодні саміту міністрів закордонних справ, який відбувся минулого понеділка в Брюсселі, такі докази були достеменно отримані. Про це повідомила міністр оборони Іспанії Марія Долорес де Коспедаль. Вона, щоправда, підкреслила, що з матеріалів, зібраних іспанськими фахівцями, не можна судити, чи стоїть за «інформаційним нападом» на її країну саме російське керівництво, але повідомила, що на «референдум» та його результат масово попрацювали російські інтернетні тролі, хакери та принаймні два ЗМІ: інформаційна агенція «Спутнік» та телеканал Russia Today. Обидва, як відомо, фінансуються російською державою.

Міністр оборони Іспанії Марія-Долорес де Коспедаль: «Російські хакери здійснили інформаційний напад на Іспанію»Міністр оборони Іспанії Марія-Долорес де Коспедаль: «Російські хакери здійснили інформаційний напад на Іспанію»

Втім, як заявив міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс, тактика «інформаційної війни» в російських ЗМІ та російських хакерів була різною. «Спутнік» та RT працювали в своєму звичному ключі –  масово видавали сюжети про «поліцейське свавілля проти мирних демонстрантів», про «масову підтримку незалежності Каталонії» та таке інше. Тролі тим часом буквально «захопили» кіберпростір Каталонії: за даними, які Іспанія надала Брюсселю, лише 20% усіх груп, форумів та блогів, які постійно агітували за незалежність Каталонії (ще й місцевою, каталонською мовою!), велися, власне, жителями цієї провінції. Ще 30% походять з Венесуели, а інші 50% - з Росії. Коли іспанська влада почала закривати інтернет-сайти, на яких проводилося «інтернет-голосування» на «референдумі» 1 жовтня – виявилося, що більшість з них мають російські «дзеркала», які, звісно, іспанці закрити не могли. Якщо ж завважити, як багато активних російських користувачів Інтернету раптом виявилися носіями каталонської мови, то й справді можна замислитися, чи такі вже вони приватні особи, які просто жодного стосунку не мають до російських спецслужб?

Але суто каталонською агітацією справа не завершилася. Російські (та частково - венесуельські) кібербійці добряче попрацювали ще й на іншу сторону цього конфлікту. Їм належать численні групи та форуми, на яких іспанців вже чистісіньким кастейяном (тобто іспанською мовою) закликали активно боротися з каталонськими сепаратистами, бойкотувати каталонську продукцію, їхати до Барселони «наводити порядок» і все таке інше. Ну, і немало бруду було вилито на «слабке» та «нерішуче» керівництво Іспанії, яке, мовляв, не може дати відсіч внутрішнім ворогам королівства...

Загалом, ця схема «роботи на розкачування» збігається з тією, яка була використана російськими ж хакерами та тролями в США під час президентських виборів. Тоді теж одна частина псевдоамериканців з російським акцентом агітувала в інтернеті за Трампа, закликаючи викинути з країни всіх арабів, позбавити прав чорних та підніматися на боротьбу, а інша (бувало, що й ті ж самі адресати), навпаки, вимагала введення шаріату та надихала до повстання терористів з «Чорних пантер». Мета подібних кампаній – не стільки перемога одного чи іншого кандидата, скільки створення політичної та суспільної напруги. Саме про це й заявив Альфонсо Дастіс, підкресливши, що дії російських хакерів були спрямовані не стільки на шкоду Іспанії,, скільки на кардинальне погіршення політичної ситуації та розхитування Євросоюзу в цілому.

Чи прокинеться Європа?

Цікаво, що буквально слідом за іспанським урядом, про втручання російських хакерів та розхитування ними політичної ситуації заявила прем‘єр-міністр Великої Британії Тереза Мей. Інформаційна корпорація BBC розповсюдила її заявупро втручання російських кібербійців у процес агітації щодо «брекситу». На відміну від своїх іспанських колег, Тереза Мей напряму звинувачує в цьому Володимира Путіна: «Ми знаємо, що ви робите, і вам не вдасться викрутитися», - попередила вона його. Наступного місяця має відбутися візит до Москви британського міністра закордонних справ Бориса Джонсона, але деякі ЗМІ Сполученого Королівства вже зараз вважають, що його може бути скасовано.

Тереза Мей – Путіну: «Вам не вдасться викрутитися»Тереза Мей – Путіну: «Вам не вдасться викрутитися»

Насправді, втручання російських ЗМІ та російських хакерів у внутрішні справи – і особливо, у виборчі процеси – європейських країн давно вже є «секретом Полішинеля». Про це писали мас-медіа в Голландії та Німеччині, Франції та Іспанії, Великій Британії та Чехії, Швеції та Австрії. Росія послідовно та планомірно веде «гібридну війну» проти Європи, яку про це вже четвертий рік поспіль європейців застерігають українці. Проте, для Євросоюзу, за традицією, дуже важливим є прецедент. Щойно одна країна ЄС – в даному випадку, Іспанія – відкрито та офіційно заявила про російське втручання, інші також вважають з цього моменту для себе можливим не лише відкрито про це говорити, а й вживати відповідні заходи. Що ми й бачимо на прикладі Великої Британії. Цілком можливо, що відтепер стан «гібридної війни» з Росією офіційно буде визнаний урядами країн, які вже попали «на приціл» - перш за все, Голландією, Францією та Німеччиною.

Нині Інтернетом розповсюджується свіжий анекдот про події в Каталонії: мовляв, там половина населення розмахує каталонськими прапорами та палить іспанські, а друга половина – навпаки: розмахує іспанськими та палить каталонські. І лише двоє іммігрантів, Іспанзон та Каталович, спокійно шиють прапори... Схоже, що й справді за іспанців з каталонцями в цій історії «шили прапори» інші люди. Не іммігранти з чудернацькими прізвищами, а росіяни, які чудово знають обидві мови та не мають жодного, ну просто жодного стосунку до Кремля.

Блажен, хто вірує...

Борис Немировський, для «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: