Олімпіада без Росії? Важке рішення німецького президента МОК

Олімпіада без Росії? Важке рішення німецького президента МОК
Томас Бах

Президент МОК Томас Бах не пізніше 7 грудня має вирішити, чи допускати РФ до участі в зимових Олімпійських іграх-2018. У нього, можливо, не залишиться іншого вибору окрім найжорсткішого.

Перед російською олімпійською збірною постала загроза усунення від участі в зимовій Олімпіаді в південнокорейському Пхенчхані в 2018 році. Саме цього вимагають від Томаса Баха (Thomas Bach), президента Міжнародного олімпійського комітету (МОК), його критики. Приводом для нових вимог виключити російських спортсменів з програми Олімпіади стали дані про допінгові порушення в Росії, про які 10 листопада заявило Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA).

«Між чумою і холерою»

Знову, як і перед літньою Олімпіадою в Ріо, Томас Бах, якому приписують прихильне ставлення до Росії і її керівництва, опинився у вкрай скрутному становищі. «У Баха вибір залишився тільки між чумою і холерою. Що йому залишається робити?» - сказав в ефірі німецького телеканалу ARD Гайо Зеппельт (Hajo Seppelt), німецький журналіст, автор фільмів про російський допінг.

Якщо Бах займе чітку позицію проти російського Володимира Путіна, який вже на минулому тижні знову заявив, що ніякої участі держави в допінгових порушення не було, то, на думку Зеппельта, «глава МОК ризикує, по-перше, тим, що росіяни оголосять Олімпіаді бойкот. Це саме те, чого Бах хоче будь-якими способами уникнути». Але, на думку Зеппельта, інший варіант теж нічого хорошого голові МОК не обіцяє: «А якщо він злякається, не дивлячись на нові свідоцтва порушень, то налаштує проти себе весь світ».

Росію на підставі наявної інформації слід було б усунути від зимових Олімпійських ігор, але вплив Москви в МОК дуже сильний і Томас Бах не може йому чинити опір, констатував днями почесний член МОК 88-річний Вальтер Треґер (Walther Tröger).

Варіанти Баха

На тлі звинувачень на адресу Росії, зібраних в опублікованій майже півтора року тому доповіді професора права Річарда Макларена, Томас Бах не став брати на МОК і на себе відповідальність за долю російської делегації в Ріо в 2016 році. Він запропонував окремим спортивним федераціям прийняти відповідні рішення.

Після літньої Олімпіади стратегія Баха виглядала так: росіян від олімпійського руху не усувати, але створити дві комісії з розслідування фактів, зазначених в доповіді Макларена. Швейцарський функціонер МОК Денніс Освальд очолив дисциплінарну комісію, в якій вивчалися свідоцтва підміни проб на допінг під час Олімпіади в Сочі. Друга комісія, під керівництвом швейцарського політика Самуеля Шміда, повинна була зайнятися роллю державних структур в допінгових порушеннях.

Досі комісія Освальда обмежилася індивідуальними штрафами, покаравши шістьох лижників російської команди, а також фігуристку Аделіну Сотникову. Якщо МОК прийме рішення покарати ще й біатлоністок Яну Романову і Ольгу Вілухіну, це позначиться вирішальним чином на медальному заліку сочинської Олімпіади: Росія через три з гаком роки після закінчення ігор втратить в заліку перше місце.

«Удар по найслабших»

Вибір на користь індивідуальних покарань спортсменів - симптом слабкості МОК, впевнений Крістоф Вішеманн (Christof Wieschemann), німецький адвокат лижника Олександра Легкова, довічно дискваліфікованого рішенням МОК 30 жовтня. Вішеманн впевнений, що жодних доказів провини саме Легкова надано не було. Обґрунтування рішення ще не опубліковано.

«Немає жодних свідчень, та й професор Макларен не робив заяв, що окремі атлети дійсно брали участь в системі (маніпуляцій допінговими пробами в Росії. - Ред), яка поза всяких сумнівів існувала. Але якщо окремого спортсмена карають, не маючи жодних раціональних доказів, то це виняткове свідчення того, що МОК обрав противниками тих, кого вважав найслабшими», - сказано в заяві адвокатської контори Вішеманна, опублікованій на початку листопада.

Нові відомості у WADA

У Баха і МОК, як повідомляли ЗМІ з посиланням на неназвані джерела, були й інші варіанти санкцій відносно Росії, крім індивідуальних покарань: наприклад, призначити грошовий штраф щодо російського Олімпійського комітету. Називалася сума до 100 мільйонів доларів. Ще одним видом покарань могли б стати, за даними джерел The New York Times, заборона на виконання гімну РФ і відсторонення спортсменів від церемонії відкриття Ігор.

Однак можливо, що тепер МОК не залишиться нічого іншого, крім як вжити крайніх заходів. Багато в чому це буде залежати від того, що за нові відомості про вживання російськими спортсменами заборонених препаратів потрапили в розпорядження співробітників WADA. За даними антидопінгового агентства, нові дані підтверджують висновки, зроблені в доповіді Макларена. WADA вже заявила, що проінформувала МОК про нові відомості, тим самим сигналізуючи, що розраховує, що вони будуть враховані під час прийняття рішення про покарання Росії.

Джерело викриттів не називається. Імовірно, що нову інформацію надав Григорій Родченков, колишній глава Московської антидопінгової лабораторії. За даними ЗМІ, Родченков звернувся зі своєю інформацією в МОК. Цим, імовірно, пояснюється те, що число підозрюваних російських спортсменів раптово зросло з 28 до 35.

Рішення про дисциплінарне покарання стосовно Росії очікується на сесії виконавчого комітету МОК, яка пройде під керівництвом Томаса Баха в Лозанні з 5 по 7 грудня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: