Президент Ірану виступив із оптимістичними заявами на фоні санкцій США

Президент Ірану виступив із оптимістичними заявами на фоні санкцій США
Президент Ірану назвав дії США економічною війною

Спроба ЄС створити окремий платіжний механізм для Ірану пробуксовує

Президент Ірану Хасан Роухані заявив про те, що Тегеран і далі буде продавати нафту, таким чином обходячи санкції США. За словами Роухані головною ціллю санкцій Вашингтону є іранський народ, хоча формально ворог націлений на економіку Ірану.

Президент Ірану назвав дії США економічною війною. Однак, як відзначив Хасан Роухані, США повинні вивчити урок, що вони не можуть застосовувати мову сили проти Ірану, оскільки іранці готові чинити опір будь-якому тиску. Відповідна заява була зроблена в рамках зустрічі із економістами країни і транслювалася по всьому Ірану. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Зі свого боку державний секретар США назвав нові санкції проти Ірану найжорсткішими, із тих які коли-небудь застосовувалися щодо цієї країни. Проте на сьогодні 8 країн світу, в тому числі КНР, Туреччина, Індія, Республіка Корея і Японія отримали від Вашингтону тимчасові звільнення від дії нових американських санкцій. США побоюються, що радикальне зменшення експорту нафти із Ірану може розбалансувати світовий ринок.

В свою чергу країни ЄС і далі намагаються врятувати угоду 2015 року щодо ядерної програми Ірану через створення спеціального механізму оплати за іранську нафту в обхід звичним структурам. Проте даний механізм, який було погоджено в вересні 2018 року, почне працювати не раніше початку наступного року. Окрім того поки що жодна країна ЄС не погодилася розмістити в себе відповідну структуру, що також сповільнює процес її створення.

Як відомо, офіційний Вашингтон оголосив про повне відновлення з 5 листопада всіх санкцій проти Ірану, які були скасовані після підписання іранської ядерної угоди.

Під санкції США потраплять понад 600 компаній та фізичних осіб з Ірану.

У США наголошують, що санкції проти Ірану залишатимуться, допоки Тегеран не виконає вимоги, що включають припинення підтримки тероризму, військової участі в Сирії, а також повного згортання ракетної і ядерної програм.

Також мінфін США пригрозив санкціями банківській системі SWIFT, якщо вона не заблокує своєчасно іранських юридичних і фізичних осіб, позначених у списку санкцій.

Натомість Євросоюз стурбований поновленням санкцій США проти Ірану

У неділю, 4 листопада, тисячі людей вийшли на вулиці Тегерану на знак протесту проти нових санкцій із боку США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: