Тест на крові. Чи закриють Америка та Європа очі на шокуюче вбивство?

ГЕОПОЛІТИКА
Тест на крові. Чи закриють Америка та Європа очі на шокуюче вбивство?

«Хашкаджи був небезпечним ісламістом», - переконував саудівський принц зятя Трампа

2 жовтня у будівлі консульства Саудівської Аравії у Туреччині зник саудівський журналіст Джамаль Хашкаджи. Туреччина відразу звинуватила Аравію у його вбивстві. Королівство ж спершу категорично спростовувало причетність до злочину, нині ж у нього вже не така категорична позиція.

Вбивство журналіста вже місяць залишається однією з топових тем у закордонних ЗМІ, воно ледь не спровокувало серйозну світову кризу.

Президент США Дональд Трамп заявив, що «дуже засмутиться і розізлиться», якщо причетність королівської еліти Саудівської Аравії до злочину буде офіційно доведена, а також пригрозив суворим покаранням. У Саудівській Аравії відповіли Трампу моментально: «Королівство відповість на будь-які погрози». «Якщо США введуть якісь санкції проти Саудівської Аравії, ми зіткнемося з економічною катастрофою, яка сколихне світ», - заявив тоді бен Абдулла Алдахіл, глава телеканалу Al Arabiya. Однак, як з'ясувалось згодом, світ у безпеці: реакція Сполучених Штатів на вбивство журналіста обмежилась лише словами про смуток та злість - Трамп виключив згортання великих військових контрактів з Саудівською Аравією.

Болючим ударом по саудитах могла б стати і відмова європейців постачати зброю Саудівській Аравії, яка застосовується у війні в Ємені. «Вже зараз різноманітні правозахисні групи лобіюють у європейських столицях відмову від такої співпраці. Зникнення Хашкаджи – додатковий козир їм в руки», - пише ВВС. Та про конкретні рішення досі не відомо.

Тим часом західна преса з’ясовує нові подробиці, пов’язані із вбивством саудівського журналіста та реакцією на нього Вашингтона.

ЗМІ з’ясували, що саудівський принц Мухаммед бен Салман через тиждень після зникнення журналіста переконував американську сторону, що він вважає вбитого журналіста Джамала Хашкаджи небезпечним ісламістом.

Перед тим, як Саудівська Аравія визнала, що журналіста вбили в саудівському консульстві в Стамбулі, відбулась телефонна розмова принца із представниками Білого дому.

Саудівський журналіст, відомий критик правителів королівства Хашкаджи був убитий, його тіло розчленовано 2 жовтня. Труп досі не знайденийСаудівський журналіст, відомий критик правителів королівства Хашкаджи був убитий, його тіло розчленовано 2 жовтня. Труп досі не знайдений

Саудівська Аравія одразу заперечила причетність королівської сім'ї і заявила, що вона «проведе ретельне розслідування». Наприкінці минулого місяця принц Мухаммед сказав, що «злочин був болісним для всіх саудитів».

Телефонний дзвінок

Під час переговорів із зятем президента США Трампа Джаредом Кушнером та радником президента США з питань національної безпеки Джоном Болтоном принц Мухаммед зазначив, що Хашкаджи був членом транснаціональної ісламістської організації «Братів-мусульман», інформує The Washington Post.

Як повідомляється, телефонний дзвінок мав місце 9 жовтня. Наслідний принц Мохаммед закликав Білий дім зберегти альянс США та Саудівської Аравії.

У заяві ж членів сім'ї Хашкаджи звучить категоричне заперечення того, що журналіст був членом «Братів-мусульман». Родичі жертви підкреслюють, що за життя він сам неодноразово заперечував це. «Джамал Хашкаджи не був небезпечною особою, і це заперечувати було б безглуздо», - сказано в заяві для преси.

За даними Daily Express, спецслужби Великої Британії знали про плани Саудівської Аравії викрасти журналіста Джамаля Хашкаджи.

Видання, посилаючись на джерело, близьке до Хашкаджи, пише, що журналіст збирався оприлюднити інформацію про застосування Саудівською Аравією хімічної зброї в Ємені. За його словами, вони зустрічалися за тиждень до інциденту, і журналіст виглядав нещасним і схвильованим.

Спецслужби Британії отримали інформацію про деталі спецоперації проти Хашкаджи на початку вересня - приблизно за три тижні до того, як той 2 жовтня увійшов в саудівське консульство в Стамбулі.

У свою чергу американські розвідники стверджують: за зникненням Хашкаджи стоїть саме саудівський принц.

Як просувається розслідування?

Ще немає однозначного висновку про те, як помер Хашкаджи. Він увійшов до консульства, щоб вирішити питання з документами, необхідними для одруження з його турецькою нареченою Хатіче Ченгіз.

Туреччина стверджує, що журналіста задушили відразу після входу в консульство, і його тіло розчленовували, «як це планувалося заздалегідь».

Наречена жертви Хатіче Ченгіз зі сторінок видань Guardiаn та Washington Post закликала світових лідерів «привести винуватців до відповідальності»Наречена жертви Хатіче Ченгіз зі сторінок видань Guardiаn та Washington Post закликала світових лідерів «привести винуватців до відповідальності»

За даними турецьких ЗМІ, у силовиків цієї країни є аудіозаписи, що підтверджують: перш ніж убити, Хашкаджи катували. Саудівська Аравія змінила свою версію про те, що сталося із журналістом. Одразу після його зникнення, у королівстві заявили, що Хашкаджи вийшов з будівлі живим. Пізніше аравійці визнали, що він був вбитий через те, що спецслужбовці випадково перевищили силу. Влада Саудівській Аравії заарештувала 18 підозрюваних, які, за його словами, нині постали перед судом. Туреччина хоче, щоб їй видали підозрюваних.

Разом із тим, Туреччина відмовилася від публічного звинувачення Саудівської Аравії у вбивстві. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів перемовини із Саудівським королем Салманом минулого тижня, і обидві сторони домовилися продовжувати співпрацювати у розслідуванні.

Що говорять інші країни?

Президент США Дональд Трамп заявив, що він «не задоволений» нинішніми результатами. Водночас він також заявив, що не збирається жертвувати прибутковими збройними угодами із аравійцями. Раніше США закликали до швидкого припинення бойових дій в Ємені.

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати мають «глибокі та довгострокові стратегічні відносини» з Саудівською Аравією і сказав: «Ми хочемо переконатися, що ці відносини залишаються незмінними».

У середу міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що смерть Хашкаджи була злочином. Він сказав, що його країна не «має економічної залежності від Саудівської Аравії», і буде застосовувати санкції, але жодних подробиць не розкрив.

Міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант також заявив, що вбивство Хашкаджи було жахливим, додавши, що смерть журналіста «можливо» дала США та Великобританії привід для тиску на Саудівську Аравію з інших питань.

Що каже наречена?

На сторінках газет Guardian та Washington Post наречена жертви Хатіче Ченгіз зазначила, що Хашкаджи щойно купив будинок і хотів створити  сім'ю. Вона говорить про тугу через «жорстоку, варварську та безжальну» смерть: «Ми всі повинні направити чіткий меседж: авторитарні режими не можуть знову вбивати журналістів».

Жінка закликала уряди всіх країн вжити заходів для розкриття правди, звинувачуючи Сполучені Штати у «неморальній позиції».

«Якщо демократичні країни світу не вживають справжніх кроків для того, щоб притягнути до відповідальності винуватців цього кривавого злочину, яке викликало загальне обурення серед громадян, - якими моральними авторитетами вони можуть бути?», - запитала вона.

Переклад: Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: