Розвідка США: за зникненням Хашкаджі стоїть кронпринц Саудівської Аравії

Розвідка США: за зникненням Хашкаджі стоїть кронпринц Саудівської Аравії

Американські розвідники представлять всі далі в єдиній доповіді

Розвідка США все більше впевнена в тому, що кронпринц Саудівської Аравії Мохаммад бін Салман винний в вбивстві журналіста-дисидента Джамаля Хашкаджі. Про це повідомляє американське видання The New York Times.

При цьому американська розвідка не мала можливості поки що зібрати прямі докази причетності саудівського принца. Так само розвідка США не може із впевненістю встановити чи Мохаммад бін Салман безпосередньо віддавав наказ про вбивство чи метою було лише затримання журналіста в консульстві в Стамбулі із подальшим вивезенням в Саудівську Аравію.

Однак розвідспільнота США на сьогодні має беззаперечні докази причетності кронпринца Саудівської Аравії до зникнення Джамаля Хашкаджі. Мова йде про перехоплення розмов щодо можливого затримання журналіста в оточенні Мохаммада бін Салмана, а також присутність охоронців кронпринца в консульстві в Стамбулі в день зникнення Хашкаджі. Окрім того важко уявити, що операція щодо журналіста-дисидента могла пройти без відома Мохаммада бін Салмана, який в Саудівській Аравії керує всім сектором безпеки і оборони.

На сьогодні розвідка США працює над доповіддю, де має представити всі докази щодо ролі саудівського кронпринца в зникненні Джамаля Хашкаджі Доповідь має бути представлена на розгляд Дональду Трампу. Метою розвідки США є не обмеження опцій Білого Дому щодо американської відповіді на зникнення журналіста-дисидента, а лише чітке представлення фактів.

Раніше повідомлялося, що під час обшуків на території консульства Саудівської Аравії в Стамбулі було виявлено докази вбивства журналіста Хашкаджі.

Як відомо, 16 жовтня в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі провели обшук.

Нагадаємо, Державний секретар США Майк Помпео 16 жовтня в Ер-Ріяді зустрівся з королем Саудівської Аравії Салманом. Згідно з повідомленням Держдепартаменту, Помпео подякував королю за його «відданість ретельному та прозорому розслідуванню» зникнення опозиційного саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі.

Саудівська Аравія відкидає повідомлення з Туреччини щодо зникнення саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі ще 2 жовтня. Анкара вважає, що Хашкаджі в консульстві вбили, а тіло таємно вивезли. Саудівська Аравія цю інформацію заперечує.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: