«Тільки Росія могла це зробити».
Отруєння Сергія Скрипаля: усі версії

Тема тижня
«Тільки Росія могла це зробити». <br>Отруєння Сергія Скрипаля: усі версії
Експерти обслідують місце отруєння Сергія Скрипаля

«Це перший випадок використання хімічної зброї в Європі після Другої світової»

4 березня 2018 року на лавці біля торговельного центру міста Солсбері перехожі виявили непритомних чоловіка і жінку. Як з’ясувалося, це були 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна донька Юлія. Вже наступного дня люди у костюмах радіохімічного захисту провели знезараження кількох вулиць неподалік лікарні, куди відвезли постраждалих. Британські експерти стверджують, що потерпілих отруїли нервово-паралітичним газом «Новачок», який винайшли у Росії. Шансів вижити і тим паче одужати у постраждалих, кажуть фахівці, небагато.

Британські медіа вже назвали історію Скрипаля другою «справою Литвиненка», а британська влада вустами прем’єра Терези Мей звинуватила Росію в отруєнні і висилає з країни 23 російських дипломатів.

«Главком» відтворив життєпис російського розвідника, щоб зясувати, кому і навіщо потрібно було труїти шпигуна.

Хто такий Сергій Скрипаль

Сергій СкрипальСергій Скрипаль

Сергій Скрипаль народився 23 червня 1951 року у Києві. Радянський, а після розвалу Союзу російський розвідник.

У 1972 році він закінчив військово-інженерне училище в Калінінграді за фахом сапер-десантник. Після училища вступив до Військово-інженерної академії імені Куйбишева, яка готувала десантників. А вже звідти потрапив до Головного розвідувального управління, де працював до 1999 року, мав звання полковника. За інформацією російської газети «Коммерсант», після звільнення працював в управлінні справами міністерства закордонних справ Росії, але позаштатно. А вже за два роки опинився у міністерстві територіальних утворень Московської області. Тоді цей орган займався питаннями внутрішньої політики в регіоні.

Неназвані родичі розвідника розповіли ВВС, що він мав посередні статки в РФ і жив з родиною учотирьох у московській двокімнатній квартирі, яку отримав від держави, їздив на іржавій «Ниві». На початку 2000-х займався бізнесом, був співвласником  фірми «Юніекспл», яка займається розмінуванням місцевості, проводить спеціальні вибухові роботи і утилізує застарілі боєприпаси і бойову техніку. Але це тривало недовго.

За що судили, а потім труїли Скрипаля

Версія перша: робота на британські спецслужби

Сергія Скрипаля затримали 15 грудня 2004 року, обвинувативши у державній зраді. Розвідник нібито був завербований британською розвідкою МІ6 у 1995-му ще під час служби у ГРУ збройних сил РФ. Начебто це сталось під час відрядження до Іспанії, де він працював військовим аташе у посольстві Росії в цій країні. Після повернення до РФ Скрипаль керував управлінням кадрів ГРУ. За версією слідства, саме інформація про російських розвідників, які працювали під прикриттям у різних країнах світу, зацікавила британську МІ6. Тому Скрипаля начебто і завербувала. Слідство тривало два роки. Улітку 2006-го обвинувачуваного засудили за шпигунство на користь спецслужб Великобританії і відправили до колонії суворого режиму на 13 років попри зізнавальні свідчення. Тоді ж Скрипаля позбавили військового звання. За чотири роки його помилували заради обміну між розвідниками Росії і США. Вже колишній російський розвідник переїхав до Британії, де отримав паспорт громадянина цієї країни. У Британії Скрипаль проживає з донькою Юлією.


Російський розвідник був засуджений на Батьківщині, а потім його видали Британії

Російський розвідник був засуджений на Батьківщині, а потім його видали Британії

Після переїзду на туманний Альбіон життя Сергія Скрипаля не було райдужним. Як пише ВВС, його дружина Людмила, після того як перебралася з чоловіком до британського Уїлтшера, померла у 2012 році через «дисеміновану ендометріальну карциному» (рак). Син Скрипаля також помер нещодавно у віці 43 роки під час візиту до Санкт-Петербурга зі своєю подругою.

Газета The Financial Times припускає, що російський розвідник навіть після переїзду на британські острови передавав цінну інформацію іноземним спецслужбам, що могло спричинити ревнощі російських колег. Як кажуть знавці справи, існує негласне правило, що в подібних випадках іноземного розвідника не має «юзати» розвідка країни, до якої перебрався відставник. Британські медіа пишуть про те, що знання пана Скрипаля могли бути особливо корисні під час підготовки контррозвідників. Нібито знайома Юлії Скрипаль розповіла газеті про те, що російський екс-розвідник викладав в Академії міноборони Великобританії за 72 км від міста Солсбері. Про це теж каже, зокрема, і дипломатичний оглядач програми BBC Newsnight’s Марк Урбан. За його словами, Скрипаль читав лекції у військових академіях, де розповідав про особливості роботи російської зовнішньої військової розвідки, ГРУ. Хоча в Академії міноборони Об’єднаного Королівства, наприклад, цю інформацію спростували.


Сергій Скрипаль з донькою Юлією

Сергій Скрипаль з донькою Юлією

Інше британське видання The Guardian пішло далі у розслідуванні, назвавши кількість російських розвідників, про яких британським спецслужбам розповів Скрипаль. «…колишній офіцер російської розвідки поділився з MI6 інформацією про щонайменше 300 російських агентів під час свого перебування у ролі подвійного агента», - йдеться у статті. За інформацією видання, у Солсбері розвідник вступив до місцевого клубу залізничників, за офіційною легендою, він був відставним британським чиновником (хоча використовував своє справжнє ім'я), публічно на зібраннях британських росіян не з’являвся і загалом вів тихий спосіб життя. «Я б не сказав, що він такий кадровий шпигун. Швидше, він - дітище 1990-х років, коли розпався Радянський Союз, а ідеологія наказала довго жити…», - описує Скрипаля його приятель Олег Іванов, який працював з ним разом свого часу в уряді Московської області, пише ВВС. Товариш розвідника Володимир Святський називає пана Скрипаля «дуже активним, позитивним та творчим».

Версія друга: російська, побутова

Російські пропагандистські медіа тим часом посилено розкручують альтернативну трактування останніх подій. 14 вересня у «Московському комсомольці» з’явилася «сенсаційна версія отруєння» екс-розвідника ГРУ, яка ґрунтується на повідомленні Telegram-каналу Mash. З посиланням на неназваних родичів сім'ї Скрипаля цей канал переконує, що за отруєнням колишнього розвідника і його 33-річної доньки може стояти… незадоволена ними жінка. Нібито ціллю отруйної атаки була саме Юлія, а батька її зачепило «за компанію», а зовсім не навпаки, стверджує російське видання. «Сім'я Сергія Скрипаля заявила в інтерв'ю, що за замахом на нього і його донькою може стояти «обурена жінка». Юлія Скрипаль найближчим часом збиралася вийти заміж, але мати нареченого була дуже проти весілля», - звучить прямий натяк у повідомленні каналу. Російська газета наводить також слова ще одного неназваного джерела Telegram-каналу: «Мама - високопоставлена співробітниця однієї зі структур. Юля для неї - це дочка зрадника».

Версія третя: зв’язок із Трампом

Британська The Telegraph пише про те, що Скрипаль мав контакти з консультантом з безпеки, який працював на компанію та колишнього британського шпигуна Кристофера Стіла, які займалися підготовкою контраверсійного досьє на Дональда Трампа. Видання, відмовляючись називати ім'я цієї людини, але стверджує, що вона жила неподалік від Скрипаля і знала його деякий час. Між тим Трамп вважає винуватцем в отруєнні Скрипаля Росію. «Виглядає так, ніби за цим стоять росіяни, і ми до цього ставимося дуже серйозно», - цитує ВВС слова лідера США.

Версія четверта: помста шпигунам, які тікають з Росії

Російська журналістка Тоня Самсонова, яка уже давно мешкає у Великій Британії припускає, що отруєння Скрипаля може бути пов’язано з бажанням Росії упередити відтік кадрів, які хочуть легалізувати своє майно та забезпечити спокійне і забезпечене майбутнє для себе і своїх дітей. «У СЗР (Службі зовнішньої розвідки) і ФСБ працюють люди, які можуть мріяти про те, що сьогодні вони зароблять гроші і можливості, а потім зможуть вивезти свою сім'ю за кордон і жити в Лондоні. Так уже вчинили багаті люди з оточення Володимира Путіна. І для тридцяти-сорокарічних офіцерів російських спецслужб – це теж бажана модель», - пояснює Самсонова. Російські спецслужби не хочуть, аби їхні співробітники мріяли в якийсь момент виїхати з РФ і обміняти еміграцію і легалізацію активів за кордоном на співпрацю з чужими державами та їхніми спецслужбами, переконана журналістка.


Сергій Скрипаль разом з донькою Юлією та дружиною Людмилою

Сергій Скрипаль разом з донькою Юлією та дружиною Людмилою

«Моє спостереження засноване ще й на тому, що в Лондоні я зустрічала людей, які, як мені здавалося, повинні бути за рангом служби невиїзними, але часто вони проводять вихідні в закритих ресторанах і клубах Сохо, а до понеділка повертаються на службу. Така версія пояснює ще й екзотичні способи вбивства, коли знаряддям служить тільки речовина, яку не може використовувати звичайний убивця, щоб не було сумнівів, що це помста і зброю вбивства, яку використовує держава, а не конкретна людина. Так вбивають ворогів держави, а не ворогів звичайних людей», - пише Самсонова.

Чи є шанси вижити?

В інтерв’ю виданню The Telegraph хімік Віл Мірзаянов заявив, що постраждалих отруїли речовиною «Новачок», від дії якої «практично неможливо вилікувати». Він («Новачок») мінімум вдесятеро потужніший, ніж будь-яка відома отруйна речовина нервово-паралітичної дії... Навіть якщо вони виживуть, вони не одужають», – переконаний Мірзоянов, який мешкає у США. Хімік припустив, що хтось завіз до Британії два окремих нешкідливих компоненти, які потім об’єднали в аерозоль. За його словами, формулу «Новачка» в Росії не розсекречують, тому «немислимо», щоб цю речовину могла використовувати інша країна. «Тільки Росія могла це зробити... Вони можуть відправити його куди завгодно в дипломатичному багажі», – вважає хімік.

The Telegraph пише про те, що отрута могла знаходитися у сумці Юлії, її могли підкинути до того, як вона вилетіла з Москви до Лондона, прибувши до британської столиці 3 березня. Як повідомило одне з джерел видання, вбивці могли проникнути в квартиру Юлії в Москві та підкласти отруту в її багаж.

Між тим іномовний російський пропагандистський телеканал Russia Today повідомив альтернативну версію походження «Новачка». Колишній співробітник комісії ООН з хімічної та біологічної зброї Ігор Нікулін заявив в коментарі телеканалу, що США мають рецептуру і технологію виробництва цього нервово-паралітичного газу. Іншими словами, росіяни всіляко ставлять під сумнів російське походження отрути.

Навіщо це Путіну?

Британія «з великою часткою ймовірності» називає Росію організатором отруєння. Прем’єр-міністр країни Тереза Мей у понеділок 12 березня, виступаючи у парламенті поставила ультиматум Кремлю, зажадавши від Москви пояснень. Термін ультиматуму сплив, але відповіді Королівство так і не дочекалося. «Росія не відповість на ультиматум Лондона, поки не отримає зразки отруйної хімічної речовини», – заявив представник посольства РФ у британській столиці. Цікаво, що Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйен виступила за те, аби Росія взяла участь в розслідуванні отруєння Сергія Скрипаля та його дочки. Про це чиновниця сказала в інтерв'ю телеканалу ZDF.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза МейПрем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей зробила висновки зі справи Литвиненка: Британія відразу розпочала розслідування отруєння Скрипаля

Тим часом Тереза Мей оголосила про висилку 23 британських дипломатів, які були визначені як російські розвідники. «Вони мають тиждень, щоб залишити країну», - сказала Мей і нагадала, що після вбивства Олександра Литвиненка Британія вислала чотирьох російських дипломатів. Що цікаво, Марина Литвиненко, дружина Олександра Литвиненка багато років безуспішно добивається того, щоби убивство її чоловіка було розслідувано відкрито і  визнано терактом. Чи зміниться щось після чергового гучного отруєння, питання риторичне. Цікавий і той факт, що коли трапилась аналогічна історія з Литвиненком, нинішній британський прем’єр очолювала міністерство внутрішніх справ, і тоді тривалий час вона виступала проти відкритого судового засідання за фактом того отруєння, аби не зіпсувати «міжнародні відносини». Але Марина Литвиненко у протистоянні з британським урядом і за підтримки Скотланд-Ярда добилася судового розслідування і, зрештою, англійське правосуддя встановило і назвало винних в отруєнні Олександра Литвиненка, а саме росіян Ковтуна і Лугового, які привезли полоній-2010 і підсипали його у чай Литвиненку. Зараз, на думку Марини Литвиненко, тепер уже глава уряду Тереза Мей зробила висновки: Британія дуже швидко включилася у розслідування отруєння Скрипаля. «Те, що Терезі Мей довелося ухвалити рішення набагато швидше в цьому випадку, говорить про те, що уроки певною мірою вона засвоїла, - вважає Литвиненко. - Ніхто не намагався прикрити справу Скрипаля, і Росію не відразу назвали винуватцем», - цитує слова вдови Олександра Литвиненка Dailystorm.ru.

Великобританія призупиняє усі дипломатичні контакти на найвищому рівні, у тому числі скасувала запрошення для глави МЗС Росії Сергія Лаврова відвідати Лондон. Тереза Мей заявила про замороження російських державних активів і посилену перевірку приватних рейсів, які здійснюватимуться на туманний Альбіон.

Нинішній британсько-російський дипломатичний конфлікт може стати найбільшим з часів отруєння Литвиненка. Хоча позицію Лондона, який не збирається розривати дипвідносин, називають м’якою. Український депутат минулих скликань Андрій Шкіль в одному з коментарів припустив, що висилкою дипломатів Лондон може і обмежитися, не вдаючись до серйозніших санкцій.

«Коли скинуть ядерну бомбу на Лондон – вишлють 46 дипломатів», - іронізує Шкіль.

Великобританію уже підтримали найпотужніші країни світу. США, Німеччина, Британія і Франція зробили спільну заяву, у якій закликали Росію відповісти на вимогу Британії і надати роз’яснення щодо загадкової речовини, застосування якої вказує на відповідальність Москви. Дональд Трамп, Тереза Мей, Анґела Меркель та Еммануель Макрон упевнені, що отруйну речовину було виготовлено у Росії, а її застосування називають першим нападом на Європу після Другої світової війни. «Це є нападом на суверенітет Сполученого Королівства. Така практика явно порушує положення Конвенції про хімічну зброю і міжнародне право. Це загрожує всій нашій безпеці», - йдеться у заяві, розміщеній, зокрема, на сайті уряду Німеччини і на веб-сторінці уряду Британії 15 березня. Не залишився осторонь і Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг. Він назвав поведінку Росії безрозсудною. Жорсткіше виступив 16 березня Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон, заявивши, що наказ використовувати хімзброю на британській території, цілком ймовірно, віддав президент Росії Володимир Путін.

Глава британської дипломатії Борис Джонсон впевнений, наказ труїти віддавав сам ПутінГлава британської дипломатії Борис Джонсон впевнений, наказ труїти віддавав сам Путін

Росія вже готує відповідь. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров анонсував висилку британських дипломатів із Росії, проте про їх кількість і час, коли це станеться, не уточнив. Трохи раніше прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що реакція Росії на дії Британії «не змусить себе чекати». 

Майже непомітною на тлі «справи Скрипаля» була новина про смерть 68-річного російського емігранта Миколи Глушкова, який працював з Борисом Березовським в компаніях «ЛогоВАЗ» і «Аерофлот», а останнім часом мав роботу у Британії. Наразі причина смерті невідома. Поки не набув розголосу і ще один дивний випадок. Колишній співробітник КДБ Борис Карпічков в інтерв’ю новозеландській New Zealand Herald розповів про погрози, які отримував за місяць до отруєння Скрипаля. Він також розповів про напад на нього у 2007 році. Тоді невідомий кинув Карпічкову в обличчя порошок, який спричинив погіршення самопочуття. Лікар діагностував у нього грип. Але після того інциденту, зі слів Карпічкова, у нього випало все волосся і він схуд на 30 кілограмів. Чи пов’язані ці випадки між собою, невідомо.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: