Місія ООН шокована через відео з катуванням українського військового

Місія ООН шокована через відео з катуванням українського військового

Усі сторони повинні утримуватися від катувань, вбивств і погроз, зазначили в ООН

Моніторингова місія ООН з прав людини заявила, що шокована останніми відео, на яких показано побиття, кастрацію та вбивство українського полоненого військового російським. Свою заяву місія оприлюднила 29 липня.

На одному з відео видно, як закатованому військовослужбовцю стріляють ц голову, а його тіло тягнуть у рів. У разі підтвердження ці дії кваліфікують як воєнні злочини.

«На жаль, це лише останнє із серії відео, на яких задокументовані катування та позасудові страти військовополонених і осіб, які не беруть участь у бойових діях (hors de combat), вчинені воюючими сторонами. [...] Усі сторони повинні утримуватися від катувань, убивств і погроз», – наголосили в ООН.

Місія вказала на те, що катування та розстріли військовополонених та осіб, що втратили статус комбатантів, є воєнним злочином.

«HRMMU вражена останніми відео, які, очевидно, демонструють побиття, кастрацію та розстріл захопленого солдата Збройних сил України чоловіком, який схожий на військового російських збройних сил або пов’язаних із ними збройних угруповань. На одному з відео, як видається, закатованому солдату стріляють у голову і тягнуть його тіло до канави. Якщо ці дії підтвердяться, вони дорівнюватимуть воєнному злочину», – заявляє пресслужба місії ООН.

 Водночас організація стверджує, що це лише останній із низки випадків позасудових страт полонених. Вона вказує на відео, на якому нібито українські солдати стріляють в носи російським полоненим, а також на ще одне, яке ймовірно показує вбивство пораненого російського військового.

«Всі сторони мають утриматися від катувань, вбивств та погроз розправи захопленим комбатантам. Вони мають швидко та ефективно розслідувати всі звинувачення в катуваннях і протиправних вбивствах. Ті, хто коїть воєнні злочини, повинні бути піддані розслідуванню та постати перед компетентним судом», – йдеться в заяві HRMMU.

Як відомо, раніше в одному з російських Telegram-каналів зʼявилося відео знущань з військовополоненого в українському камуфляжі. Двоє інших військових, які розмовляли російською, провели полоненому кастрацію канцелярським ножем. На відео видно, що двоє окупантів, які розмовляють між собою російською мовою без акценту, знущаються з військовополоненого в українському камуфляжі із жовто-блакитними нашивками та звʼязаними руками.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на звірство рашистів. Він заявив, що «Росія – країна людожерів, які насолоджуються тортурами та вбивствами». Подоляк заявив, що українські правоохоронці ідентифікують усіх катів, які знущалися з українського військового та притягнуть до відповідальності. 

Раніше представники правозахисної організації Human Rights Watch поспілкувалися з 71 людиною з Херсона, Мелітополя, Бердянська, Скадовська та ще 10 міст Херсонської та Запорізької областей. Вони описали 42 випадки, коли російські окупаційні війська або примусово викрадали цивільних, або іншим чином свавільно утримували їх, у деяких випадках без зв’язку, і катували багатьох із них. Представники HRW також задокументувала катування трьох військовополонених військовослужбовців територіальної оборони. Двоє з них загинули.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: