Путін не отримав від Сі Цзіньпіна того, що хотів – ISW

Путін не отримав від Сі Цзіньпіна того, що хотів – ISW
Сі Цзіньпін 20 березня прибув на переговори з Путіним
фото з відкритих джерел

На зустрічі Путін Сі Цзіньпін запропонували різні тлумачення масштабу майбутніх відносин

Під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним лідер Китаю Сі Цзіньпін запропонував більш стримане бачення російсько-китайських відносин, ніж те, чого, ймовірно, прагнув російський диктатор. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики звернули увагу на те, що Сі Цзіньпін і Путін під час зустрічі 20 березня рекламували міцність китайсько-російських відносин, але в статтях, опублікованих 19 березня, запропонували різні тлумачення масштабу майбутніх відносин.

Путін у статті стверджував, що Росія і Китай будують партнерство для формування багатополярного світового порядку всупереч колективному прагненню домінування Заходу та політики подвійного стримування США проти Китаю і Росії. 

Сі запропонував менш агресивну головну мету для російсько-китайських відносин у своїй статті, у якій він зазначив, що Росія та Китай загалом прагнуть до багатополярного світового порядку, але не конкретно проти ворогуючого Заходу. Натомість Сі Цзіньпін зосередився на представленні Китаю як стороннього посередника у війні в Україні, чий план переговорів «відображає єдність поглядів світової спільноти щодо подолання української кризи». Путін написав, що Росія вітає готовність Китаю «відіграти конструктивну роль у врегулюванні кризи» щодо війни в Україні, але Путін, ймовірно, сподівався, що Сі займе таку ж агресивну риторичну лінію проти Заходу».

«Відмова Сі Цзіньпіна явно приєднати Китай до Росії в геополітичному конфлікті, який Путін передбачає із Заходом, є помітним відхиленням від оголошеного Китаєм «безмежного партнерства» з Росією перед початком російського вторгнення в Україну. Риторика Сі свідчить про те, що він не схильний повністю надавати Росії економічну та політичну підтримку, необхідну Росії для подолання невдач в Україні», – зазначили аналітики. 

Вони додали, що Путін і Сі запропонували дещо подібні бачення посилення китайсько-російського економічного партнерства, і цілком імовірно, що вони підпишуть двосторонні торговельно-економічні угоди, деякі з яких, ймовірно, будуть спрямовані на полегшення схем ухилення від санкцій.

«Сі також, ймовірно, запропонує більш конкретну пропозицію щодо врегулювання війни в Україні шляхом переговорів, хоча залишається незрозумілим, що означатиме його пропозиція і наскільки Кремль сприйме її. Незрозумілими також залишаються перспективи постачання Китаєм Росії військової техніки», – кажуть аналітики ISW.

Ключові висновки ISW за 20 березня:

  • Путін, ймовірно, посилить свої спроби згуртувати решту світу проти Заходу, хоча залишається малоймовірним, що він досягне вирішальних результатів у цих зусиллях.
  • Фінансист «Вагнера» Євген Пригожин, схоже, зберігає потужні політичні важелі та регіональні зв’язки, незважаючи на спроби деяких чиновників дистанціюватися. Російська влада, ймовірно, не впевнена в тому, як переосмислити нову роль «Вагнера» після надмірного розширення ресурсів і підтримки «Вагнера» Пригожиним.
  • Російський інформаційний простір продовжує з гнівом і тривогою реагувати на видачу Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт президента РФ Володимира Путіна та російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової.
  • Речник Головного управління розвідки України Андрій Юсов заявив, що частота масштабних ракетних обстрілів Росії зменшилася.
  • Росія звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням обговорити ізраїльські авіаудари в Сирії, можливо, у відповідь на схвалення Ізраїлем експортних ліцензій на системи протидії безпілотникам для України.
  • Російські джерела стверджували, що українські та російські сили вели наступальні дії на північний схід від Куп'янська.
  • Російські війська продовжували наступальні дії поблизу Сватового та Кремінної.
  • Російські війська продовжували просування в районі Бахмута.
  • Російські війська продовжували наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка - Донецьк і досягли незначних успіхів поблизу Авдіївки.
  • Російські джерела стверджують, що російські війська зводять оборонні укріплення та відбивають дії української розвідки в Запорізькій області.
  • Російські джерела звинуватили невідомих у закладенні бомби, яка вибухнула біля газопроводу в окупованому Сімферополі в Криму.
  • Президент Росії Володимир Путін визнав труднощі Росії з отриманням комплектуючих для високотехнологічного промислового виробництва.
  • Українські партизани 17 березня вбили призначеного Росією начальника СІЗО Херсонської області Сергія Москаленка із саморобного вибухового пристрою.
Путін не отримав від Сі Цзіньпіна того, що хотів – ISW  фото 1
Читайте також: Сі Цзіньпін зустрівся з Путіним та обговорив війну РФ проти України: подробиці

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: